V ponuke Lumií s novým operačným systémom je aj najväčší kúsok.

Už prívlastok XL jasne napovedá cieľovú skupinu. S 5,7″  displejom je to naozaj rozmernejší kúsok, no stále akceptovateľný pre tých, čo nechcú phablet.

Je to klasický telefón, na pohľad so striedmym dizajnom. Podotýkame však, že sa dobre drží v ruke a zadná pogumovaná strana plastového krytu je takisto príjemná na dotyk. Jasné, odtlačky prstov tu budú na dennom poriadku, no to nepovažujeme za prekážku. Tlačidlá na boku sú dobre navrhnuté a aj na veľkom telefóne sa výborne ovládajú. Na hranách sú ostro zrezané a úzke.

Hlavné tlačidlo je dvojnásobkom dĺžky postranných tlačidiel na úpravu hlasitosti. No a nechýba ani dvojpolohové tlačidlo na vytváranie fotografií. Fotoaparát s rozlíšením 20 MPx vystupuje z tela zadnej časti, no kruhové lemovanie nie je ostré. Vyhnete sa tak nechcenému škriabaniu dreveného stola alebo iných mäkších materiálov. Výborným fotografiám pomáha aj trojitý LED blesk. Tým, že telefón podporuje funkciu Continuum, nechýba použitie obojstranného portu USB-C (USB 3.1), vďaka ktorému telefón aj rýchlo nabijete. Keď už sme pri nabíjaní, je tu podpora bezdrôtového nabíjania v súlade so štandardom Qi.

Technické parametre sú na maximálnej úrovni. Displej má vysoké rozlíšenie, možno až zbytočné. No dobre sa naň pozerá na priamom slnku. Je vyhotovený s technológiou ClearBlack, ktorú poznáme aj zo starších Lumií ešte pod značkou Nokia. No a v rámci technológií treba spomenúť aj Windows Hello, ktorá vás prihlási vďaka skenu očnej dúhovky.

Technologicky špičkový telefón ale zráža na kolená systém a aplikácie. Ak si napríklad píšete s niekým cez Messenger, vypnete ho a následne zapnete cez dlaždicu, budete čakať znova päť sekúnd, kým sa načíta. Podobne je to aj pri ostatných aplikáciách. Kde je tých 3 GB RAM? Práca s telefónom nám viac pripomínala prácu s počítačom. V niektorých smeroch je to však nepraktické. Po rokoch sa nezlepšila ani rýchlosť synchronizácie emailov, aplikáciu sme nakoniec vypli a znovu zapli, aby sa tento proces opäť rozbehol. Windows 10 Mobile má veľký potenciál, no je pre nás prekvapením, že ešte stále nie je doladený. Na mnoho aplikácií takisto zabudnite a to, čo je na Androide a iOS bežné, tu často nenájdete.

Prečítajte si tiež recenziu na LG ZERO

Špičkou je fotoaparát, ktorý sme už testovali na modeli Lumia 950. Fotí vynikajúco a rozhodne je to fotomobil, ktorý zvládne odfotiť aj náročné scény. Zvoliť si môžete aj fotografovanie do RAW formátu, v tomto prípade typu DNG. Takisto chválime 4K video so skutočnými 30 fps. Veľkou výhodou je aj výdrž, ktorá poskytne plné dva dni.

Hodnotenie

+ hardvérová výbava, celkový rozmer, špičkový displej, kvalita fotografií, vhodný na 4K video
– nedoladený systém, komfort aplikácií pri porovnaní s inými platformami

Cena: 699 EUR
Zapožičal: Microsoft

Verdikt touchIT

Microsoft Lumia 950 XL je jasná technologická špička. No hardvérové parametre nie sú všetko a Microsoft bude musieť ešte zapracovať na vyladení systému. Chceme, aby to bol telefón, zatiaľ nám skôr Lumia správaním pripomína počítač. Hardvérová výbava sa však pozitívne podpísala na kvalite fotografií.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuMicrosoft Lumia 950 XL
Operačný systémWindows 10 Mobile
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000
Procesor1,5 GHz × 4 + 2 GHz × 4 , 8-jadrový, Snapdragon 810
Displej, počet fariebAMOLED, ClearBlack, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 200 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, 3.1, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video20 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 3340 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]19 / 288
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 78 × 8 / 165
ZapožičalMicrosoft
Cena [EUR s DPH]699
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performanceN/A
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.