Najkrajší Moto telefón je už dostupný na slovenskom trhu a my odporúčame zbystriť pozornosť. Je to univerzálny model, pretože ho akceptujú používatelia, ktorí chcú telefón „tak akurát“ do ruky. Má 5,2-palcovú uhlopriečku displeja a štandardný pomer strán 16 : 9.

Výrobca použil zaoblenie hrán všade, kde to bolo možné. Veľmi dobre sa drží v ruke a aj dobre vyzerá. Najviac vynikne v modrej farbe, my sme testovali čiernu verziu. Tmavé odtiene zapríčiňujú slabé vyniknutie tvarov telefónu a bude vám pripadať obyčajný. Pohľad na zadnú stranu definitívne upúta každého.

Vystúpený fotoaparát je tu pýchou, nie nedokonalosťou. Je duálny a duálny má aj LED blesk. Smartfón má sklo Gorilla Glass vpredu aj vzadu. V ruke sa drží pevne a vďaka vystúpenému fotoaparátu a jeho kovovému kruhu sa nešmýka ako všetky ostatné telefóny so skleneným krytom.

Model telefónuMotorola Moto X4
Operačný systémAndroid 7.1.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 630, 8-jadrový, max. frekvencia 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx, f/2.0 + 8 Mpx, f/2.2 / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video16 Mpx, f/2.0 / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]148 × 73 × 8 / 163
KonektorUSB-C
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]389
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score70815
PCMark for Android – Performance4723
3DMark Sling Shot Extreme – Total842
Graphic730
Physics1824
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Keď už sme pri fotoaparáte, predná strana má až 16 Mpx fotoaparát s LED bleskom. Toto rozhodne nie je bežné. Ocenili sme umiestnenie USB-C a audiokonektora na spodnú hranu.

Smartfón má v sebe čistý Android s nadstavbou Moto. Štandardne tu je Obrazovka, Akcie a Hlas (bez podpory slovenčiny) a novinkou je Moto Key. Je to super funkcia na prihlasovanie sa do webových stránok v smartfóne a na počítači iba vaším odtlačkom. Zatiaľ boli dostupné rozšírenia pre Chrome a Internet Explorer.

Využiť môžete aj aplikáciu pre Windows a prihlasovať sa alebo odomykať systém priložením prsta na snímač Moto X4. Funguje to excelentne. Čo sa týka rozšírení, tak je tu možnosť ovládania systému gestami na snímači odtlačkov, ako pri iných Moto smartfónoch.

Moto takmer za štyri stovky značí vyššiu sériu. Bodaj by nie. Tento má certifikáciu IP68, takže ho môžete ponoriť do vody a nechať ho tam viac ako polhodinu. Samostatnú pozornosť ale venujeme fotoaparátu. Ten je rapídne vylepšený a výrobca prichádza s kombináciou klasického a širokouhlého objektívu (120°).

Vďaka nemu spravíte rozostrenie objektov, ale môžete sa pohrať aj s farebnosťou fotografie a vybrať iba jednu farbu, ktorá na nej zostane. Fotoaparát podporuje skenovanie čiarových kódov, je inteligentný a rozpoznáva objekty. Fotí naozaj dobre a efekt rozmazania tu dáva ešte väčší zmysel ako pri duálnych fotoaparátoch s rovnakými typmi optiky.

Hodnotenie
+ nádherný dizajn zadnej strany,
+ sklenený povrch nie je taký šmykľavý,
+ fotografické režimy,
+ čistý Android,
+ výborná cena,
+ Turbo Power 15 W
– fotky v tme majú niekedy viac šumu

Cena: 389 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt

Motorola Moto X4 je umelecké dielo. Krásny dizajn s odolnosťou IP68 a zameraním na rýchlosť systému a fotografovanie. Smartfón je jedným z najrýchlejších v cenovej kategórii do 400 eur. Obsahuje tradičné funkcie Moto plus funkciu Key navyše. Má rýchle nabíjanie, umožní spojiť až 4 Bluetooth zariadenia dokopy a posielať na ne zvuk a ešte aj dosť dobre fotí. Poriadna nálož pre fanúšikov tejto značky.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.