Magnetická zubná kefka ponúka kvalitné čistenie zubov.

V minulosti som dlhé roky používal sonické zubné kefky Philips Sonicare. Vyskúšal som viacero modelov rôznych cenových kategórií. Najnovšie som mal možnosť používať magnetickú zubnú kefku Oral-B iO Series 10, ktorá predstavuje to najlepšie v segmente magnetických zubných kefiek.

Pokiaľ nemáte prehľad o technológiách v zubných kefkách, v rýchlosti krátke porovnanie. Sonické kefky vyzerajú ako tradičné manuálne kefky a využívajú vibrácie vlákien pre mechanické odstránenie bakteriálneho povlaku. Ich výhodou je, že sa používajú podobným spôsobom ako klasické kefky.

Magnetické kefky iO Series majú guľatú hlavicu a využívajú lineárno-magnetický pohon. Zubná kefka je vďaka nemu o niečo tichšia a vytvára menej vnútorného trenia. Technológia zároveň prenáša energiu priamo na konce vlákien, teda tam, kde je to najviac potrebné a vytvára mikrovibrácie.

Oral-B iO Sense 10Zdroj: TOUCHIT
Oral-B iO Sense 10

Guľatá hlavica ako u zubného lekára

Z používateľského hľadiska si rozdiel počas samotného čistenia asi nevšimnete – v tom zmysle, že si dáte do úst kefku, tú zapnete a ona vám bude v ústach vibrovať počas toho, ako si budete umývať zuby. Samotný spôsob správneho umývania zubov sa však mierne odlišuje.

A všimnete si aj rozdielny tvar hlavice. Sonické kefky majú podlhovastú hlavicu ako manuálne kefky. Kefky od Oral-B majú guľatú hlavicu, rovnako, ako kefky zubných lekárov.

Osobne som nezaznamenal žiaden nedostatok guľatého dizajnu, práve naopak. S čistením zubov pomocou Oral-B kefky som pocitovo spokojnejší v porovnaní s inými kefkami, ktoré som doteraz používal. Neviem, či je to dané magnetickou technológiou, tvarom hlavice, mojím spôsobom čistenia (k nemu sa ešte dostanem) alebo kombináciou všetkých prvkov.

Oral-B iO Sense 10Zdroj: TOUCHIT
Oral-B iO Sense 10

Magnetickú technológiu využívajú všetky kefky Oral-B iO

V tejto recenzii sa zameriam na model Oral-B iO Series 10, čo je vlajková loď výrobcu. Je však dôležité upozorniť na to, že magnetickú technológiu využívajú všetky modely série Oral-B iO, ktorých cena začína od cca 60 až 70 eur.

Jednotlivé kefky od iO Series 3 až do Series 10 sa odlišujú niektorými funkciami a zabudovanými technológiami, ako môžete vidieť v prehľadnej tabuľke na priloženej fotografii.

V prípade iO Series 10 je hlavným lákadlom inteligentná nabíjacia stanica iO Sense, ktorá zabezpečuje magnetické nabíjanie kefky a funguje aj ako hodiny. Keď si neumývate zuby, zobrazuje čas. Počas umývania zubov zobrazuje dobu čistenia a dáva vám spätnú väzbu, ako dobre ste si vyčistili jednotlivé sektory zubov – tri sektory hore a tri dolu.

Prehľad zubných kefiek Oral-B iO SenseZdroj: TOUCHIT
Prehľad zubných kefiek Oral-B iO Sense

Aký je zážitok z čistenia zubov?

Počas používania kefky Oral-B iO Series 10 som mierne zmenil svoje doterajšie návyky. Keď som používal sonickú kefku Philips Sonicare, bol som zvyknutý na to, že sa po dvoch minútach automaticky vypne. Kefka ma vždy po 30 sekundách upozornila zavibrovaním, aby som prešiel do ďalšieho kvadrantu zubov.

Podobne to funguje aj v prípade kefky iO Series 10. Tá vibruje po 20 sekundách a po 2 minútach zavibruje trikrát, aby vás upozornila, že tento čas uplynul. Kefka sa však automaticky nevypne a aj vďaka tomu som sa naučil zuby čistiť dlhšie. Jednotlivým sektorom zubov venujem viac času a môj priemerný čas ich čistenia sa teraz pohybuje na úrovni 3 minút.

Mierne sa odlišuje aj samotný proces čistenia zubov. Kefkou je potrebné postupne prechádzať medzi zubami, pričom vždy na chvíľku ju necháte položenú na zube a potom sa posuniete na ďalší. Tento postup zopakujete na prednej aj zadnej strane zubov. Pozrite si aj toto video, ktoré zobrazuje spôsob správneho umývania zubov pomocou kefiek Oral-B iO Series.

Oral-B iO Sense 10Zdroj: TOUCHIT
Oral-B iO Sense 10

Senzor tlaku je užitočná pomôcka

Pokiaľ ste doteraz používali manuálne kefky, prechod na sonickú alebo magnetickú kefku môže byť spočiatku náročný kvôli odlišnému spôsobu čistenia, ale aj kvôli prílišnému tlaku, ktorý niektorí používatelia vyvíjajú.

Výhodou všetkých kefiek Oral-B iO Series je, že majú zabudované LED svetlo, ktoré vás vizuálne upozorní, ak hlavicou príliš tlačíte na zuby. Ide o užitočnú pomôcku, ktorá vám môže pomôcť nájsť optimálny tlak pre efektívne a zdravé čistenie zubov. LED svetlo vás rovnako upozorní, pokiaľ tlačíte na zuby príliš málo.

Kefka iO Series 10 obsahuje celkovo 7 režimov čistenia vrátane režimu na čistenie jazyka. Osobne používam režim na každodenné čistenie, ktorý ponúkajú všetky kefky.

Oral-B iO Sense 10Zdroj: TOUCHIT
Oral-B iO Sense 10

Stoja inteligentné technológie za niečo?

Pridaná hodnota vlajkovej lode spočíva v už spomenutej nabíjacej stanici iO Sense. Tú v iných modeloch tejto série nenájdete. Ako už bolo spomenuté, iO Sense vám dáva spätnú väzbu počas čistenia zubov. V reálnom čase zobrazuje, ako dobre ste si vyčistili jednotlivé sektory zubov. Technológia však nefunguje na 100 % spoľahlivo a viackrát sa mi stalo, že nabíjacia stanica blikala v inom sektore, ako som reálne čistil.

Oral-B iO Sense 10 dokáže sledovať až 16 zón. Pre najlepšiu spätnú väzbu počas umývania zubov je potrebné používať mobilnú aplikáciu Oral-B. Toto je však vec, ktorú sa vám asi nebude chcieť robiť pri každom umývaní.

Aplikáciu som párkrát vyskúšal a je výborne spracovaná z hľadiska štatistík, spätnej väzby a rôznych odznakov, ktoré môžete získavať. Nebavilo by ma však držať telefón v ruke alebo si ho pokladať na stojan v kúpeľni pri každom jednom čistení zubov.

Rýchle nabíjanie, cestovné puzdro, výmena hlavíc

Oral-B iO Sense 10 ponúka technológiu rýchleho nabíjania, čo v tomto prípade znamená nabitie v priebehu 3 hodín. Súčasťou balenia je cestovné puzdro s funkciu nabíjania, avšak treba si zobrať aj napájací kábel od nabíjacej stanice. Je škoda, že Oral-B nezabudoval do puzdra USB-C port.

Počas testovania kefky som bol na štvordňovej služobnej ceste, počas ktorej som si umýval zuby celkovo 6-krát. Po návrate domov mala batéria kapacitu 60 %, čiže sa dá predpokladať, že kefka vydrží bez nabíjania cca 1 týždeň.

Oral-B ponúka niekoľko typov hlavíc, ich porovnanie nájdete v tabuľke vyššie. Výrobca odporúča výmenu hlavice po 90 dňoch. Zostávajúci čas si môžete skontrolovať priamo v mobilnej aplikácii. Cena 4 hlavíc sa pohybuje na úrovni od 25 do 30 eur a pokiaľ ste poistencom Union zdravotnej poisťovne, môžete získať extra zľavu.

Verdikt

Oral-B iO Sense 10 je výborná zubná kefka, ktorá kvalitne čistí zuby. Magnetickú technológiu aj okrúhlu hlavicu som si počas testovania obľúbil a povedal by som, že Oral-B ma prekonvertoval na svoju stranu.

Na otázku, či sú lepšie sonické alebo magnetické kefky, neexistuje jednoznačná odpoveď. Každý vám bude hovoriť niečo iné. Najlepším spôsobom je vyskúšanie oboch technológií, aby ste sa sami rozhodli, čo vám viac vyhovuje. V mojom prípade je to magnetická technológia. Keď som po zuboch prešiel jazykom po ich umytí, mal som pocit, že sú lepšie vyčistené ako keď som ich umýval sonickou kefkou.

iO Sense 10 je vlajková loď, ktorá ponúka najviac technológií a funkcií. Ocenil som najmä nabíjaciu stanicu iO Sense, ktorá vyzerá elegantne a v kúpeľni mi nahrádza aj hodiny. Z praktického hľadiska však môže byť rozumnejšou voľbou kúpa niektorého modelu strednej triedy, ktorý je cenovo dostupnejší. Pokiaľ však chcete to najlepšie, čo Oral-B ponúka, iO Sense 10 môžem odporučiť.

Cena: 329 eur

Zapožičal: Oral-B

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit