Cenový tip pre nenáročných používateľov. Vychádza z modelu moto e5, ktorého detailnú recenziu nájdete aj na našom webe. Verzia plus znamená 3 GB RAM a 32 GB úložisko a 6-palcový displej namiesto 5,7-palca. Tiež aj o 1000 mAh väčšiu kapacitu batérie a o 1 Mpx menší fotoaparát, teda 12 Mpx.

Práve silná batéria je niečo, kvôli čomu sa budete v prospech tohto telefónu rozhodovať. Je to ale poriadne veľký kus. Nielen, že má 6-palcový displej, ale aj väčšie horné a spodné okraje. Na filmy a hranie hier sa nám osvedčil. Nehrali sme žiadne náročné hry. Predsa len, občas mu dá zabrať prepnutie okien alebo otvorenie hypertextového odkazu z Facebooku cez Chrome. Dobrý je aj na čítanie kníh. Batéria nám vydržala kompletne celý deň, a to sme ju poriadne žmýkali. Keď sme trochu šetrili, prežili sme bez nabíjania dva pracovné dni. Svoj podiel na výdrži nemá len slabší procesor, ale aj HD+ displej. S tým sme boli spokojní. Vôbec nebudete ukrátení. Dobre sa naň pozerá a keď nezoberiete lupu, neuvidíte jednotlivé pixely.

Vyhotovenie je veľmi pekné a ide v duchu inovovanej série. Fotoaparát ani veľmi nepretŕča. Vzhľadom na 5000 mAh batériu a celkovú hrúbku telefónu je to prirodzené. Horná hrana má audiokonektor, spodná microUSB port. Škoda toho, tento port je ale očividne licenčne lacnejší ako USB-C. Do najlacnejších smartfónov na trhu sa zatiaľ USB-C nedostáva. Napriek tomu máte možnosť využiť rýchle nabíjanie. Najlepšie je na to použiť nabíjačku priamo v balení.

Výbava je inak základná, napríklad aj reproduktor na hlasité prehrávanie. Je to taký bežný štandard v tomto cenovom segmente. Kapacita 3 GB RAM je poznať a už len preto by sme dali prednosť tomuto smartfónu pred lacnejším moto e5 bez prívlastku Plus. Čokoľvek pod 3 GB RAM je dnes použiteľné s obmedzeniami.

Systém tvorí čistý Android s nadstavbou Moto. Je to funkčná nadstavba, vizuálne nezasahuje do operačného systému. Avšak je podstatne chudobnejšia ako pri Moto g6, čo sa dá považovať za vlajkovú loď od Motoroly. Sú tu Moto Akcie aj Moto Obrazovka, ale nie napríklad ovládanie gestom cez virtuálne podlhovasté tlačidlo na obrazovke systému. Snímač odtlačkov je na zadnej strane a funguje spoľahlivo. Nechýba ale nočná obrazovka alebo napríklad realizácia snímky obrazovky, keď podržíte tri prsty na displeji.

Fotoaparát bol pre nás prekvapením. Spravíte s ním pekné fotky. Áno, ale cez deň. Žiadna veľká veda, avšak nemajú žiadnu výraznú chybu. Pozor si treba dať iba na prepaly, čo sa dá vyrovnať bodovým zaostrením alebo HDR. Tmavé fotky sú celkovo slabé.

Model telefónuMotorola moto e5 Plus
Operačný systémAndroid 8.0.0, aktualizácie 1. 3. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 435, 8-jadrový, max. 1,4 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6 / 720 × 1440, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, ABGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx F2.0 / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx F2.2 / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh, TurboPower
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162 × 75 × 9 / 200
Konektormicro USB
ZapožičalMotorola
Cena [EUR s DPH]189
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score44224
PCMark for Android – Performance3461
3DMark Sling Shot Extreme – Total68
Graphic54
Physics847
VRMark Amber Room – Totalnekompatibilné
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • dizajn telefónu
  • 5000 mAh batéria
  • rýchle nabíjanie
  • výdrž dva dni
  • kvalita denných fotiek

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • základný reproduktor
  • nočné fotky
  • nevhodný na nakrúcanie videa
  • obmedzené funkcie nadstavby Moto

Verdikt

Motorola moto e5 Plus je základný smartfón s veľkou batériou a pekným dizajnom. Je to lepšie ako sme čakali. Dá sa normálne používať, aj vďaka 3 GB RAM. Je vhodný pre tých, čo sa chcú hrať na veľkom displeji, pozerať filmy alebo mať telefón na cestovanie, ktorý nebude treba stále nabíjať.

Cena: 189 €

Zapožičal: Motorola

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.