Reproduktor Magnat Transpuls 1500 je pre znalcov. Je to trojpásmový reproduktor s pomerne veľkými rozmermi a jeho konštrukcia nepodlieha kompromisom.

Na pohľad retro, vo vnútri to najnovšie

Práve rozmery a celkové vyhotovenie dávajú tomuto reproduktoru tú pravú chuť, ktorú si všimnete takpovediac na prvé počutie. Jeho majiteľ je človek, ktorý si rád vychutná dobrú hudbu, a to v celom frekvenčnom rozsahu. Dominantou Magnat Transpuls je 15-palcový woofer a na zvuku sa výrazne podpisuje aj dynamický výškový menič. Práve to je základom pre široký frekvenčný rozsah.

Retro dizajn sa hodí do rôznych priestorov

Výrobca zabudoval do tohto reproduktora najmodernejšie technológie, hoci na pohľad je to skôr retro model. Výsledkom je extra silný a živý zvuk, v ktorom dominujú basy. Tie sú precízne, naozaj hlboké, a to aj vďaka špeciálnemu puzdru pre basreflex. Drážkový výškový menič je s dvoma tkanivovými 25 mm kopulami, čo prináša prirodzený zvuk s presne definovaným uhlom rozptylu zvuku. Celok doplňuje ešte 17 cm stredový menič.

Dvojitý výškový menič s presným smerovaním zvuku

Vnútorný priestor reproduktora je realizovaný štrukturálne. Na zvuku sa podpisuje robustné telo z MDF s odnímateľným krytom látky. Povrch reproduktora pôsobí akoby bol vyhotovený z tmavého dreva a tento reproduktor si tak pokojne umiestnite na najviditeľnejšie miesto vo vašej obývačke. V spodnej časti sa nachádza kovové logo Magnat. Vzadu sú pozlátené konektory na pripojenie kábla. Na poriadnu reprodukciu potrebuje Magnat Transpuls 1500 aj trochu väčšiu miestnosť. Je to reproduktor na klasiku, jazz, ale aj živú populárnu hudbu.

Pripojenie káblov k reproduktoru cez pozlátené svorky

Testujeme v Techhouse

Na test sme si zašli do predajne Techhouse.sk v bratislavskej Petržalke. Tu sú výborné možnosti na počúvanie hudby a využili sme aj kvalitnú techniku, aby sme pre test reproduktorov nevytvorili úzke hrdlo. Firma Techhouse nám na test poskytla samotné reproduktory, ďalej predzosilňovač ProJect PRE BOX S2 DIGITAL, prepojovací kábel Chord Shawline X a zosilňovač Arcam A19. Pohostili nás dobrou kávou a mali sme možnosť počúvať túto zostavu bez časového obmedzenia. Ako zdroj zvuku sme použili FLAC súbory zo služby Tindal.

Najprv sme vyskúšali pár skladieb od Pink Floyd z albumu The Wall, ďalej klasiku v podobe Eagles/Hotel California či Grover Washington/Just the Two of Us. So zvukom sme boli veľmi spokojní. Dvojica reproduktorov Magnat Transpuls 1500 poskytla výbornú lokalizáciu nástrojov, basy boli veľmi sýte a energické. Ani s hlasitosťou nebol problém. Boli sme kdesi v 2/3 možnosti sústavy, a to bolo na naše uši tak akurát. Stále však bez známok skreslenia. Mierne ukričané vokály sme neskôr našli v skladbe Shape of you od Ed Sheeran. Celkovo ale testy dopadli dobre.

Aj s takmer bežnou výbavou

Na tejto reprosústave sa nám páčil elegantný dizajn v štýle retro a samozrejme zvuk. Výhodou pritom je, že na Magnat Transpuls 1500 nepotrebujete mať extra výkonný a drahý zosilňovač, ktorý by takúto sústavu utiahol. Cena zostavy, ktorú sme využili v Techhouse sa vošla do 1500 eur. Vysoká účinnosť a dobrá impedančná krivka tak znamenajú, že Transpuls 1500 je vhodný pre veľmi širokú škálu zosilňovačov.

Vybrané technické parametre

  • Rozmery a hmotnosť: 514 x 1000 x 385 mm, 37 kg
  • Meniče: 1x 380 mm basový, 1x 170 mm stredový a 2x 25 mm výškový
  • Výkon: maximálne 500 W, RMS 250 W
  • Frekvenčný rozsah: 16 ÷ 35 000 Hz
  • Impedancia: 4 ÷ 8 Ohm
  • Citlivosť: 95 dB
  • Odporúčaný výkon zosilňovača: 30 ÷ 500 W
  • Frekvencie výhybky: 920 Hz, 4800 Hz

Cena: 500 EUR

Distribútor: www.audio.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.