Otestovali sme herný notebook z dielne MSI, ktorý prináša vysoký výkon, kvalitnú konštrukciu a dostatok svetelných efektov.

Vynovený model herného notebooku od MSI prináša väčší dôraz na osvetlenie, ktoré sa teraz výraznejšie prejavuje aj na veku notebooku. Samotné veko zároveň predstavuje jedno z hlavných medzigeneračných vylepšení – pôsobí veľmi pevne a prakticky sa nedá ani ohnúť. Veko je z hliníka a okrem podsvieteného dračieho loga obsahuje aj dva farebné LED pásiky. Okolo displeja je plastový rámik.

Plast nájdete aj na spodnej strane konštrukcie, kde sa takisto nachádza niekoľko nasávacích otvorov. Výduchy pokrývajú zadnú časť bočných hrán a boky zadnej hrany. Notebook váži necelé tri kilogramy, čo je vzhľadom k jeho veľkosti akceptovateľné. Hrúbka dosahuje 3 cm. Celkovú kvalitu konštrukcie hodnotíme ako vydarenú, notebook pôsobí kvalitným dojmom.

Svetielka, kam sa pozrieš

Pozornosť bude na prvý pohľad pútať aj klávesnica, ktorá má podsvietený každý jeden kláves. Medzi farebnými efektami je možné prepínať sa cez softvérový nástroj SteelSeries Engine 3 alebo pomocou dedikovaného tlačidla na pravom boku klávesnice, hneď pod napájacím tlačidlom. Okrem SteelSeries tlačidla sa tu nachádza aj tlačidlo pre manuálne zapnutie maximálneho výkonu ventilátora. V takomto režime je notebook hlučný, v bežnej prevádzke však ostáva tichý. So stúpajúcim zaťažením sa logicky zvyšuje aj jeho hlučnosť. Kvalita klávesnice je výborná a ocenili sme aj veľký touchpad s dvoma samostatnými veľkými tlačidlami. Poteší, že pohybom prsta pri pravom boku touchpadu aktivujete funkciu scrollovania. Zvykli sme si na to rýchlo.

MSI GE73 Raider RGB 8RF ponúka 17,3-palcový displej. Nami testovaná konfigurácia bola vybavená matným panelom s rozlíšením 1920 × 1080 pixelov, 120 Hz obnovovacou frekvenciou a 3 ms odozvou. Ide o TN panel, jeho pozorovacie uhly sú však pomerne dobré a rovnako chválime aj dostatočný maximálny jas a peknú vernosť zobrazenia farieb. Vizuálny zážitok je na výbornej úrovni a to aj v kombinácii s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1070. Vysokú obnovovaciu frekvenciu displeja teda využijete naplno. A ako sme si už v prípade notebookov od MSI zvykli, nechýba softvér MSI True Color, pomocou ktorého si môžete zvoliť niektorý z režimov zobrazenia – okrem herného režimu je k dispozícii filmový režim, sRGB či režim s tlmením modrého svetla.

So špičkovým softvérom

Softvérová výbava MSI notebookov patrila vždy k absolútnej špičke na trhu a aj v prípade novinky je základom MSI Dragon Center. Tento nástroj umožňuje upravovať takmer všetko a najnovšie v sebe obsahuje aj integrované nastavenie pre MSI True Color, čo uľahčuje celý proces. Nastavíte si aj rýchlosť ventilátora, mieru manuálneho pretaktovania CPU a GPU v režime Turbo či intenzitu podsvietenia USB portov.

Dragon Center tiež zobrazuje informácie o aktuálnom využití počítača a podporuje vytváranie profilov nastavení pre jednotlivé aplikácie. Pre každú z nich si môžete nastaviť žiadanú kombináciu režimu výkonu, rýchlosti ventilátora a profilu farieb displeja. Nástroj tiež umožňuje prepojenie cez mobilnú aplikáciu. Vo výbave notebooku je herná sieťová karta Killer DoubleShot Pro a kombinácia dvoch 3 W reproduktorov s dvoma 3 W subwoofermi. Bohaté možnosti nastavení a úpravy zvuku ponúka aplikácia Nahimic. Poteší aj podpora pre Hi-Res Audio.

Nami testovaná konfigurácia mala vo výbave procesor Intel Core i7-8750H, 16 GB RAM DDR4, 128 GB SSD úložisko a 1 TB pevný disk. Grafická karta je už spomenutá GTX 1070 s 8 GB videopamäte. Takto vybavený notebook si bez problémov poradí s najnovšími hrami a naplno využije aj 120 Hz displej. K dispozícii je tiež podpora na pripojenie dvoch externých displejov pomocou HDMI portu a Mini DisplayPortu. Notebook je optimalizovaný tiež pre hranie VR hier.

thumbs-up-icon

Výhody

  • konštrukcia
  • výkon, špičkový softvér
  • 120 Hz displej
  • touchpad

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • teploty v záťaži
  • slabšia výdrž batérie

Verdikt

MSI GE73 Raider RGB 8RF je herný notebook s bohatou výbavou. Výraznejšie nedostatky nemá, hoci, dali by sa mu pripomienkovať vysoké teplota procesora v záťaži. To je však pre prenosné počítače bežný problém a procesory sú na takéto teploty stavané. Medzigeneračne chválime odolnejšie veko, ostatné vlastnosti sú štandardne na vysokej úrovni a treba pochváliť aj špičkové softvérové nástroje.

Cena: 1999 eur

Zapožičal: MSI

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit