Uplynulý rok sme v recenzii na Lumix S1R uviedli, že ide o ťažký kaliber, no to sme ešte nevedeli, že príde na trh Lumix S1H, ktorý ho prekoná vo všetkých smeroch, vrátane veľkosti a hmotnosti.

Konštatujeme, že celá séria Lumix S patrí medzi top profesionálne stroje, no zároveň aj najťažšie a najväčšie z pomedzi konkurencie, čo už nie je veľkým plusom. Ale verte, že táto mašina má používateľom čo ponúknuť. Hneď na úvod treba poznamenať, že Lumix S1H sme testovali spolu s dvomi profi objektívmi – Lumix S Pro 70-200mm, f/2,8 O.I.S. + Lumix S Pro 16-35mm, f/4. Neskutočne dobre zladená a fungujúca zostava, ktorú sme si užívali každým dňom.

Základom modelu S1H je precízne spracovaný skelet z pevnej zliatiny horčíka a detailná povrchová úprava, ktorá zaručuje odolnosť voči striekajúcej vode a prachu. Masívne telo padne do rúk ako uliate, no v spojení s objektívom ide o slušnú záťaž, takže sa ruka rýchlo unaví – natáčanie videa z ruky je dobrým tréningom. V praxi sme ocenili rozloženie ovládacích prvkov, ktoré sú intuitívne hmatateľné a prehľadné. Tento model ponúka aj zdvojenú spúšť, teda samostatné kontrastné tlačidlá na video. Vo vrchnej časti je extra veľký náhľadový displej, na ktorom vidieť všetky nastavenia a nechýba ani hlavný LCD displej na kĺbe, ktorý má ešte aj výklopnú základňu, čo je extra praktický prvok. Jeho veľkosť je rovnaká ako v prípade S1(R), no svietivosť je o viac ako 100 % vyššia. Dodajme, že S1H využíva L-Mount systém uchytenia objektívov, ktorý je plne kompatibilný aj so značkami Leica a Sigma.

Dôležitým prvkom je elektronický OLED hľadáčik s extra rozlíšením 5,760 Mpx, ktorý poskytuje komplexný prehľad o snímanej scéne a nastaveniach

Dôležitým prvkom je elektronický OLED hľadáčik s extra rozlíšením 5,760 Mpx, ktorý poskytuje komplexný prehľad o snímanej scéne a nastaveniach, Zdroj: Panasonic

Prečo je telo také veľké? Má to 2 dôvody – prvým je integrovaný ventilátor a systém odvodu tepla, ktorý umožňuje časovo neobmedzené nahrávanie vo všetkých formátoch. Tým druhým je inak zostavený snímač, za ktorým je dvojica analógových obvodov, ktoré majú premenlivú natívnu citlivosť ISO podľa zvoleného režimu. CMOS snímač (full-frame) má rozlíšenie 24,2 Mpx, využíva technológiu Dual Native ISO a samozrejmosťou je aj extra účinná 5-osová stabilizácia obrazu (Body I.S.). Vďaka tomu sa dá fotiť z ruky aj pri dlhších časoch závierky s dlhým ohniskom, čo sme v praxi ocenili. V spojení s Lumix S Pro objektívmi máte k plusu ďalšiu 2-osovú stabilizáciu, čo je tak trošku unikát. Spomenúť treba aj presné automatické zaostrovanie, s ktorým sme nemali žiadne problémy. Pracuje ukážkovo.

Lumix S1H je primárne zameraný na video, no aj fotenie s ním je radosťou. Výstupy majú nádherné prekreslenie, extra dávku dynamického rozsahu a účinná stabilizácia nám umožnila robiť rôzne experimenty. Ocenili sme aj minimum šumu pri vysokých citlivostiach ISO. Tomuto faktu napomáha nižšie rozlíšenie snímača, ako aj výborne odladený obrazový procesor Venus Engine. Využívali sme aj sériové snímanie v plnom rozlíšení (9 sn/s), ako aj rozpoznávanie postáv a zaostrovanie na oči, ktoré pracuje veľmi precízne. Podstata však tkvie vo videu – tento stroj dokáže nepretržite natáčať video v max. rozlíšení 6K/24 fps 3 : 2, 5,9K/30 fps 16 : 9 (dátový tok 200 Mb/s), a tiež 10-bitový 4K/C4K záznam so 60fps. Video je možné nahrávať v kodekoch HEVC a H.264 s kontajnermi MP4 a MOV v rozlíšeniach od Full HD do 6K.

Menu zariadenia je komplikovanejšie, nakoľko sa tu nachádza extra veľa nastavení. Dá sa sním zladiť, ale chce to čas a prax.

Menu zariadenia je komplikovanejšie, nakoľko sa tu nachádza extra veľa nastavení. Dá sa sním zladiť, ale chce to čas a prax. Zdroj: Panasonic

S1H ponúka dynamický rozsah s viac ako 14 EV, čo je totožné s filmovými kamerami, a taktiež V-Log/V-Gamut profily kompatibilné s kolorimetriou VariCam Look. Nechýba ani HDR štandard v HLG (Hybrid Log Gamma), výstupy v kvalite 4 : 2 : 2 10-bit cez HDMI a podpora 4K S35 Anamorphic 4 : 3. Neuveriteľná nálož možností, ktoré tento stroj ponúka je zárukou toho, že výsledné videá stoja za pozretie. O kvalite tohto modelu napovedá aj fakt, že ho používa aj produkcia Netflixu na natáčanie filmov/seriálov.

Dodajme, že všetky médiá sa ukladajú na SDXC karty – 2 sloty. SH1 ponúka aj komplexnú konektivitu, ktorej základom je HDMI port, USB-C konektor (aj nabíjanie), 3,5 mm audiokonektory pre mikrofón + monitor zvuku a vstup pre diaľkovú spúšť. Bezdrôtovú konektivitu zastrešuje Wi-Fi + Bluetooth, vďaka čomu komunikuje S1H s webovou a mobilnou aplikáciou výrobcu. Na záver zostala batéria, ktorá má veľmi slušnú výdrž – viac ako 1000 fotografií alebo 70 minút videa vo vysokom rozlíšení.

Zapožičal: Panasonic

Cena: Panasonic Lumix DC-S1H (telo) – 3999 €, Lumix S Pro 70-200mm f/2,8 – 2799 €, Lumix S Pro 16-35mm f/4 – 1599 €

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE