Je to najnovší model z tejto série a zároveň ide o ôsmu generáciu smartfónov s vlastnou filozofiou. Tou je priniesť najlepšiu výbavu za extra výhodnú cenu.

Tieto smartfóny nemajú úplne všetko, ale majú všetko podstatné a mnoho vlastností z podstatne drahších smartfónov. To si drží aj v modeli g8 plus a teraz navyše kombinuje vlastnosť z inej produktovej série. Motorola one action je smartfón zameraný na nakrúcanie akčných videí a kamera z neho je pridaná aj do aktuálnej g8 plusky.

Znamená to, že môžete nakrúcať videá pri vertikálnom režime držania smartfónu. Okrem lepšieho držania v ruke ste vlastne aj menej nápadní, keď si touto formou nakrúcate videá. Uhol záberu scény je 117°. Na bežné videá je potom štandardný režim dlhšou stranou displeja v horizontálnej polohe. Vyberať si môžete z klasických režimov, aké boli dostupné naprieč smartfónmi tejto značky.

Teda napríklad portrét, zvýraznená farba, kinematograf alebo nočné videnie. Hlavný objektív so 48 Mpx čipom má svetelnosť f/1.7, a to je veľmi dobrá hodnota na fotografie pri nízkom osvetlení. Fotiť tento telefón vie dobre, dokonca aj v noci. Režim nočného fotenia vyžaduje niekoľko sekúnd na zachytenie obrazu a spracovanie výslednej fotografie s rôznymi expozičnými hodnotami. Tento čas je podobný, ako pri drahších smartfónoch.

Dizajnovo sa veľmi podobá na smartfón motorola one macro. Na pohľad je ťažké ich rozoznať a najviditeľnejšie rozdiely sú vo forme kvapôčkového výrezu a zadných fotoaparátoch. A takisto sa dobre drží v ruke, na hladkých povrchoch sa ale šmýka viac ako model macro.

Rozmerovo sú takmer identické až na nejaké desatiny milimetra, tu je však 6,3-palcový Full HD+ displej. Detailov je viac a technologicky je tento smartfón vybavenejší, napríklad dostupnosťou 5 GHz Wi-Fi AC, prítomnosťou NFC na platby mobilom a vyšším rozlíšením predného fotoaparátu. Čítačka odtlačkov je rovnako spoľahlivá ako pri verzii macro a ocenili sme jej rýchlosť. K celkovému pohodliu prispieva aj to, že ju ľahko nahmatáte.

Výrobca ani v ôsmej generácii motorola g nepridal skutočnú vodoodolnosť. Drží sa svojho spôsobu a je tu IPX2 a ochranná vrstva P2i nano coating. Batéria s kapacitou 4000 mAh udrží telefón pri živote až 2 dni. S čistým Androidom a procesorom strednej triedy je to údaj, ktorý sme si viackrát preverili na svojej koži. Telefón sa dá bežne používať, nie je v tom žiaden háčik. A navyše je tu nabíjanie TurboPower s výkonom 15 W. Vo výbave je rozšírenie Moto, takisto vo forme Moto Akcie a Moto Obrazovka.

Zaujímavosťou, ktorá tiež nebýva štandardom, je duálny reproduktor. Máte tak stereo zvuku aj bez slúchadiel a tradične s podporou Dolby Audio. V štandardnom režime je nastavené rozpoznávanie obsahu a tomu sa prispôsobí vyladenie ekvalizéra. Avšak k dispozícii máte aj vlastné možnosti nastavenia zvuku.

Model telefónumotorola moto g8 plus
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 9. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 665, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,3 / 1080 × 2280, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 (f/1.7) + 5 + 16 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video25 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 76 × 9 / 188
KonektorUSB-C, 15 W
Zapožičalmotorola
Cena [EUR s DPH]269
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score161394
PCMark for Android – Performance6603
3DMark Sling Shot Extreme – Total1128
Graphic979
Physics2409
VRMark Amber Room – Total1152
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5652
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]263 / 136
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Výborná cena a technologická výbava
  • Výdrž batérie
  • Nakrúcanie akčných videí
  • Stereo reproduktory
  • Nočný režim fotenia

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Chýba silnejšia vodoodolnosť

 

Verdikt

Motorola g8 plus je technologický nabitý smartfón strednej triedy. Máloktorý model na trhu sa mu pri tejto cene vyrovná. Výrobca už roky razí stratégiu dať do géčkovej série to najpodstatnejšie, čo potrebujete a ešte za lákavú cenu. To sa mu podarilo aj tento rok.

Cena: 269 €

Zapožičal: motorola

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.