Najlacnejší smartfón zo siedmej generácie moto g. Zároveň je tento model prekvapením v oblasti použiteľnosti a výkonu.

Výkonovo obsadzuje nižšie pozície, avšak je tu procesor Snapdragon 632, ktorý je použitý v smartfónoch nižšej strednej triedy. Hneď na to tu máte aj USB-C konektor. Takže žiadne výhovorky o tom, aký lacný je tento kus. Nemá síce podporu rýchleho nabíjania, ale moderný konektor tu je. Telefón je podľa benchmarku AnTuTu o 60 % rýchlejší ako verzia moto g6 play z minulého roka.

Telo je plastové s vrstevnicovým vzorom. Na dotyk je šmykľavé, avšak na stole bude držať stabilne. Čítačka odtlačkov je na zadnej strane pod fotoaparátom. Dobre, je tu jeden viditeľný ústupok a ten je vo fotoaparáte. Je tu jedna šošovka, na rozdiel od druhého modelu v teste (moto g7), ktorý už používa duálny fotoaparát.

Displej s 5,7-palcovou uhlopriečkou má HD+ rozlíšenie. Výrez je naozaj široký a typovo sa podobá na prvé pokusy, keď prišli Androidy s výrezmi. Nespornou výhodou je skutočný Dual SIM slot aj so samostatným priestorom pre rozširovaciu kartu, a to až do kapacity 512 GB. Smartfón vydrží na jedno nabitie celý deň, viete sa dostať ale aj na takmer dvojdňovú výdrž. Otázkou bude využitie tohto telefónu.

Tým, že je tu čistý Android, dobre sa používa aj pri slabšom procesore. Nemá vysokú spotrebu energie, no zároveň je prirodzené, že je pomalší. Na niektoré činnosti si budete musieť počkať. Typicky to vidno pri fotoaparáte. Jeho štart je pomalší ako aj spôsob zaostrovania. Na výber sú ale klasické režimy ako napríklad Zvýraznená farba alebo napríklad Portrét. A na to, že je tu len jeden objektív, portrétové rozostrenie je niečo s čím sme boli spokojní. Spravidla nenarazíte na problematické zmeranie hĺbky scény. Ak teda nebudete portrétom fotiť rozvetvený krík pred vami.

Kvalita fotiek odpovedá cene smartfónu. Niektoré išli do teplejších odtieňov farieb, iné boli zase viac do studena s nevýrazným nádychom. Inak sme s kvalitou spokojní a fotoaparát nie je vyslovený hendikep tohto telefónu. Výrobca využil predný výrez veľmi dobre. Umiestnil tam reproduktor na telefonovanie, naľavo fotoaparát, napravo LED blesk. Využiť ho môžete pri selfie, ale aj na odomykanie tvárou.

Systém obsahuje nadstavbu Moto, čo je funkčné vylepšenie napojené na hardvérové senzory. Cieľom je priniesť vysokú praktickú a užitočnú hodnotu, nie prerábať vzhľad Androidu. Ten si prerobíte sami aplikovaním launcheru alebo ikonovej témy. Je tu Moto Obrazovka na zobrazovanie notifikácií, keď nejaké prídu alebo keď ťuknete do telefónu na stole. Veľa rozšírení, ktoré si zapínate a vypínate podľa toho, ako ich potrebujete. Nechýba ani ikonické zapínanie LED blesku vo forme baterky na svietenie – stačí zatriasť smartfónom v ruke na zapnutie a vypnutie tejto baterky. Iným pohybom zase aktivujete fotoaparát a meníte sa medzi použitím hlavného a predného.

Model telefónumotorola moto g7 play
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 12. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 32
ProcesorSnapdragon 632, 8-jadrový, 1,8 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1512, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx (f/2.0), 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.2), Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 72 × 8 / 149
KonektorUSB-C, 5 W
Zapožičalmotorola
Cena [EUR s DPH]149
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score97739
PCMark for Android – Performance5919
3DMark Sling Shot Extreme – Total515
Graphic422
Physics2219
VRMark Amber Room – Total622
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5142
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]225 / 121
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • cena
  • rozšírenia Moto
  • procesor Snapdragon 632
  • USB-C na nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • bez odolnosti voči vode
  • nemá NFC
  • dnes už „old school“ výrez displeja
  • iba 2 GB RAM

Verdikt

Motorola moto g7 play je najlacnejší z novej série. Mysleli sme si, že ho budeme musieť veľmi šetriť, a tak k nemu aj pristupovať. Opak je pravdou, toto je priama ukážka toho, že aj telefón za necelých 150 EUR môže byť dobrý spoločník. Len z nášho okolia naň pozeralo pár ľudí a parametre, ktoré im za danú cenu prinesie, im postačia. Má však iba 2 GB RAM a tak je to stále low-end.

Cena: 149 €

Zapožičal: motorola

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.