Model z lacnejšej série s dôrazom na výdrž. Faktom je, že z hľadiska výdrže je tento smartfón na tom veľmi dobre. Nám vydržal celý deň, a to aj s častejším hraním hier a so zapnutým displejom. Typicky pri čítaní webu a kníh. Potom sme ho vyskúšali v menej náročnom režime a takmer sme s ním zvládli dva pracovné dni. Nový pomer strán displeja prišiel aj do tohto segmentu. Pre Motorolu je typické, že nechce obmedzovať svojich fanúšikov, a tak si užijete predĺžený displej. Nemusíte kupovať drahšie zariadenie na trhu.

Je to podarený telefón, ktorý sa aj napriek väčšej uhlopriečke stále dobre používa. Tu je kladený dôraz na 5,7″ displej a batériu s kapacitou 4000 mAh. Telo je z plastu, imitácia hliníka je ale viac ako dostatočná. Predná strana má zaoblené ochranné sklo. Vyzerá to dobre a oceňujeme, že to výrobca neprehnal. Zaoblenie je veľmi malé a až pri okrajoch skla a teda aj konštrukcie telefónu. Nijako nenarúša pozeranie na displej nežiaducimi odleskami v ohybe.

Na priaznivej cene sa podpísalo viacero vlastností. Technologická výbava je slabšia. Toto nie je fotomobil. Je to telefón pre tých, čo chcú extra výdrž na jedno nabitie, majú radi rýchlejšie nabíjanie a zároveň veľké obrazovky. HD+ displej je úsporný a rovnako tak aj procesor Snapdragon 425. Na nabíjanie bude treba použiť microUSB konektor, USB-C je doménou drahších modelov. Na druhú stranu nechýba konektor na slúchadlá na hornej hrane.

Zadná strana je inšpirovaná ostatnými novinkami, teda e5 plus ako aj novými g6-kami. Fotoaparát je tu síce len jeden, no má kruhové lemovanie. Vystupuje menej práve kvôli väčšej hrúbke. Tú má za následok spomínaná batéria. Ide o efektný dizajnový prvok, ktorý sa nám páčil a prvýkrát sme ho videli pri modeli moto X4. Čo je inak stále aktuálny smartfón. Čítačka odtlačkov s logom M je pod fotoaparátom. Je dobre prístupná a funguje bezchybne.

Moto e5 je v tradičnej softvérovej výbave. Teda čistý Android s doplnkami Moto. Nie sú tu zastúpené všetky, v tomto prípade je tu Moto Akcie a Moto Obrazovka. Čiže, keď príde notifikácia a prejdete rukou nad telefónom, rozsvieti sa displej. Potešila nás funkcia nočnej obrazovky na tlmenie modrého svetla a tiež automatické predĺženie doby zapnutého displeja, pokým sa naň pozeráte.

Zaujímavosťou tohto modelu je práve LED blesk pre selfie fotoaparát. Je tu ale podobná situácia, ako v minulosti. LED blesk vám veľa nepomôže. V tme sa s ním môžete odfotiť, náhrada za „osvetľovací“ režim, ktorý majú niektoré vlajkové lode, to však nebude. Je to fajn doplnok, aj tak sme ocenili fotenie v bežnom svetle a bez blesku.

Fotografie z hlavného fotoaparátu nás prekvapili. Tu sme totiž získali veľmi dobré fotografie. Niekedy mierne svetlejšie ako pri modeli moto g6/g6 plus. Kvalitou sa mohli v nejednom prípade rovnať a mali sme problém určiť, ktorá fotografia bola akým modelom zrealizovaná. Našťastie sme ich mali poznačené. Režimy fotenia tu až na panorámu nemáte. Je to základný telefón. Pri dennom svetle, a to nemusí byť vyslovene slnečno, spravíte výborné fotky. Dokonca aj v miernom prítmí s dostatkom svetla za vaším chrbtom. Potom už ide kvalita nadol. Ak nás ale pri moto e5 niečo prekvapilo, boli to fotografie.

Model telefónuMotorola moto e5
Operačný systémAndroid 8.0.0, aktualizácie 1. 3. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorSnapdragon 425, 4-jadrový, max. 1,4 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1440, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx f/2.0 / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 72 × 9 / 174
KonektormicroUSB
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]149
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score45670
PCMark for Android – Performance3467
3DMark Sling Shot Extreme – Total68
Graphic54
Physics909
VRMark Amber Room – Totalnekompatibilné
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • super cena
  • neočakávaná výdrž batérie
  • nadpriemerné fotky v tejto cene
  • kvalita spracovania

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • menej Moto funkcií

Verdikt

Motorola moto e5 je model, ktorý nás prekvapil. Je to low-end a veľa sme od neho nečakali. Prekvapil nás výdržou batérie, kvalitne spracovaným telom a celkovou spoľahlivosťou. Je prirodzené, že toto nie je najvýkonnejší smartfón na trhu. Avšak má vynikajúcu cenu a poskytuje podstatne vyššiu hodnotu, než reálne stojí.

Cena: 149 EUR

Zapožičal: Lenovo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.