Surface Pro X je úplnou novinkou v portfóliu konvertibilných tabletov od Microsoftu. Toto zariadenie predstavuje začiatok novej éry, ktorá je založená na ARM procesore a neustálej online konektivite. Ide o prvú generáciu novej platformy a ako to už tak býva, nie vždy sa to zaobíde bez kompromisov.

Surface Pro X je nádherné zariadenie a zaujme vás okamžite. Jeho rozmery sú takmer totožné so Surface Pro 7, obrazovka je však na prvý pohľad väčšia. Microsoft to dosiahol zmenšením rámikov, takže Pro X ponúka 13-palcový displej. V priamom porovnaní s Pro 7, ktorý má 12,3-palcovú obrazovku, tak Pro X pôsobí prémiovejšie a modernejšie. Tablet je takisto tenší, má hrúbku iba 7,3 mm. Pro 7 má 8,5 mm hrúbku.

Microsoft dosiahol zmeny v dizajne použitím ARM procesora Microsoft SQ1, ktorý je založený na architektúre od Qualcommu. Ide o podobný procesor, aký nájdete aj v Android smartfónoch a tabletoch. Prínos tejto architektúry spočíva tiež v zabudovaní gigabitového LTE modemu, takže Surface Pro X obsahuje slot na nano SIM karty a podporuje aj používanie technológie eSIM.

Niektoré aplikácie nebudú fungovať

Bohužiaľ, operačný systém Windows 10 nie je v prvej polovici roka 2020 ešte plnohodnotne pripravený na fungovanie na ARM procesore. Programy alebo aplikácie musia byť pre túto architektúru zoptimalizované, v opačnom prípade fungujú len v 32-bitovej verzii. Problém je, že niektoré programy a aplikácie už 32-bitovú architektúru nepodporujú, a preto ich na Surface Pro X nie je možné použiť. Toto si treba uvedomiť, nakoľko ide o kritickú vlastnosť, ktorá môže výrazne ovplyvniť používateľský zážitok a to, ako budete vnímať Pro X ako celok.

Z hľadiska využitia Surface Pro X pri našej práci má toto zariadenie vlastnosti, ktoré sú atraktívne – dizajn a nádherný displej s pomerom strán 3 : 2 sme už spomínali. Kompaktné rozmery s vysokým pomerom obrazovky k telu umožňujú na Pro X pracovať pohodlnejšie v porovnaní s Pro 7. A vďaka podpore mobilnej konektivity sa s týmto tabletom jednoducho pripojíte do internetu kdekoľvek bez nutnosti použiť USB modem alebo zdieľať internetové pripojenie. A keďže kancelársky balík Office a prehliadač Microsoft Edge fungujú na ARM architektúre veľmi dobre, celkový používateľský zážitok je v prípade takéhoto používania na vysokej úrovni. Pomocou Surface Pro X tiež nie je problém vykonať jednoduchú úpravu fotiek – pomocou programu IrfanView v 32-bitovej verzii alebo cez webový nástroj Polarr.

Microsoft Surface Pro X

Surface Pro X s novou klávesnicou a tenkým dotykovým perom, Zdroj: Microsoft

Poteší výdržou

Pro X nás počas testovania potešil aj dlhou výdržou batérie pri kancelárskej práci, ktorá sa pohybovala na úrovni 8 hodín. V teste aplikácií v PCMark 10 sme namerali výdrž až 11 hodín pri polovičnom nastavení jasu, resp. takmer 7 hodín pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu. To je skvelý výsledok a v prípade potreby sme tablet dokázali nabiť pomocou 40 W powerbanky. Túto powerbanku používame aj v kombinácii s tabletmi a notebookmi s procesormi Intel Core. V prípade Pro X sme pomocou externej batérie získali za rovnaký čas nabíjania dlhšiu výdrž – je to logické, Pro X má menšiu kapacitu batérie a energeticky efektívnejší procesor.

Všetky spomenuté vlastnosti sa podpisujú pod to, že Surface Pro X je ideálny stroj na cestovanie, ak potrebujete vykonávať základnú kancelársku prácu, videokonferencie, sledovať videá, počúvať hudbu či surfovať internetom. Na Pro X si video nezostriháte, resp. zatiaľ sme nenašli vhodný nástroj na tento účel. A používanie programov obmedzíte na nutnú výbavu, ako je internetový prehliadač a balík Office. Nainštalujete si aj zopár ďalších programov, avšak pravdepodobne nie všetky.

Surface Pro X podporuje novú odnímateľnú klávesnicu, ktorá funguje aj ako ochranný obal a obsahuje priestor na uskladnenie nového a tenšieho dotykového pera. Tieto dizajnové vylepšenia chválime, prenášanie pera v klávesnici je praktickejšie v porovnaní s magnetickým pripojením k bočnej hrane v prípade Surface Pro 7. Vo výbave tabletu nájdete dvojicu USB-C portov, 3,5 mm jack chýba. V tomto smere preferujeme konfiguráciu portov z Pro 7.

Verdikt

Surface Pro X predstavuje novú éru. Zatiaľ treba počítať s možnými obmedzeniami kvôli nefunkčnosti niektorých programov, takže z tohto hľadiska môže byť Pro 7 lepšia voľba – hoci na úkor modernejšieho dizajnu.

Cena: od 1079 €

Zapožičal: Microsoft

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit