LG Q60 je smartfón nižšej strednej triedy. Za 189 eur ponúka slušnú výbavu, pričom najväčšiu pozornosť bude pútať jeho trojitý zadný fotoaparát.

Telefón má plastové telo a displej s malým výrezom. Rámik pod obrazovkou je však pomerne veľký, nepôsobí to atraktívne. Displej má 6,26 palca a rozlíšenie 720 × 1520 pixelov. Pri pohľade na obrazovku je to poznať, menej náročný používateľ to však riešiť nebude. Výhodou nižšieho rozlíšenia je dlhšia výdrž na jedno nabitie. Kapacita batérie je 3500 mAh.

Kvalitu displeja hodnotíme ako priemernú, trošku slabšie sú aj pozorovacie uhly. V priamom porovnaní s Umidigi F1 Play je vidieť jasný rozdiel v prospech čínskeho telefónu.

Q60 dostal do vienka procesor Mediatek MT6762. Dopĺňa ho 3 GB RAM a 64 GB úložisko. K dispozícii je tiež samostatný slot pre microSD kartu, ktorý je v samostatnej šachte spoločne so slotom pre druhú nano SIM kartu. Prvá nano SIM karta má svoju vlastnú šachtu.

Reakcie telefónu neohúria, sú však akceptovateľné. Sem-tam si všimnete mierne spomalenie alebo pozastavenie animácie, avšak nie je to nič kritické. Telefón dobre plní svoju úlohu. Samozrejme, z hľadiska pomeru cena/výkon alebo cena/výbava nájdete na trhu aj atraktívnejšie kúsky. To platí aj z dizajnového hľadiska, avšak Q60 sa chváli vyššou odolnosťou na úrovni vojenských štandardov MIL-STD-810. Telefón by tak mal prežiť hrubšie zaobchádzanie z hľadiska pádov, teplôt a vibrácií.

Operačný systém Android je vo verzii 9 s nadstavbou od LG. Aktualizácie bezpečnosti sú k 1. máju 2019. Nadstavba obsahuje praktické nástroje a tiež aj aplikácie, ktoré budete považovať za zbytočné. V porovnaní s čistým Androidom si všimnete aj iné rozloženie obrazovky s nastaveniami, budete si naň zvykať.

Na zadnej strane sa nachádza snímač odtlačkov, ktorý väčšinu času funguje spoľahlivo. Odomknutie telefónu trvá približne 1 sekundu. Vo výbave nájdete aj 3,5 mm jack a micro USB port. Pribalená nabíjačka má výkon iba 6 W, telefón tak budete nabíjať pravdepodobne počas noci. Reprodukcia zvuku neohúri. Poteší, že telefón podporuje 5 GHz Wi-Fi siete, má Bluetooth 5.0 a aj NFC.

Zadný fotoaparát obsahuje celkovo tri senzory – 16 Mpx hlavný fotoaparát s clonou f/2.0,       5 Mpx širokouhlý fotoaparát s clonou f/2.2 a 2 Mpx senzor hĺbky na vytvorenie efektu rozmazaného pozadia. Hlavný fotoaparát produkuje slušné výsledky, aj keď niekedy si všimnete stratu detailov alebo slabšie zaostrenie. V prípade širokouhlého fotoaparátu ide kvalita viditeľne dole, pribúda najmä šum. Portrétový efekt je použiteľný, rozmazanie si upravíte aj v editore fotiek po odfotení. Fotografia sa pár sekúnd spracúva.

Fotoaparát tiež ponúka umelú inteligenciu, automatické HDR a záznam videa v rozlíšení Full HD pri 30 fps. Rovnaký záznam ponúka aj predná kamera s rozlíšením 13 Mpx. Kvalita selfie fotiek je dobrá.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Trojitý zadný fotoaparát môže pútať pozornosť
  • Vo výbave nájdete všetko podstatné
  • Zvýšená odolnosť

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Pomalé nabíjanie
  • Nižšia kvalita širokouhlého fotoaparátu

Verdikt

LG Q60 je telefón nižšej strednej triedy, ktorý ponúka všetko podstatné. Zážitok z jeho používania je na dobrej úrovni, z hľadiska pomeru cena/výbava však nájdete na trhu aj atraktívnejšie modely. LG Q60 môže zaujať zvýšenou odolnosťou, ktorá spĺňa vojenské štandardy MIL-STD-810.

Cena: 189 €

Zapožičal: LG Electronics

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.