Minipočítače sa môžu stať trendom nasledujúcich rokov.

Niežeby sme ich doteraz nevideli alebo niečo také neexistovalo. Viac možno panoval názor, že si treba kúpiť radšej stolný počítač v poriadnej veľkosti alebo klasický notebook. Výhody a nevýhody oboch typov zariadení poznáte. Poďme sa pozrieť na výhody minipočítača od značky MSI.

Súťaž s MSI – Vyhrajte monitor

Zapojte sa do našej súťaže na tejto stránke a vyhrajte zakrivený monitor MSI PRO MP271CAW. Súťaž trvá do 5. 11. 2023.

Súťaž TOUCHITZdroj: TOUCHIT
Súťaž TOUCHIT

Kompaktnosť a spotreba

Už na pohľad je vidieť, že má výrazne menšie rozmery ako klasický desktop a na stole nezaberie priveľa miesta. Je skonštruovaný tak, aby používateľovi poskytol všetky moderné porty, ktoré bude potrebovať. Ich množstvo a typová výbava predurčuje počítač na multimediálne centrum domácnosti a tiež na plnohodnotný počítač, ktorý bude zároveň šetrný k vašim zdrojom v oblasti spotreby. Používa totiž mobilné komponenty a vzhľadom na testovaciu konfiguráciu je skutočne úsporný.

Nielen v dnešnej dobe oceníte tento faktor, pričom pri bežnej záťaži sa pohybujete spravidla pod 40 W. Toto zariadenie je stavané tak, aby mohlo bežať celý deň a nemuseli ste si robiť starosti o cenu elektrickej energie. Zariadenie je takmer nehlučné a ventilátor sa ozve len v prípade dlhšieho zaťaženia počítača náročnejšími aplikáciami. Ak by som tento mini počítač prirovnal k notebookom, ide o veľmi dobre vybavenú kancelársku konfiguráciu.

MSI PRO DP10 mini PCZdroj: TOUCHIT
MSI PRO DP10 mini PC s monitorom MSI MD271UL. Cena: 290, 90 eura. Dá sa kúpiť na Smarty.sk.

Výkon a upgrade

Podľa potreby výkonu sa dá zvoliť z niekoľkých konfigurácií. V testovacej konfigurácii bol procesor Intel Core i5-1340P 1,9 ÷ 4,6 GHz, 8 GB RAM, pričom maximum je až 64 GB. Treba použiť dvojkanálové zapojenie 32 GB modulov. Myslím si, že po tejto stránke nebude mať núdzu o výkon ani najnáročnejší používateľ.

cpu-z detail procesora Intel Core i5-1340PZdroj: TOUCHIT

Tu som ocenil aj pohotovosť počítača pri Windows 11 a kancelárskych aplikáciách. Je to dané výkonným typom procesora Intel 13. generácie. A čo rozšírenie do budúcna? Žiadny problém, je tu možnosť vložiť ešte 2,5“ otáčkový alebo SSD disk. V rámci celkových slotov je tu dvakrát M.2 SSD a dva sloty na operačnú pamäť. Tým, že v tejto konfigurácii bol obsadený len 1 slot pamäte, stačí dokúpiť druhú pamäť s kapacitou 8 GB a získate aktualizáciu výkonu aj bez potreby zbavovať sa pôvodného modulu.

Konektivita

Navyše máte slobodu v tom, že si k nemu pripojíte vlastné periférie ako monitor, klávesnicu a myš. Súčasťou základnej výbavy je Wi-Fi modul s anténou, ktorá nezavadzia a získate veľmi dobrý príjem signálu. Samozrejmosťou je najnovší štandard Wi-Fi 6E, takže na túto konektivitu sa môžete spoľahnúť.

Počítač je dimenzovaný tak, aby uspokojil potreby používateľov vo firme, a tak má aj ethernetový port, konkrétne v konfigurácii s 2,5 Gb/s prenosom. Časť športovej výbavy je na prednom paneli a časť na zadnom. Všetko logicky umiestnené tak, aby ste mali vpredu pokiaľ možno čo najviac voľného priestoru na pripájanie periférií, ktoré nie sú trvalo pripojené k počítaču. Vzadu sú to hlavne výstupné porty, napríklad na monitory.

3D mark test mini pocitaca MSI Pro DP10Zdroj: TOUCHIT

Všetko sa dá pripájať tak, aby vám nikde nič nezavadzalo. Vzhľadom na to, že v rámci výstupných portov máte až 4 typy, je možné pripojiť 4 zobrazovacie zariadenia naraz. K dispozícii sú porty HDMI, DisplayPort, TB 4 a VGA.

Rozmerovo je navrhnutý tak, aby bol kompatibilný s Vesa panelom pripojiteľným na televízor alebo na monitor. Komponent na pripojenie je súčasťou balenia. V balení je aj stojan a je na vás, či budete mať počítač vertikálne alebo horizontálne. Ja som ho testoval v horizontálnej podobe.

Ako vidno na fotografiách, ide o nenáročné riešenie, ktoré keď položíte postojačky, zaberie skutočne minimum priestoru a celkový objem je iba 1,1 litra. Výrobca myslel na zariadenie do posledného detailu a tak v balení nájdete tlačidlo na samostatnom kábli určené na vypínanie a zapínanie počítača. Ideálny doplnok pri inštalácii počítača na Vesa stojane.

Verdikt

MSI PRO DP10 mini PC odporúčam každému, kto chce mať doma stolný počítač, no nepredstavuje si ho ako obrovskú skriňu. Toto je ideálne zariadenie na to, aby sa umiestnilo k televízoru alebo ako hlavný počítač v domácnosti a nepotrebovali ste vyčleňovať samostatný priestor. K tomu dostanete veľmi dobrý výkon a riadenie spotreby. Celkové množstvo portov a možnosť jednoduchého upgradu je takou perličkou na záver.

Cena: 826,90 €

Minipočítač MSI sa dá kúpiť na Alze.

Zapožičal: MSI

Technické parametre

Model / ParameterMSI PRO DP10 13M
ProcesorIntel Core i5-1340P 1,9 ÷ 4,6 GHz, 12 MB Smart Cache (28 ÷ 64 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty1 × USB 3.2 Gen 2, 5 × USB 3.2 Gen 1, TB 4, HDMI 2.0b, DP 1.4, LAN 2,5 Gb/s, VGA, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]179 × 34 × 179
Hmotnosť [kg]1,1
ZapožičalMSI
Cena (EUR s DPH)826,9
Model / TestyMSI PRO DP10 13M
PCMark 10 – Kancelársky výkon5368
3DMark 11 – Herný výkon5321
VR Mark – Orange Room1254
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1365,5

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.