Rodina smartfónov motorola one sa rozšírila o tento opäť špecializovaný model.

Je to už štvrtý telefón z tejto produktovej série. Ako už názov hovorí, je zameraný na fotografovanie zblízka. Stále s ním môžete robiť klasické fotografie, no zameranie je jasné.

Má totiž špeciálny fotoaparát, objektív, ktorý odfotí objekty už zo vzdialenosti 2 cm. Kým iné objektívy na smartfóne nedokážu na takúto vzdialenosť ani zaostriť (spravidla od 5 cm), tu máte zároveň ekvivalent 5-násobného priblíženia. Usporiadanie fotoaparátov je zvislé a sú na zadnej strane na kraji. Tu si treba dať pozor na prsty pri držaní smartfónu, inak si zatienite fotoaparát.

Aj napriek takémuto usporiadaniu sa smartfón položený na stole nekýve. Toto sme ocenili a vieme, že to zaujíma mnohých z vás. Predsa len ťukanie na smartfón, ktorý sa preklápa o vystúpené objektívy, znepríjemňuje celkové používanie smartfónu. Výbavou a možnosťami sa radí medzi cenovo dostupné smartfóny nižšej strednej triedy. Z praktického hľadiska by sme ho zaradili medzi smartfóny o 100 eur drahšie.

Je tu čistý Android, ako to pri značke motorola býva. Jediná nadstavba je funkčné rozšírenie Moto. Vo výbave sú funkcie na zapnutie fotoaparátu pohybom, stíšenie zvonenia otočením na displej a ďalšie. Takisto poteší funkcia Vnímavá obrazovka. Aj keď máte nastavený kratší časový limit na zhasnutie displeja, nevypne sa, pokým sa na telefón budete pozerať.

Spracovanie je výborné a povrchová úprava spôsobuje istú priľnavosť k rukám. Aj keď je rozmerovo kvôli 6,2-palcovému HD+ displeju väčší, nevyšmykne sa vám z ruky. Obrazovka je vhodná na sledovanie videa a vďaka predĺženému pomeru sa na ňom budú dobre čítať texty. Nech už ho budete používať na čokoľvek, poteší dvojdňová výdrž. Je to dané síce o máličko menej výkonným procesorom MediaTek Helio P70, avšak je určite použiteľný na bežnú prácu.

S telefónom sa dajú fotiť bežné fotografie na automatickom režime ako aj efektné portrétové fotky s rozmazaným pozadím. Na to tu máte hlavný 13 Mpx fotoaparát a pomocný s rozlíšením snímača 2 Mpx. Výkon smartfónu nad 150 000 bodov v teste AnTuTu je odpovedajúci tomuto segmentu. Keď ho spojíme s čistým Androidom, máte v rukách telefón, ktorý zvládne všetky aplikácie.

To aj vďaka 4 GB RAM. Na náročné hry ako PUBG alebo Fortnite to úplne nie je. Fotografie v šere sú viac presvetlené, čo hodnotíme pozitívne. Fotenie v tme má svoje rezervy. Treba viac trpezlivosti na zaostrenie. Nejde o nič dramatické, fotiť môžete aj nočné fotky, no so svetelnosťou f/2.0 budú mať viac šumu.

A najmä je tu procesor, ktorý musí takúto fotku následne spracovať. Makro fotografie sú výborné a je to režim, s ktorým budete spokojní. Pozor na to, že tento objektív má svetelnosť f/2.2. To znamená, že potrebujete dostatočne osvetlený objekt.

Ocenili sme 4000 mAh batériu, menej však nabíjanie s výkonom 10 W. Na druhú stranu nás potešila prítomnosť konektora USB-C. Smartfón má certifikáciu IPX2 a vodoodpudivú vrstvu. Priame ponorenie do kvapaliny by ho mohlo poškodiť, zmoknutie na daždi v pohode prežije.

 

Model telefónumotorola one macro
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 9. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Helio P70, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,2 / 720 × 1520, 18 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 (f/2.0) + 2 + 2 Mpx, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 (f/2.2) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 75 × 9 / 186
KonektorUSB-C, 10 W
Zapožičalmotorola
Cena [EUR s DPH]229
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score159855
PCMark for Android – Performance5892
3DMark Sling Shot Extreme – Total1282
Graphic1116
Physics2666
VRMark Amber Room – Total1468
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5933
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]182 / 139
thumbs-up-icon

Výhody

  • Veľký displej
  • Kapacita batérie
  • Fotenie v makro režime

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Preostrovanie pri makro režime
  • Pomalšie nabíjanie veľkej batérie

Verdikt

Motorola one macro je špecializovaný telefón na fotenie zblízka, už od 2 cm. Je to ďalší užšie špecializovaný smartfón tohto výrobcu. V tomto prípade ale dostanete do rúk všestranný smartfón s veľkým displejom, ktorý samozrejme fotí aj bežné fotografie. A to v dobrej kvalite. Veľká batéria je pridanou hodnotou, ktorú určite treba započítať.

Cena: 229 €

Zapožičal: motorola

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.