Pred mesiacom spoločnosť Motorola predstavila novú generáciu svojej populárnej série moto g.

Najnovší počin nadväzuje na odkaz svojich predchodcov a prináša v rámci strednej triedy smartfónov všetko, čo by sme od Motoroly v roku 2018 očakávali. Zariadenia moto g vždy vynikali svojim kvalitným spracovaním, plynulým prostredím, rôznymi vychytávkami z dielne Motoroly ako aj kvalitným fotoaparátom. Výnimkou nie je ani model moto g6 Plus, ktorý tieto prednosti ponúka v dizajne roka 2018.

Konštrukcia a hardvér

Hneď po vybalení je jasné, že Motorola moto g6 Plus dostala displej s moderným pomerom strán 18:9 a menšie rámčeky okolo neho. Celkové rozmery zariadenia sú 160 × 75.5 × 8 mm a pri hmotnosti 167 g (overené) sa zariadenie veľmi pohodlne drží – aj keď v tomto prípade to bude asi platiť skôr pre používateľov s väčšími rukami. Konštrukcia je pevná, za čo moto g6 Plus vďačí hliníkovému rámu, ktorý je vo farbe zariadenia.

moto g6 Plus získal do výbavy aj špeciálnu ochranu v podobe nanovrstvy P2i, ktorá zvyšuje odolnosť pred vlhkosťou a postriekaním vodou. Upozorňujeme, že zariadenie nie je vodeodolné.

Veľký 5,9-palcový LCD displej Max Vision s rozlíšením 1080 × 2160 pixelov má jemnosť na úrovni 409 ppi a dosahuje vynikajúce výsledky, či už v interiéri a exteriéri, ako aj na priamom slnku. Za každých okolností je veľmi dobre čitateľný a farby sú sýte a verne podané. FullHD+ rozlíšenie je úplne postačujúce a displej nevykazoval skreslenie dokonca ani pri extrémnom naklonení.

Smartfón má krytý odolným sklom Gorilla Glass aj chrbát. Ten má 3D zahnutie a skutočne sa smartfón vďaka tomu veľmi dobre drží. Aj napriek lesklej zadnej stene sa moto g6 Plus nešmýka. Kladne hodnotíme aj pomerne malé zachytávanie mastnoty a odtlačkov prstov, ktorým sa pri lesklom prevedení jednoducho úplne nevyhnete.

Na prednej strane v spodnej časti sa nachádza čítačka odtlačkov prstov, ktorá oproti predošlým generáciám zmenila tvar a výraznejšie sa natiahla do strán, čo sa pozitívne odráža na spoľahlivosti a presnosti používania pomocou gest. V takom prípade sa všetky možnosti navigovania v systéme integrujú iba do jedného tlačidla. Táto funkcia je vysoko návyková a pri používaní konkurenčných zariadení sme zakaždým chceli využívať výhody tohto spôsobu ovládania.

Možnosti čítačky odtlačkov prstov:

  • pohyb z pravej strany doľava – krok späť
  • pohyb z ľavej strany doprava – vyvolanie nedávnych aplikácií
  • krátke podržanie – uzamknutie zariadenia
  • dlhé podržanie – vyvolanie Google Now
  • ťuknutie – návrat na domovskú obrazovku

V spodnej časti zariadenia sa nachádza USB-C konektor a vedľa neho napravo nájdete vstup pre 3,5 mm audio jack. V hornej stene nájdete slot pre dve nano SIM karty a jednu microSD kartu, ktoré viete používať súčasne. Pri moto g6 Plus sa tak nemusíte rozhodovať, či použijete iba dve SIM karty, alebo jednu SIM kartu a jednu microSD kartu (do kapacity 128 GB).

Mikrofóny na g6 Plus sú až tri a dobre eliminujú okolité ruchy počas hovoru. Tlačidlo napájania sa nachádza na pravej strane a nie je mu čo vytknúť. Polohu a vrúbkované prevedenie sme si pochvaľovali už pri minuloročných modeloch moto. Výhrady máme k prevedeniu tlačidla ovládania hlasitosti. Výška umiestnenia je síce dobrá, len zdvih mohol byť o niečo vyšší a tým pádom istejší. V tomto prípade sa jedná skôr o kozmetickú záležitosť.

Do redakcie sa nám dostal moto g6 Plus vo verzii Deep Indigo a musíme pochváliť zaujímavé odlesky na priamom dennom svetle. Kritiku si zaslúži prevedenie fotoaparátu, ktorý vystupuje zo zadnej steny dosť výrazným spôsobom a neprekryje ho ani dodávaný silikónový ochranný kryt. Pod tradičným kruhovým prvkom, ktorý združuje duálny fotoaparát a dvojtónový LED blesk, sa už nachádza iba logo Motorola a jeden z trojice mikrofónov.

Srdcom smartfónu Moto G6 Plus je osemjadrový čipset Snapdragon 630 (taktovaný na 2,2 GHz), ktorý spolupracuje s grafikou Adreno 508. Táto výbava je zhodná s modelom Moto X4, ktorý na nás spravil dojem. Výkon je postačujúci aj pre náročnejšie operácie a celý systém je plynulý a na nič sa nečaká. V benchmarku Antutu dosahoval Moto G6 Plus skóre v priemere na úrovni 90 000 bodov. Vnútorné úložisko dostalo štedrých 64 GB a pamäť RAM je na úrovni 4 GB.

Batériu s kapacitou 3200 mAh dobijete pomocou rýchlej nabíjačky z 10 % na 90 % za hodinu. Nabitie na plných 100 % to 15 W Turbo Power adaptéru trvá z 10 % presne 1 hodinu a 25 minút. Na jedno nabitie dokáže v striedmom režime Moto G6 Plus fungovať 1,5 dňa. Pri plnom zaťažení treba počítať s klasickou jednodňovou výdržou a nabíjať budete každý večer aj napriek tomu, že vám ostane niekoľko desiatok percent. 

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita a multimédiá
3. strana: Fotografovanie a video
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.