Softvér, konektivita a multimédiá

Po vybalení z krabičky vás privíta čistý Android 8.0 so šikovnými vylepšeniami od Motoroly. Tie sú sústredené do aplikácie Moto, ktorá obsahuje štyri základné oblasti:

Moto Key 

  • umožňuje prihlásenie do aplikácií a webových lokalít v systéme Windows iba dotykom prsta

Moto Akcie 

  • umožňuje vytvoriť rýchlu snímku obrazovky dotykom a podržaním 3 prstov
  • ovládanie telefónu pomocou snímača odtlačkov prstov
  • zapnutie baterky dvojitým potrasením  
  • rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým pootočením zápästia
  • zmenšenie obrazovky potiahnutím prsta
  • ukončenie vyzváňania po zdvihnutí zariadenia
  • otočenie zariadenia pre spustenie režimu Nerušiť

Moto Obrazovka 

  • umožňuje spustenie nočného režimu
  • vnímavá obrazovka ponechá zariadenie rozsvietené pokým sa naň pozeráte
  • Moto obrazovka upozorňuje na prichádzajúce notifikácie, kedy sa na krátky čas zobrazí biely text na čiernom pozadí. Veľká výhoda je v rýchlom prístupe k udalostiam bez nutnosti odomykať smartfón
  • Moto obrazovka dostala aj horizontálny režim zobrazenia

Moto Hlas 

  • funkcia, ktorá umožňuje ovládať smartfón pomocou hlasu – pre náš región momentálne nie je funkcia dostupná.

V oblasti konektivity sa dá povedať, že moto g6 Plus má plnú výbavu. Okrem povinnej jazdy v podobe LTE pripojenia, nájdete v zariadení Bluetooth vo verzii 5.0, 5 GHz Wi-Fi, GPS, GLONASS, systém GALILEO a BDS. Milo prekvapila stabilita a rýchlosť pripojenia pomocou Bluetooth, ako aj lokalizácia pomocou GPS.

Vďaka zabudovanému NFC viete platiť za svoje nákupy pomocou smartfónu a využívať tak bezkontaktné platby aj pomocou aplikácie Google PayČítačka odtlačkov prstov je presná a spoľahlivá, aj keď nepatrí k najrýchlejším. Ako sme spomínali vyššie, tak čítačka sa dá využívať na nahradenie navigačných softvérových tlačidiel z displeja. Takto získať na obrazovke ešte viac miesta pre váš obsah.

Odomykanie tvárou sa takisto nachádza v základnej výbave moto g6 Plus. Je spoľahlivé, ale takisto ako v prípade čítačky, rýchlosťou nedosahuje na najlepších. Z ďalšej výbavy musíme spomenúť FM rádio, ktoré podporuje RDS a aj Radio Text. Funkciu nahrávania skladieb priamo zo živého vysielania poznáme pri Moto smartfónoch už niekoľko rokov a oceňujeme ju aj teraz.

Nestáva sa často, aby zariadenie strednej triedy, dokonca ani vyššej, hralo tak kvalitne nielen do slúchadiel, ale aj cez hlavný reproduktor. V prípade nami testovaného Moto G6 Plus sme boli milo prekvapení z maximalnej hlasitosti reproduktora ako aj dynamického prejavu. Je len škoda, že sa nedostalo na stereo reproduktory. Takto si musíme vystačiť s jedným, ktorý sa využíva aj na hovory. Pri prezeraní multimediálneho obsahu je reproduktor smerovaný vždy na vás.

V prípade výstupu do slúchadiel je patrná menšia dynamika hudobného prejavu a zvuku by pristala väčšia elasticita. Prejav aj v tomto prípade hodnotíme kladne a v rámci kategórie ponúka moto g6 Plus pomerne presvedčivé hudobné podanie. Zvuk je možné doladiť pomocou Dolby Audio.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita a multimédiá
3. strana: Fotografovanie a video
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.