Motorola one action sa uberá smerom akčného videa. Aj preto je v zostave troch fotoaparátov vyčlenený jeden z nich na použitie pri nakrúcaní akčného videa.

Telo má podobné ako pri motorola one vision, ktorého recenziu sme publikovali v júnovom vydaní TOUCHIT a nájdete ju aj na našom webe. Má formát 21 : 9 a displej CinemaVision. Skutočne dlhý displej, ktorý využijete pri čítaní obsahu webu alebo pri videu. Musíte mať ale video v tomto pomere strán. Prehrávanie obsahu v pomere strán 16 : 9 vám nechá po okrajoch čierne pruhy.

Až taký predĺžený dizajn je niečo ešte relatívne nové, my sme si naň veľmi rýchlo zvykli. Telefón je skutočne dlhý a na hornú časť stále nedočiahnete. No v ruke sa drží oveľa lepšie, ako širšie smartfóny. Aplikácie, až na pár výnimiek, sú na tento displej pripravené, operačný systém Android takisto. Z tohto hľadiska nebudete mať žiadne problémy. Nám sa páčil aj displej so zaoblenými rohmi a kruhovým výrezom na kraji. Nijako nás to neobmedzovalo a predpokladáme, že nebude ani vás.

Prívlastok action v názve charakterizuje špecializované zameranie jedného z obrazových snímačov. Ten je otočený o 90°, a tak môžete vytvárať videá aj vo vertikálnom režime. Jedna z najpraktickejších vecí, aké sme v smartfóne videli, a to so skutočne priaznivou cenovkou. Stále je tu možnosť nakrúcať video v bežnom režime, teda dlhšou stranou vodorovne.

Prepnutím sa na akčnú kameru môžete telefón držať bežným spôsobom, akým ho používate, výsledné video bude ale štandardné, teda dlhšou stranou horizontálne. Telefón udržíte stabilne v ruke aj pri behu. Je tu aj elektronická stabilizácia. Funguje naozaj dobre, preverili sme si ju na viacerých scénach. No a perlička na záver je, že nikto nebude tušiť, že nakrúcate video, keďže nemáte na to pootočený smartfón. Zábery budú prirodzenejšie a nakrúcanie je možné až v 117° zábere.

Kvalita fotografie spadá do štandardu tejto cenovej skupiny. Denným fotkám nemáme čo vytknúť, pri slabom osvetlení je tu jediný výraznejší neduh. Tým je čakacia doba na zaostrenie a správne vypočítanie expozície. Hovoríme ale o sekunde a pol a zameranie na akčné video nijako nedegraduje kvalitu fotenia. A môžete fotiť aj do formátu DNG.

V balení je nabíjačka s výkonom 10 W, aby sa udržala čo najnižšia možná cena telefónu. Ak máte nabíjačku TurboPower s výkonom 15 W, smartfón ju podporuje a spustí sa rýchle nabíjanie. Ocenili sme aj fakt, že je tu stále audiokonektor. Telefón nie je vodoodolný, ale má certifikáciu IPX2, dážď alebo dočasne zvýšená vlhkosť mu nebudú robiť problémy.

Výrobca si stále drží tradíciu s čistým Androidom a garanciou aktualizácií hlavnej verzie systému na ďalšie dve verzie. Do toho treba započítať aj garanciu pravidelných bezpečnostných aktualizácií po dobu troch rokov od uvedenia smartfónu na trh.

Model telefónumotorola one action
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 7. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor [max. frekvencia]Exynos 9609, 8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,3 / 1080 × 2520, 21 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 (f/1.8) + 5 Mpx + ActionCam, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video12 (f/2.0) Mpx, 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 71 × 9 / 176
KonektorUSB-C, 10 W (15 W s TurboPower nabíjačkou)
Zapožičalmotorola
Cena [EUR s DPH]269
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score144445
PCMark for Android – Performance6668
3DMark Sling Shot Extreme – Total1352
Graphic1204
Physics2370
VRMark Amber Room – Total1610
A1 SD Bench – RAM [MB/s]6109
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]520 / 197
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Špecializovanie na akčné videá
  • Dobre sa drží v ruke
  • Čistý Android

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Formát 21 : 9 je dlhý do ruky a neprirodzene úzky
  • Nabíjačka TurboPower nie je súčasťou balenia

Verdikt

Motorola one action je netradičný počin. Veľmi dobre použiteľný smartfón za super cenu a teraz aj so zameraním na tvorbu akčného videa. Vlastne akéhokoľvek videa, ale novým spôsobom nahrávania. Tento smartfón by ste mali zvážiť, ak radi nakrúcate čokoľvek z vášho života.

Cena: 269 €

Zapožičal: motorola

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.