Logitech Craft je klávesnica, ktorá vyniká svojím prémiovým spracovaním a tiež unikátnym kolieskom, umiestneným nad klávesom ESC. Koliesko sa oficiálne nazýva korunka a práve ním sa klávesnica Craft odlišuje od konkurencie a prináša pridanú hodnotu.

Korunka je hlavným lákadlom a funkciou, ktorá púta najväčšiu pozornosť, avšak Craft si zaslúži pochváliť aj za celkovú kvalitu spracovania. Konštrukcia pôsobí robustne a odolne a odozva klávesov pri písaní je jedna z najlepších, akú sme pocítili v posledných mesiacoch. Klávesnica si nás získala už len tým, ako výborne sa s ňou pracuje a hoci veľmi dobrý komfort dnes ponúka prakticky každá kvalitnejšia klávesnica, toto je skutočná špička na trhu. Treba to zažiť na vlastnej koži. Na druhej strane, cena klávesnice je prémiová, takže Craft si pravdepodobne kúpite iba v prípade, že budete využívať aj korunku. V opačnom prípade ide o veľký luxus.

Korunka ponúka viacero funkcií, ktoré sa kontextovo odlišujú podľa práve používanej aplikácie a niekedy aj v závislosti od aktuálnej činnosti alebo označeného textu atď. Korunka dokáže rozlíšiť otáčanie, dotyk, stláčanie a otáčanie po stlačení. Všetkým týmto činnostiam môžete priradiť rôzne funkcie, softvér Logitech Options ponúka niekoľko vopred pripravených profilov pre Microsoft Word, Excel, PowerPoint a tiež pre nástroje Adobe Photoshop, Premiere atď. Tieto profily si môžete upraviť, prípadne si vytvoríte vlastné profily pre iné nainštalované aplikácie. Je škoda, že sa to týka iba klasického softvéru, univerzálne Windows aplikácie nie sú podporované.

Korunku najlepšie využijete v aplikáciách, ako je Photoshop. Po označení štetca vám koliesko umožní jednoducho meniť jeho veľkosť, ťapnutím môžete zmeniť kontextovú ponuku. Rovnako v Exceli sa môžete prepínať medzi približovaním, horizontálnym scrollovaním. Vo Worde si môžete rýchlo meniť formát motívu, po označení textu sa premení kontextová ponuka na zmenu veľkosti písma či vytvorenie odrážky. Stlačením korunky a následným otočením môžete zároveň rýchlo meniť hlasitosť, takže sa dá kombinovať práca s počúvaním hudby.

Korunka je atraktívna funkcia, ktorá má potenciál. Je nepravdepodobné, že po pár minútach začnete pracovať inak, avšak z dlhodobého hľadiska môže klávesnica Logitech Craft ovplyvniť spôsob, akým pracujete. Z dlhodobého hľadiska sme zvedaví, aké ďalšie aplikácie budú túto funkciu natívne podporovať. Manuálne si môžete vytvoriť ľubovoľné skratky – od zmeny jasu displeja, cez aktivovanie konkrétneho klávesu až po prepínanie sa medzi pracovnými plochami a aplikáciami. Najlepšie sú však kontextové funkcie pre jednotlivé programy a tie si sami nevytvoríte. Tie musí zadefinovať priamo výrobca.

Verdikt

Logitech Craft je špičkovo spracovaná klávesnica, ktorá vyniká tzv. korunkou. Tá umožňuje otáčaním, dotykom a stláčaním aktivovať rôzne funkcie. Korunka je praktická najmä pri práci, pre jej plnohodnotné využitie je potrebná podpora zo strany výrobcu. Aktuálne ju využijete pri práci s nástrojmi od Adobe a Microsoftu. Klávesnica komunikuje bezdrôtovo cez Bluetooth alebo Unifying a dokáže sa spárovať s troma zariadeniami súčasne.

Cena: 213,90 EUR
Zapožičal: Logitech

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit