Leto máme v plnom prúde a nejedného z nás to ťahá do prírody.

Cyklistika sa v dnešnej dobe stala už neoddeliteľnou súčasťou života všetkých aktívnych ľudí. Niekto ju vníma ako výborné odreagovanie od každodenných problémov a iní zase ako výzvu na posúvanie svojich limitov.

V oboch prípadoch môže nastať úraz s až fatálnymi následkami. Je preto veľmi dôležité si vybrať správnu prilbu pre svoju aktivitu. Keďže dnešné časy sú náročné, buďme nároční aj my a doprajme si peknú a bezpečnú cyklistickú prilbu s riadnou dávkou extra funkcií. Presne takú sme testovali, a je ňou Smart cyklo prilba Livall BH62.

Jedna sa o novinku sezóny 2017 v ponuke spoločnosti Livall. Spoločnosť sa zameriava na vývoj inteligentného príslušenstva pre cyklistov a budovanie online komunity prostredníctvom aplikácie pre smartfóny.

Konštrukcia

Hneď na prvý pohľad Bling Helmet zaujme svojim dynamickým vzhľadom. Z prednej strany je vidieť výrazné profilovanie vrchnej časti prilby do tvaru písmená V. Tieto “véčka” sú nad sebou od najväčšieho po najmenšie a vytvárajú akýsi stromček, po stranách ktorého je vidieť veľké prieduchy na výborný prívod vzduchu v horúcom letnom počasí. Bočné časti sú mierne roztvorené s dobrým rozmiestnením otvorov pre bočné prístupy vzduchu. Na prilbe je tak spolu až 25 ventilačných otvorov.

Prilba sa nosí veľmi príjemne. Nikde nič netlačí a z našej skúsenosti môžeme potvrdiť aj jej univerzálnosť. Hmotnosťou 310 g pri veľkosti 55-61 cm určite nepatrí k najľahším. Ale táto prilba ani nie je primárne určená pre profesionálnych cyklistov, kde sa hmotnosť takýchto prilieb pohybuje na hranici 200 g. Stále sa teda jedná o bežne ťažkú prilbu, ktorú používa veľa z nás. Je určená hlavne pre ľudí, ktorí vyhľadávajú aktívny oddych a dbajú na bezpečnosť. Ale určite si nájde svojich fanúšikov aj medzi cyklo nadšencami, ktorí v nej budú brázdiť cesty a lesné chodníčky s dobrým pocitom, že ich nikto nezastaví telefonátom, alebo úrazom kvôli nedostatočnej viditeľnosti.

Z konštrukčného hľadiska sa jedná o kvalitne spracovanú a tuhú prilbu s komfortným nastavením všetkých potrebných zón pre bezpečné upnutie na hlave. Výstelka je mäkká s antibakteriálnym ošetrením.

Za mierne zvýšenou hmotnosťou je ukrytá kopa moderných vychytávok.

Prilba je primárne určená pre cyklistov jazdiacich na ceste. Takže ako prvú z funkcií ocenia určite všetci tí, ktorí chcú byť na ceste videní v aj horších svetelných podmienkach. Jedná sa o integrované LED osvetlenie v zadnej časti prilby. Je výrazné a dobre viditeľné v noci z veľkej vzdialenosti, ale na druhej strane nenápadné cez deň. Vtedy prakticky nie je voľným okom vôbec vidieť. Sústava LEDiek je dobre ukrytá pod vrchným plastovým plášťom. V zadnej časti sa nachádza spolu 15 takýchto svetelných bodov, ktoré sú rozdelené do farebných zón.

Hlavná stredová červená zóna pulzuje a dve bočné oranžové sa dajú využívať ako smerová signalizácia, tak ako na aute alebo motorke, inak sú statické. Pokiaľ bočné zóny nesignalizujú zmenu smeru, tak sú tiež červené.

Pre pohodlnú voľbu smeroviek sa používa ovládač JET, ktorý sme si nainštalovali na riadidlá bicykla. Okrem voľby smeroviek ho vieme využívať aj na príjem a spätnú jednodotykovú voľbu hovoru a reguláciu hlasitosti, aktiváciu fotoaparátu na smartfóne (iba jednoduchá aplikácia fotoaparátu od Livall), alebo voľbu funkcie vysielačky. V prípade núdzovej situácie vie prilba v spolupráci s aplikáciou odoslať na zvolený kontakt GPS súradnice s presnou polohou. Postupne sa tak dostávame ku kapitole v ktorej bude mať hlavné slovo Bluetooth 4.1. Častokrát je vidieť na bicykloch ľudí ktorí telefonujú, alebo počúvajú hudbu so slúchadlami na ušiach. Obidva prípady sú nebezpečné a práve tieto dva problémy eliminuje prilba Livall BH62.

Keď si otočíme prilbu zospodu, tak sa nám naskytne pohľad na multimediálné centrum, kde v prednej časti prilby nájdeme gumené tlačidlá na zapnutie a vypnutie svetelnej signalizácie, príjem hovoru a reguláciu hlasitostí zvukov prehrávaných v integrovaných reproduktoroch, ako aj ovládanie voľby skladieb. V tomto module sa nachádza ešte mikrofón a MicroUSB vstup pre nabíjanie. Všetko je dobre izolované pred vstupom vody a potu.

Stabilné Bluetooth spojenie

Počas celého testovania sme nezaznamenali výpadky signálu Bluetooth, či už počas hovoru alebo prehrávania skladieb do integrovaných reproduktorov. Reproduktory podávali dobré výsledky iba v prípade hlasitosti. Výsledná reprodukcia bola skôr informačná a zvuk bol plochý bez basov. V tomto prípade to vidíme skôr ako zámer než slabinu.

Zvuk hudobných skladieb pri jazde vo vysokej rýchlosti v prípade plného hudobného spektra by až tak nevynikol a aj hovory by boli pomerne problematické. Takže výšky skôr berieme ako riešenie na dosiahnutie dobrej počuteľnosti aj vo vyšších rýchlostiach.

Telefonovanie bolo pre obidve strany bezproblémové, aj keď zvýšenému hlasu sme sa nevyhli aj napriek tomu, že mikrofón dosť výrazne potláča ruchy z okolia. Toto potláčanie bolo výrazné hlavne počas rozprávania cyklistu, a keď sme spätne komunikovali z tichého miesta a cyklista nerozprával, tak do slúchadlá sa nám dostávali nápory vetra z okolia cyklistu. Všetko bolo akceptovateľné a telefonát prebehol vždy k spokojnosti.

Pokiaľ sa nájdu dvaja cyklisti, ktorí by využívali smart prilbu od Livall, tak je možné využívať aj funkciu vysielačky vďaka pridruženej aplikácii. Túto funkciu je možné využívať aj pre skupinovú hovory. Na jedno nabite vydrží prilba signalizovať LED diódami až 10 hodín a v režime s prehrávaním hudby musíme počítať s hodnotami okolo 3-6 hodín. Nabite potom trvá cca 3 hodiny.

Aplikácia od Livall je voľne stiahnuteľná z AppStore a Google Play a je to klasický tréningový tracker s prehľadným grafickým zobrazením. Nájdeme v nej všetky potrebné informácie pre analýzu tréningu, alebo výletu na bicykli. K úplnej dokonalosti pri ovládaní je možné dokúpiť k prilbe Livall BH62 aj držiak pre smartfóny a merač kadencie.

Verdikt

Ak hľadáte bezpečnú prilbu s moderným a dynamickým vzhľadom a radi využívate moderné technológie aj pri výletoch do prírody, tak túto prilbu určite oceníte. My ju doporučujeme.  Uľahčí komunikáciu počas jazdy bez nutnosti zosadnúť z bicykla, zvýši bezpečnosť na ceste a aj v lese a zároveň poslúži aj ako prenosný reproduktor.

Cena: 149 eur

Zapožičal: cyklodresy.sk

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.