Orange svojim zákazníkom ponúka službu, ktorá uľahčuje určitej skupine používateľov starostlivosť o zdravie.

Služba Môj glukomer obsahuje zariadenie 2in1 Micro alebo 2in1 Smart, 10 testovacích prúžkov a 10 lanciet (ihly) v základnom balení, ako aj extra balenie testovacích prúžkov (50 ks) a lanciet (100 ks). Operátor používateľom služby taktiež poskytne 100 MB dát a 100 SMS správ mesačne a neobmedzené hovory na Linku pre Diabetikov 0905 200 600, 0905 600 200, kde sa môžu poradiť o svojom zdravotnom stave.

Služba je spoplatnená poplatkom 3,50 eur mesačne, samotné zariadenie získate za jednorazový poplatok 1 euro. Pokiaľ vás koncept merania cukru pomocou smartfónu osloví, zariadenie, lancety aj prúžky nájdete takisto v ponuke slovenských obchodov. Cena vo voľnom predaji sa pohybuje od 30 eur za zariadenie, 8 eur za extra balenie lanciet a 12 eur za extra balenie prúžkov.

Glukomery a všetko potrebné vybavenie, ktoré dostanú používatelia služby Môj glukomer od Orangeu

Pripojenie cez micro USB port alebo 3,5 mm jack

Koncept glukomerov 2in1 Micro a Smart je totožný a odlišuje sa iba tým, ako zariadenie pripojíte k telefónu. 2in1 Micro využíva micro USB port, 2in1 Smart je určený aj pre iOS zariadenia a pripája sa cez 3,5 mm jack. Ak máte iPhone 7, potom máte smolu. Teoreticky by mohla fungovať redukcia z Lightning portu, ale nemali sme možnosť overiť to. V prípade telefónov s USB-C portom je možné použiť redukciu, ktorá je niekedy priložená priamo v balení (napr. Huawei P9).

Okrem príslušenstva budete potrebovať aj mobilnú aplikáciu, ktorá je zadarmo dostupná v obchode Google Play a App Store. Windows telefóny nie sú podporované a každý z glukomerov (Micro, Smart) má vlastnú aplikáciu.

Glukomer sa k telefónu pripojí pomocou micro USB portu (2in1 Micro) alebo cez 3,5 mm audio jack (2in1 Smart)

Meranie je rýchle a jednoduché

Samotné meranie prebieha v oboch prípadoch totožne a je otázkou niekoľkých sekúnd. Zariadenie treba pripojiť k telefónu, vložiť doň testovací prúžok a lancetou si pichnúť do prsta. Krv nanesiete na vyznačenú časť prúžku, ten automaticky rozpozná prítomnosť krvi a zmeria hladinu cukru, ktorá sa po pár sekundách objaví na displeji telefónu.

Výsledok testu obsahuje hladinu cukru, čas a dátum. Môžete si k nemu doplniť poznámku alebo zadefinovať, či ste merali hladinu cukru v krvi pred jedlom, po jedle, po cvičení atď. Dáta je následne možné zdieľať cez internet alebo vo forme SMS správy, preto Orange zakomponoval do služby Môj glukomer aj 100 MB dát a 100 SMS správ. Toto môže oceniť časť používateľov, ale pre niekoho možno pôjde o zbytočnosť. Záleží od toho, či si chcete merať hladinu cukru len pre vlastnú potrebu, alebo či výsledky aj reálne s niekym potrebujete zdieľať, resp. či už máte predplatené mobilné dáta alebo nie.

Proces merania hladiny cukru v krvi pomocou glukomera 2in1 Micro

Detaily, ktoré sme si všimli

Počas testovania sme použili oba glukomery. Pohodlnejšie sa nám pracovalo s modelom 2in1 Micro, ku ktorému nemáme pripomienky. Pripojíte ho do micro USB portu a funguje. Model 2in1 Smart nám po pripojení k 3,5 mm konektoru fungoval v prípade iPhonu, avšak nie s Xperiou.

Takisto sme si všimli, že 2in1 Micro nám zobrazoval výsledky, ktoré boli o 0,6 mmol/L vyššie v porovnaní s údajom z 2in1 Smart. Nemali sme k dispozícii tretí glukomer, aby sme určili, ktoré zo zariadení meria presnejšie. Výmena lanciet do odberového pera je jednoduchá.

Rozhranie aplikácie pre Android (čierne pozadie) a iOS (biele pozadie). Hladinu cukru si počas testovania merali 4 rozdielni ľudia

Verdikt

Na trhu je viacero glukomerov. Ak si chcete merať hladinu cukru pomocou smartfónu, dá sa to. Glukomer 2in1 Micro fungoval počas nášho testovania korektne. Pokiaľ používate telefón s Androidom, odporúčame zvoliť práve tento model. V prípade modelu 2in1 Smart sme mali problém s kompatibilitou s telefónom Sony Xperia X. V kombinácii s iPhonom 6s Plus fungoval glukomer správne.

Meranie hladiny cukru je jednoduché, rýchle a bezbolestné. Oceňujeme, že v aplikácii sa ukladá história meraní a že si k jednotlivým výsledkom môžete doplniť poznámky alebo situáciu, kedy ste cukor merali. Výhodou je aj jednoduché zdieľanie výsledkov a prenášanie glukomera. Potrebné nástroje môžete mať stále pri sebe, zaberajú minimum miesta.

Zapožičal: Orange

Prečítajte si aj:

Orange prináša glukomer priamo do smartfónu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit