MSI Optix MPG27CQ je herný monitor, ktorý prináša jedno z prvých praktických využití RGB osvetlenia. Vo vybraných hrách totiž ponúka informačnú hodnotu a zobrazí vám napr. stav vášho zdravia či zostávajúcu muníciu.

Môžeme polemizovať, či je takáto funkcia prínosom alebo ide o úplnú zbytočnosť. Hráči sa v tomto smere pravdepodobne rozdelia do dvoch skupín. Faktom však je, že RGB osvetlenie na novom monitore od MSI budete vnímať prakticky neustále. Je umiestnené na spodnom rámiku pod displejom a svietiace LED-ky sa neustále hlásia o pozornosť. Vďaka tomu ich periférne vnímate stále, takže by ste nemali zmeškať žiadnu dôležitú hernú udalosť či notifikáciu. A bez ohľadu na to, čo si myslíte o podsvietení herných zariadení, v tomto prípade môžeme výrobcu pochváliť za to, že sa podsvieteniu pokúsil dať aspoň nejaký zmysel a úžitok.

MSI podporuje podsvietenie monitora softvérovou technológiu SteelSeries Engine. V praxi to znamená výbornú softvérovú podporu a tiež aj skvelú synchronizáciu s ďalšími zariadeniami tejto značky. Herné príslušenstvo SteelSeries patrí medzi naše obľúbené, takže sme si testovanie monitora užili v kombinácii s mechanickou klávesnicou, myšou, špeciálnou podložkou pod myš a slúchadlami. Všetky tieto zariadenia pritom podporovali podsvietenie cez SteelSeries Engine a dokázali sa zladiť.

Praktický prínos osvetlenia oceníte napr. pri hraní CS:GO. Všimnite si, že svetlá zobrazujú zostávajúci život a náboje

MSI Optix MPG27CQ ponúka 5 podsvietených plôch, pričom každú z nich tvorí 8 LED diód. Pomocou softvéru si môžete nastaviť ľubovoľné svetelné efekty pre každú plochu, ale aj pre každú diódu samostatne. Možností je neúrekom a podsvietenie si môžete zadefinovať pre kozmetický efekt alebo aj pre upozornenie na nejakú udalosť, prípadne na vizuálne zobrazenie informácie. Pridanú hodnotu však podporujú iba niektoré hry a služby – spomeňme hry CS:GO, Dota 2, Gigantic a Minecraft alebo aplikácie ako Discord, PrismSync či ImageSync. Škoda, že platformu od SteelSeries nepodporuje viacero výrobcov, takto je dosť pravdepodobné, že podsvietenie budete využívať iba pre kozmetické účely. A to je škoda.

Podsvietenie však predstavuje skôr pridanú hodnotu, extra funkciu. Nejde o dôvod, prečo by ste si mali MSI Optix MPG27CQ kupovať. Pádnych dôvodov pre kúpu tohto monitora je našťastie oveľa viac a sú prínosom pre hráčov. Základom monitora je zaoblený 27-palcový VA panel s rozlíšením 2560 × 1440 px a 144 Hz obnovovacou frekvenciou. V predaji bude aj verzia s rozlíšením Full HD, jej označenie je MPG27C.

Monitor si rozumie s príslušenstvom značky SteelSeries. V takejto kombinácii získate najlepší zážitok z hrania

Monitor má tenké rámiky okolo displeja z troch strán, čo sa zíde nielen pri vytváraní viacmonitorových zostáv. Pri kombinovaní 3 týchto monitorov tiež oceníte už spomenuté zaoblenie – výsledok pôsobí prirodzenejšie, ako keď dáte vedľa seba 3 ploché obrazovky. Zaoblenie je na úrovni 1800R, ide o štandardnú hodnotu.

Kvalitu displeja chválime. Pozorovacie uhly nie sú dokonalé, na pomery VA panelov sú však nadštandardné. Oceňujeme 1 ms odozvu a tiež aj verné zobrazenie farieb. Displej pokrýva 100% farebného priestoru NTSC a 115% priestoru sRGB. Spomeňme vysoký maximálny jas na úrovni 400 cd/m2 a výborný kontrast 3000:1. Monitor nezaostáva ani možnosťami prispôsobenia jeho výšky, natočenia či náklonu. Jediné, čo chýba, je možnosť používať obrazovku v režime na výšku. Chválime zabudovaný otvor v stojane pre manažment káblov.

MSI Optix je zaoblený, chválime spracovanie stojana

MSI Optix MPG27CQ je teda v jadre výborne vybavený monitor, ktorý je síce dizajnovo atraktívny – aj vďaka posvieteniu, ale v prvom rade ponúka naozaj praktickú výbavu. Portová výbava obsahuje dva HDMI 2.0 porty, jeden DisplayPort 1.2 a dva USB 3.0 porty. Monitor vyniká bohatou softvérovou výbavou. Podsvietenie si nastavíte pomocou programu SteelSeries Engine, potrebné je prepojiť monitor s počítačom pomocou USB kábla. Nastavenie zobrazenia si môžete prispôsobiť pomocou joysticku na zadnej pravej strane alebo pomocou softvéru Gaming OSD. Ten odporúčame.

MSI Optix MPG27CQ tiež ponúka množstvo nastavení – poteší možnosť prispôsobiť si čiernu farbu, vizuálne zlepšiť odozvu alebo vylepšiť obraz či aktivovať filter modrého svetla. K dispozícii je takisto nastavenie kontrastu s vysokým dynamickým rozsahom, zobrazenie pomocného zameriavacieho kríža či funkcia obraz v obraze. Dokonca si môžete spustiť aj odpočítavanie budíka. K dispozícii je viacero profilov pre hry, ale aj pre nehernú činnosť, ako je práca s dôrazom na verné zobrazenie farieb, čítanie textov alebo sledovanie filmov.

Všimnite su USB hub na boku a zadné podsvietenie. MSI Optix chválime aj za výborné softvérové možnosti

Zapožičal: MSI

Cena: 599 eur

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit