Bezzrkadlovky napredujú míľovými krokmi a tešia sa čoraz väčšiemu záujmu, ktorý prichádza zo sveta „zrkadiel“. Niet sa čo čudovať, tieto stroje sú extra multifunkčné a ďalším dôkazom tohto faktu je Nikon Z50.

Na test tejto novinky sme sa veľmi tešili. Hneď v úvode je dôležité vedieť, že ide o strednú triedu, ktorá je primárne určená pre pokročilých začiatočníkov a cestovateľov, ktorí vyžadujú kompaktné rozmery a zároveň všestrannú využiteľnosť. Nikon Z50 zaujme na prvý pohľad kompaktným telom s veľmi dobrou ergonómiou. Na cestovanie je tento stroj ako stvorený, nakoľko má hmotnosť iba 450 gramov (telo) a spolu s väčším objektívom (50 – 250 mm) to nie je viac ako 800 gramov. Okrem slušného gripu oceňujeme aj dobré rozloženie ovládacích prvkov, na ktoré sa dá veľmi rýchlo adaptovať.

Nikon do tejto novinky integroval aj výklopný displej, ktorý je možné otočiť o 180° do selfie režimu, čo ocenia najmä vlogeri, ale má to jeden háčik. Displej sa síce dá odklopiť v rôznych uhloch, no ak máte zariadenie na statíve, tak čiastočne prichádzate o možnosť plnohodnotného otáčania. Mikrofón je použiteľný bez problémov, tomu nezavadzia nič. Dodajme teda, že nechýbajú ani sánky na mikrofón a iné príslušenstvo, pričom je v tejto kupole integrovaný aj interný blesk.

Bajonet má totožnú veľkosť akou disponujú modely Nikon Z6 a Z7, vďaka čomu je Z50 plne kompatibilná s bajonetovým adaptérom FTZ.

Bajonet má totožnú veľkosť akou disponujú modely Nikon Z6 a Z7, vďaka čomu je Z50 plne kompatibilná s bajonetovým adaptérom FTZ. Zdroj: Nikon

V ľavom boku je krytý 3,5 mm audiokonektor na pripojenie externého mikrofónu, no konektor na slúchadlá (odposluch) paradoxne chýba. Nachádza sa tu aj microUSB konektor (možnosť nabíjania) a miniHDMI port. Skelet zariadenia tvorí horčíková zliatina, čo zvyšuje celkovú odolnosť, ale voči vode a prachu odolný nie je. Prevažná časť ovládacích prvkov je na pravej strane, takže práca s jednou rukou nebude problémom. Výklopný displej má 3,2 palca, je plne dotykový a novinkou sú aj samostatné dotykové tlačidlá na jeho pravej strane, ktoré celé ovládanie ešte viac zjednodušujú.

V prednej časti sú aj dve funkčné tlačidlá (FN), ktoré si môžete nastaviť podľa potrieb. V spodnej časti je 3/4 závit na statív a plastový kryt 1120 mAh batérie, vedľa ktorej má svoje miesto aj slot pre jednu SD kartu. Výdrž na batériu je výborná – ani počas fotograficky aktívneho dňa sme ju úplne nevybili, takže na celodňové akcie je tento stroj ideálny. Ak však veľa cestujete, tak sa vám zíde aj záložná batéria.

Samozrejmosťou je OLED hľadáčik s rozlíšením 2,3 milióna bodov, ktorý pokrýva 100 % snímanej scény. Ten je precízne vyhotovený a v snímanom obraze vidíte aj nastavenia fotoaparátu, ktoré môžete meniť bez toho, aby ste zariadenie dávali dole z oka – toto máme radi. Pochváliť treba aj spracovanie menu, ktoré je prehľadné a dobre sa v ňom orientuje, pričom ponúka veľa nastavení a možností konfigurácie zariadenia a jednotlivých funkčných tlačidiel podľa predstáv.

Oku lahodiace výstupy, výborné vlastnosti a kompaktné rozmery ocení nejeden cestovateľ, ktorý optimalizuje váhu a veľkosť techniky.

Oku lahodiace výstupy, výborné vlastnosti a kompaktné rozmery ocení nejeden cestovateľ, ktorý optimalizuje váhu a veľkosť techniky, Zdroj: Nikon

Jednou z najpodstatnejších častí je snímač (nestabilizovaný), ktorý má rozlíšenie 20,9 Mpx (DX). Ponúka hybridné PDAF zaostrovanie, 209 ostriacich bodov a 90 % pokrytie obrazovej plochy. Prítomná je aj inteligentná detekcia tváre a zaostrovanie na oko s automatickým sledovaním. To sme skúšali aj v praxi a väčšinou sa na to dá spoľahnúť. V celkovom meradle je zaostrovanie skutočne rýchle a čo sa týka ostrenia na oko, tak s tým si dokáže Z50 poradiť taktiež dobre. Obrazový procesor, Exspeed 6, šliape ako hodinky a (nielen) oči vyhľadáva veľmi precízne.

Rozsah citlivosti ISO je 100 až 51 200, čo je v tejto kategórii viac než výborná hodnota. Prevažne sa snažíme fotiť na nižšie ISO, niečo medzi 100 až 250, no nie vždy to je reálne a naučili sme sa, že trošku šumu nikomu neuškodí. V interiéri ho pokojne vyhodíme na ISO 600+, občas aj 1600 a stále je to reálne použiteľný záber, takže sa toho netreba báť a trošku experimentovať. Radšej si dáme vyššie ISO, nižšiu clonu a vyššiu rýchlosť závierky.

Z dvojice objektívov sme častejšie používali NIKKOR Z DX 16 – 50 mm (f/3,5 – 6,3 VR), nakoľko je ľahký, no zároveň ponúka výborné parametre – peknú kresbu i hĺbku ostrosti, dostatočne účinnú stabilizáciu a multifunkčnú ohniskovú vzdialenosť. Odfotíte s ním pekný portrét, krajinu, street foto a nestratí sa ani na reportážach. Ak potrebujete dlhšie ohnisko, tak je super „sklom“ NIKKOR Z DX 50 – 250 mm (f/4,5 – 6,3 VR). Tento teleobjektív má tiež veľmi príjemnú hĺbku ostrosti, kresbu a rozsah, pričom je na dané vlastnosti veľmi ľahký.

 Na tomto modeli oceňujeme aj sériové snímanie rýchlosťou 11 snímok za sekundu (s automatickým zaostrovaním/automatickou expozíciou

Na tomto modeli oceňujeme aj sériové snímanie rýchlosťou 11 snímok za sekundu (s automatickým zaostrovaním/automatickou expozíciou, Zdroj: Nikon

Prednosťou Nikonu Z50 je aj schopnosť natáčať kvalitné 4K/30fps video (formát MOV/MP4), pričom sa nezabúda ani na spomalené video vo Full HD rozlíšení. Päťnásobné spomalenie vo výsledku znamená frekvenciu – 120 fps (bez zvuku). Nastavenia videa sú relatívne jednoduché, a preto je tento model vhodný aj pre začiatočníkov. Stabilizácia je iba v rámci objektívu, no i tak sa s tým dá pracovať. Ak vyžadujete lepšiu stabilizáciu, odporúčame vyskúšať gimbal.

Niekoľko videí sme počas testu natočili a žiadne extra výhrady nemáme – zaostrovanie pracuje precízne, dynamický rozsah je prijateľný a dokonca sa dá občas použiť aj zvuk nasnímaný integrovaným stereo mikrofónom. Ešte raz – je to pre bežných používateľov, no na svoje si prídu aj pokročilí kreatívci. Dodajme, že nechýba ani PictureControl s možnosťou úprav niektorých režimov a možnosť snímania časozberných video sekvencií s pokročilým nastavením.

Dôležitou súčasťou je aj bezdrôtová konektivita, ktorú zastupuje Wi-Fi a Bluetooth. Samozrejmosťou je komunikácia fotoaparátu s aplikáciou Nikon SnapBridge, vďaka ktorej je možné toto zariadenie vzdialene ovládať a rýchlo prenášať súbory do smartfónu alebo tabletu. Ak nemáte externú spúšť, tak toto je výborný pomocník, najmä počas snímania dlhých expozícií. Časť používateľov ocení aj možnosť rýchleho zdieľania fotografií priamo na sociálne siete, čo v dnešnej „insta dobe“ dáva zmysel.

Zapožičal: Nikon

Cena testovanej zostavy: 1289 € (Nikon Z50 + NIKKOR Z DX 16 – 50 mm a NIKKOR Z DX 50 – 250 mm)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE