Ide o zariadenie na všetko do formátu A4. Nájdete tu sieťové aj klasické USB pripojenie, a to všetko v duplexe. To je zostava vlastností, ktorá bude silná najmä pri sieťovom zapojení. Úlohám nastavíte potrebné parametre priamo z ovládacieho panela. Zariadenie môže mať v sebe aj fax, ak to firma vyžaduje.

Všetko obojstranne

Je hneď niekoľko vecí, ktorými sa snaží tento model zaujať. Ide o spôsob, akým sa ovláda a čo všetko zvládne. Jedna z najpraktickejších funkcií je duplexná tlač. To je ale dnes pomerne bežné, v kancelársky zameraných strojoch určite. Menej bežné je duplexné kopírovanie čo znamená aj duplexné skenovanie. Model MC363dn má podávač na skenovanie dokumentov a obojstranné skenovanie robí v dvoch krokoch. Podobne ako pri obojstrannej tlači, aj tu si list skenuje po oboch stranách zvlášť. Nie je tu jednopriechodový skener a predlohu si automaticky otočí. Takto sa dá skenovať skutočne efektívne a v jednom kroku. Do tlačového zásobníka sa vojde štandardne 250 listov, dá sa zakúpiť extra zásobník na 530 listov.

V rámci nastavení a tlačových predvolieb sa dá upraviť výsledná forma výstupu. Či už potrebujete skenovaný obsah zväčšiť alebo zmenšiť, prípadne vytlačiť na jednu stranu viac naskenovaných strán.

Možnosti

Výrobca nezabudol na USB port, do ktorého sa dá zasunúť flashdisk, a tak si môžete vytvárať skeny priamo pri zariadení. Výhodné je to vtedy, keď je v sieti. Po nastavení do vašej firemnej siete môžete posielať skenované dokumenty do sieťového priečinka, prípadne si ich poslať na váš počítač. Dokumenty PDF a vybrané obrazové formáty môžete tlačiť takisto priamo z flashdisku. Veľkou výhodou je možnosť tvorby zabezpečených PDF dokumentov. To najmä pri skenovaní citlivých dokumentov. Rozlíšenie skenovania a tlače je 600 × 600 dpi. Kvalita tlače je vynikajúca. Má lesklý nádych a MFP je určená nielen na tlač textov, ale aj grafiky. Stačí dať silnejší papier a vytlačíte dobre vyzerajúce prezentačné materiály. Na tvrdšie papiere sa dá použiť multifunkčný zásobník s podporou gramáže až do 220 g/m2. Do takéhoto zásobníka sa v závislosti od hmotnosti papiera zmestí 100 listov.

Všetko nastavovanie je cez tlačidlá. Výklopný displej je podsvietený, ale nie je dotykový. Popravde, nastavovanie cez tlačidlá je podstatne rýchlejšie ako na dotykových displejoch. Pri niektorých úlohách sú vidno detaily spracovania. Napríklad počas skenovania alebo kopírovania so zobrazením spracovávaného listu.

Čierny toner s výťažnosťou 3500 strán

Tlačové rýchlosti

Výrobca sa viac sústredil na celkové možnosti a existujú aj svižnejšie modely na trhu. Nedá sa ale povedať, že by bola tlač vyslovene pomalá. Rýchlosť tlače je 26 str./min. farebne a 30 str./min. v ČB režime. Na prípravu každej úlohy potrebuje zariadenie približne 5 sekúnd. Je ale nutné dodať, že rýchlejšie modely stoja v niektorých prípadoch aj o 200 eur viac. Kopírovanie desiatich strán jednostranne zaberie pol minúty. Jedna obojstranná kópia bude pripravená do 20 sekúnd. Pri kopírovaní sa skenuje v predstihu, skener nečaká na tlačový modul. To môže v niektorých prípadoch urýchliť prácu. PDF dokumenty tlačí mierne pomalšie, a to zhruba pri rýchlosti 10 str./min.

Pochváliť musíme okrem výbornej kvality výtlačkov aj kvalitu kópie. Textové dokumenty boli na nerozoznanie od originálu. Obrázky a grafy už mali na sebe malý náznak kópie.

thumbs-up-icon

Výhody

  • všetko v duplexe
  • cena zariadenia
  • spôsob ovládania
  • kvalita tlače a kopírovaných strán
  • vytváranie bezpečných PDF

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • pomalšia pri tlači PDF

Verdikt

OKI MC363dn je všestranne zameraná multifunkcia. Nemusí byť najrýchlejšia na trhu, ani vo svojej cenovej skupine. Je plne duplexná, má všetko potrebné na kancelárske využitie, kompletné ovládanie priamo zo svojho panela a sieťovú správu ako aj podporu cloudovej tlače. Výhodné pre tých, čo chcú tlačiť z Androidu alebo iOS. Cena tlače je 1,77 centa pre ČB režim a 12 centov pre farebný režim.

Zapožičal: OKI Systems Czech&Slovak

Cena: 349 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.