Prvá Nokia s výrezom v displeji a zároveň s podporou PureDisplay na podporu prezerania obsahu v režime HDR10. Tvarom sa nám ponáša na iPhone 5S.

Nokia 7.1 je odpoveďou na nový trend bezokrajových rámčekov. V spodnej časti je síce ešte dosť priestoru, avšak spôsob vyhotovenia sa nám páčil. Telefón sa vďaka tomu lepšie drží v ruke. Nemá klasické zaoblenie, ale je pomerne hranatý s brúsenými hranami po okrajoch. Vyzerá veľmi dobre a je to naozaj šikovný smartfón do ruky s hliníkovým telom. Výrobca pozná svoje spektrum používateľov a stavil na istotu. Ponechal audiokonektor na hornej hrane, použil už USB-C na spodnej a zameral sa aj na fotoaparát.

Ten má optiku od firmy Zeiss a Nokia využila farebný a monochromatický snímač. Dve šošovky fotoaparátu sú doplnené o duálny LED blesk. Je uprostred, presahuje z tela von, a tak ho zároveň trochu vyvyšuje. Vďaka tomu sa až tak veľmi nešmýka, čo je výrazné plus. Má totiž po oboch stranách Gorilla Glass 3. Čítačka by mohla fungovať aj spoľahlivejšie. Nokia 7.1 existuje aj vo verzii Dual SIM, my sme testovali verziu s jednou SIM.

Nie je potrebné prehrávať na displej obsah z podporovaných aplikácií ako Netflix a YouTube. PureDisplay bude vylepšovať kontrast scén automaticky nezávisle na zdrojových videách. Funkciu ale môžete v systéme vypnúť. Telefón podporuje rýchle nabíjanie a za polhodinu nabijete batériu do polovičnej kapacity.

Je to typický zástupca strednej triedy. Výkonovo má nad 110 000 bodov v AnTuTu, a to znamená, že sa s telefónom dá naozaj počítať. Navyše je tu čistý Android. A teraz ešte vo verzii programu Android One. To znamená aktualizácie na ďalšie dve hlavné verzie Androidu a tri roky pravidelné bezpečnostné záplaty. Nokia už podala dôkaz o tom, že to s pravidelnými aktualizáciami myslí vážne. Značke sa dá veriť. Svižnosť systému je veľmi dobrá. My sme mali 3/32 GB verziu. Z našich skúseností by sme odporúčali 4/64 GB verziu. Jeden gigabajt RAM navyše spraví svoje, najmä na celkovej rýchlosti pri prepínaní medzi najpoužívanejšími aplikáciami.

Fotoaparát je rýchly a ponúka všetky podstatné režimy fotenia, navyše aj inteligentné rozpoznávanie objektov cez Google Lens. Páčil sa nám režim Živé rozostrenie, hoci na dosiahnutie správneho bokeh efektu treba meniť uhol fotografovania. Poradí si s fotografiami pri umelom osvetlení, celkom dobre vyzerajú nočné fotografie. S týmto smartfónom sa dá naozaj dobre fotografovať. Fotografie majú vyváženú expozíciu. Nebudú trpieť prepalmi, ale ani zafarbením do tepla či studena ako reakcia na nevhodné vyváženie bielej.

Zaostrovanie je rýchle, no občas mu treba pomôcť a zaostriť bodovo, prípadne sekundu počkať. Nechýbajú režimy na nakrúcanie videa v štýle Dual-Sight, kde vidno objekt pred vami ako aj vás zároveň. No a tiež je tu stále prítomná funkcia na 360° nahrávanie zvuku.

Model telefónuNokia 7.1
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 10. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]3/32
ProcesorSnapdragon 636, 8-jadrový, 1,8 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]5,84/1080 × 2220, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 400 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video12 (f/1.8) + 5 Mpx (f/2.4) , 4K, 30 fps
Predný fotoaparát/video8 Mpx, f/2.0, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3060 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]150 × 71 × 9/160
KonektorUSB-C, 18 W
ZapožičalNokia
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score116847
PCMark for Android – Performance5975
3DMark Sling Shot Extreme – Total950
Graphic812
Physics2339
VRMark Amber Room – Total679
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5513
Úložisko čítanie/zápis [MB/s]178/117
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • vynikajúci tvar
  • PureDisplay s podporou HDR10
  • čistý Android
  • garancia aktualizácií
  • nadštandardná kvalita fotiek

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • iba 3 GB RAM v testovanej verzii

Verdikt

Nokia 7.1 je cenový tip na vynikajúci smartfón. Očakávajte od neho výborné fotografie. Nokia ukázala, že vie, ako sa robí fotoaparát v smartfóne za niečo málo cez tri stovky. Displej s HDR10, dobré držanie v ruke a čistý Android. Dobrá kombinácia, vlastne je to z celého portfólia snáď najzaujímavejšia Nokia.

Cena: 339 EUR

Zapožičal: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.