Reproduktor s väčšou výbavou. Okrem tradičných možností má funkcie navyše, čím môže byť nezávislý od smartfónu. Má slot na microSD kartu a FM rádio. Nepotrebujete teda ani smartfón. Na klasické spojenie so smartfónom alebo počítačom sa dá použiť Bluetooth alebo audiokábel.

Reproduktor je vyhotovený ako odolný. Tomu odpovedá konštrukcia, kde sa výrobca rozhodol konektor ochrániť krytom. Ovládacie prvky sú na jednej strane, konektory na druhej. Crater-4 sa dá používať v horizontálnom aj vertikálnom režime. Odolá striekajúcej vode, takže sa dá používať pri bazéne aj po daždi. Nabíja sa ešte cez microUSB konektor. Aj tento model má možnosť párovania dvoch reproduktorov dokopy a vytvoriť si tak rozšírený stereo režim. Pri párovaní vydáva reproduktor hlásenia s mužským hlasom.

Podľa nás by stačilo nejaké cinknutie. Ak si ale chcete pripomenúť filmy s tónom hlasu akčného hrdinu, hlášky vás zaujmú. Počuť ich budete pri prepínaní režimu, párovaní ako aj pri zmene ekvalizéra. Priame nastavenie ekvalizéra využijete pri vloženej microSD karte. Na výber sú štandardný, basový a výškový ekvalizér. Mierne nám prekážalo prepínanie skladieb ako primárna funkcia zdvojených tlačidiel. Na úpravu hlasitosti sme museli držať tlačidlo dlhšie. Pre mnohých to bude možno detail, nakoľko sa dá toto všetko nastaviť cez smartfón.

Menšiu výhradu v ovládaní máme v zásade len k pomalšiemu prepínaniu režimov. Jednak zdržuje hlasový sprievod tým, že sa režim prepne a potom je odozva pomalšia aj pri samotnej aktivácii. Vyhľadávanie FM staníc je rýchle a automatické. Samozrejme, nie je potrebný žiadny kábel ako anténa, všetko je ukryté vo vnútri reproduktora.

Zvuk

Radi sme využívali basový režim, ktorý je hutný a ideálny na vonkajšie ozvučenie. Vtedy získate silný zvuk na opekačku alebo do prostredia, ktoré bude mať aj okolité zvuky a rušenie. Reprodukcia je mierne zastretá ale faktom je, že v celkovo vyváženej forme produkuje aj ostatné frekvenčné zložky. A keďže je za takúto dobrú cenu, v tomto segmente nemá veľkú konkurenciu.

TOP argument

  • Cena a nadštandardná výbava (FM, slot microSD)
Označenie reproduktora / Technické parametreOrava Crater-4
Typ2.1
Frekvenčný rozsah [Hz]50 ÷ 20 000
Výkon RMS [W]20
Aux ináno
Bluetooth4.2
NFCnie
OdolnosťIPX6
Výdrž batérie [h]7
Vyhotovenieplast
Rozmery [mm]220 × 103 × 102
Hodnotenie
Kvalita zvuku3/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon4/5
Cena [EUR s DPH]59
thumbs-up-icon

Výhody

  • Hudobný výkon
  • Odolné vyhotovenie
  • Pomer cena/funkcie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Mierne zastretý zvuk

Verdikt

Orava Crater-4 je nadštandardne vybavený reproduktor za vynikajúcu cenu. Má FM rádio aj vstup na microSD kartu. Basový režim zlepší jeho reprodukciu, nie je však dokonalá. Pri danej cene a celkových možnostiach mu radi niektoré nepresnosti odpustíte.

Zapožičal: Orava

Cena: 59 €

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.