Telefón Nubia Z11 je skutočne zaujímavý kúsok a nielen to. Je jednoducho nádherný.

Vynikajúce je predĺženie tela a upravenie pomeru strán. Takže v ruke máte síce 5,5″ smartfón, no šírkou chytenia to tak vôbec nebudete pociťovať. Má totiž tvar 5″ telefónu. To sa nám páčilo a toto je jeden z mála telefónov (s podobným konceptom prišlo aj HTC), ktorý je taký úzky. Druhou vecou, ktorú si všimnete hneď po zapnutí displeja, je bezokrajová konštrukcia s 2.5D sklom. Týmto parametrom prekonáva všetky ostatné telefóny, a to vrátane LG G6.

Verzií Z11 s prívlastkami je viac, my sme testovali verziu Black Gold. Oproti klasickej má väčšiu pamäťovú kapacitu a samozrejme krajšie farebné zladenie. Telefón má kovový rám, zadná časť je plastová. Snímač odtlačkov je kruhový a nachádza sa na zadnej strane. V hornej časti je špičkový fotoaparát s duálnym LED bleskom. Jedinou nevýhodou môže byť umiestnenie audiokonektora na hornej strane. Máme ho radšej dole.

Teraz je tu len USB-C konektor a pod mriežkou mono reproduktor. Slot na dve Nano SIM karty je hybridný. Musíte sa rozhodnúť, či použijete pamäťovú kartu alebo Dual SIM. Keďže sme testovali 64 GB model, microSD kartu sme až tak nepotrebovali.

Extra prvok, ktorý sa nám enormne páčil je pod displejom. Je tu kruhové dotykové tlačidlo Domov a po jeho stranách dve bodky. Všetko s červeným podsvietením. Ide o súpravu, ktorej vlastnosti správania sa dajú nakonfigurovať. Tlačidlo Domov je „dýchajúce“, podobné sme videli na niektorých Nokiách so Symbianon. Ak dostanete notifikáciu, bude jemne pulzovať.

Praktické používanie

Nastavenie gest v telefóne Nubia Z11

Z hľadiska rýchlosti je to špičkový stroj. Nemusíme tu do detailu rozoberať to, že aplikácie máte spustené okamžite a bez nejakých animovaných oneskorení maskujúcich spomalenú odozvu. Toto je zatiaľ v praxi jeden z najrýchlejších telefónov, aký sme mali v rukách.

Zaujímavé sú hlavne rozšírenia systému. Základom je Android 6.0.1, no výrobca zapracoval vlastný systém rozdelenej obrazovky. Kedykoľvek ho aktivujete a môžete používať aplikácie na rozdelenej obrazovke. Nadstavba od systému sa volá Nubia UI 4.0 a je veľmi pekná, čistá a moderná. No podstatné je, že ponúka špeciálne rozšírenia, aké sme ešte u telefónov príliš nevideli. Volajú sa „gesto na okraji“.

Napríklad potiahnutím dvoch prstov po okraji displeja upravíte jas. Veľmi návykové a presné. Dvojitým ťuknutím prstom po okraji displeja sa vrátite o krok späť v aplikáciách. Takýchto gest je tu viac, napríklad na prepínanie sa v multitaskingovom menu a aplikácie budú mať formu akoby ste prechádzali stranami knihy prípadne sa dajú dvojitým potiahnutím vymazať z pamäte. Všetko je doplnené o efektné animácie.

Systém Nubia UI 4.0 nie je len o peknej grafike a gestách. Umožňuje napríklad aj vertikálne pretočenie orientácie obrazu. Nie je to síce také ako sme videli pri telefóne Alcatel IDOL 4S, ale je to zaujímavá vlastnosť.

Telefón má zabudovanú funkciu na nahrávanie obrazu. Ak teda chcete publikovať nejaké dianie z hier alebo robiť návody o tom, ako sa tento telefón ovláda, funkcia Super Screenshot je tu na to. Tiež aj na vytváranie snímky obrazovky s možnosťou robiť vlastné výrezy na definovanie tvaru výsledného obrázka. Podobnú funkciu má aj Huawei P10 a volá sa Knucle. Aktivujete ju prejdením hánky prsta po displeji.

Výrobca nezabudol na šetrenie energie a pridal vlastnú nadstavbu s názvom Neo Power 2.0. Kombinuje v sebe hardvérovú kontrolu so softvérovou. Jednak je možné nastaviť inteligentnú správu energie alebo úsporný režim. Takisto sa dá nastaviť správanie telefónu podľa používateľa. Teda napríklad pevne obmedziť výkon zariadenia a nechať ho pracovať len v úspornom režime.

Telefón nám vydržal celý deň od rána do večera v silnom vyťažení. Teda pri fotení, občasnom hraní hier, chatovaní a surfovaní po webe. Pri aktivovaní úsporných opatrení sme sa dostali na celé dva dni.

Opomenúť nesmieme ani zvukovú technológiu Dolby Atmos. Výrobca pribalil vynikajúce slúchadlá, a tak si zvuk vychutnáte so všetkými detailmi. Najmä lepšie precítite zvuk, Atmos totiž zdvihne decibely, a tak je hudba intenzívnejšia. Výrobca použil audiočip AK4376. Je to 32-bitový D/A prevodník, ktorý zvládne vzorkovaciu frekvenciu až do 384 kHz.

Fotografovanie

Fotoaparát je veľmi dobrý, no nie je úplne taký, ako veľkolepo ho výrobca prezentuje na svojom webe. Dá sa s ním dobre fotiť pri vonkajšom svetle, pri tmavších scénach sú fotky jemne zašumené. Viac nám prekážalo preostrovanie scény. Teda, fotky viete spraviť veľmi pekné, ale potrebujete na ne čas. Rýchle fotenie detailov vyžaduje trochu viac času, také tri sekundy. Počítame s preostrením a potom stlačením spúšte. Výsledok je ostrý aj v makro režime, narážame skôr na rýchlosť.

V aplikácii sa nám páčilo integrovanie zameriavača vodorovnosti. Veľmi pekné. Nezavadzia na displeji a na tlačidle spúšte vyzerá dobre a použiteľne. Režim Pro poskytne vlastný čas uzávierky. Dokážete teda odfotiť efektne aj tečúcu vodu, no zrkadlovka to stále nie je. Na príliš rýchle objekty so zaostrením na vybranú časť scény je zrkadlovka zatiaľ neprekonateľná.

Páčila sa nám kvalita skutočného 4K@30fps videa, možnosť robiť špeciálne fotenie trajektórie, čím odfotíte cestu s autami vo forme svetiel, ktoré sa tiahnu po ceste.

Hodnotenie

+ spracovanie a podlhovastý tvar tela, bezokrajový displej, „dýchajúce“ tlačidlo Domov, superrýchly telefón, kvalita fotografií a kreatívne možnosti fotenia, unikátne systémové gestá
– pomalé zaostrovanie

Cena: 599 €
Zapožičal: www.irdistribution.sk

Verdikt

Nubia Z11 Black Gold je vynikajúci telefón. Dizajnovo, celkovou príjemnosťou konštrukcie ako aj výkonom. Fotoaparát, až na menšie nedostatky, tiež odpovedá tejto cenovej relácii. No bohužiaľ tu nefungujú korektne všetky služby Google Play. Niektoré hry si nezahráte so synchronizovaním svojich dát, nebude fungovať ani Google Keep a iné aplikácie. Je teda na vás, či sa viete s týmto vysporiadať.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuNubia Z11 Black Gold
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 64
ProcesorSnapdragon 820, 4-jadrový, max. frekvencia 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 200 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1 LE, BGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 Mpx, OIS / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 72 × 8 / 162
KonektorUSB-C
Zapožičalwww.irdistribution.sk
Cena [EUR s DPH]599
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score117355
PCMark for Android – Performance4895
3DMark Sling Shot – Total score1735
Graphic1980
Physics1211
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017 ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Huawei P10: Vlajková loď s výbornou ergonómiou a zábavným fotoaparátom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.