Pracovný smartfón tohto razenia sme v teste ešte nemali. Je to úplne odlišný kúsok a formou sa podobá na odolné tablety tejto značky.

Je to však smartfón s Androidom a plnou výbavou pre logistických pracovníkov, kuriérov, predavačov či skladníkov. Pre každého, kto využije nadštandardnú výbavu. Patrí do nej napríklad 1D/2D skener čiarových kódov. Aj preto je tento telefón hrubší. Zadná strana je totiž naklonená tak, aby bol skener čo najprirodzenejšie nasmerovaný na objekty pred a pod vaším smartfónom.

Ako už je poznať z názvu, ide o odolné zariadenie. Jeho displej sa dá prepnúť do režimu na ovládanie rukavicami alebo mokrými rukami či napríklad dotykovým perom, ktoré patrí do voliteľného príslušenstva. Pevný plast a pogumovanie chráni Toughpad po celom tele. Zariadenie má certifikáciu MIL-STD 810G a IP68 na kompletné ponorenie do vody. Všetky konektory až na spodný sú chránené krytom. Spodný je určený na kolísku, batéria je odnímateľná a môžete ju vymeniť za chodu. Treba len v systéme zapnúť funkciu Warm Swap. Počas nej zhasne displej, aby sa šetrila energia a máte 30 sekúnd na výmenu batérie. Vynikajúca funkcia, ktorú v bežných smartfónoch nenájdete. Nemajú totiž jednu pevnú batériu a druhú vymeniteľnú.

Nechýba ani audiokonektor či špeciálne tlačidlá naboku na definovanie funkcií. Celkovo je to prístroj určený do rúk pracovníkom, ktorí ho vedia použiť. Je tu aj fotoaparát, považujeme ho však za základný. Skôr na dokumentačné fotenie. Tlačidlo fotoaparátu si určite pri držaní telefónu stlačíte. Výrobca na to myslel a na to, aby ste fotoaparát spustili, ho treba podržať dlhšie. Pod displejom sú hardvérové tlačidlá na ovládanie systému. Smartfón je navrhnutý tak, aby sa dal používať čo najviac bez potreby dotýkať sa displeja. Voliteľne je k dispozícii dotykové pero. Napríklad na podpisovanie dokumentov alebo prevzatých zásielok.

Systém je čistý Android. Výrobca vybavil zariadenie nástrojmi navyše. Napríklad na kopírovanie súborov, čítanie čiarových kódov, rozšírené nastavenia konfigurácie siete alebo napríklad na digitálne podpisovanie či VPN klienta. Skúšobnú verziu nástroja SIGNATUS si môžete vyskúšať po dobu 30 dní. Zaujímavosťou je napríklad stmavenie obrazovky. Poznáte z počítačov, zo smartfónov už nie. Takýchto špecifických vylepšení systému je tu viac.

Špeciálne zariadenie od Panasonicu a jeho režim výmeny batérie za chodu alebo nastavenie reakcií displeja

Model telefónuPanasonic Toughpad FZ-N1
Operačný systémAndroid 5.1.1, aktualizácie 5. 2. 2018
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorSnapdragon 801, 4-jadrový, max. 2,3 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 720 × 1280, 16:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 3200 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]156 × 74 × 16-31 / 277
Konektormicro USB
ZapožičalPanasonic
Cena [EUR s DPH]1749
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score50722
PCMark for Android – Performance3187
3DMark Sling Shot Extreme – Total1048*
Graphic1161*
Physics781*
VRMark Amber Room – Totalnekompatibilné
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

*3D MARK SLING SHOT

thumbs-up-icon

Výhody

  • odolné zariadenia
  • čítačka čiarových kódov
  • spôsob ovládania
  • podpora ovládania v rukaviciach alebo mokrého displeja

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • starší Android
  • iba 2 GB RAM

Verdikt

Panasonic Toughpad FZ-N1 je unikátne zariadenie, snáď by sa dalo povedať PDA. Kto podniká v oblasti, kde skenuje čiarové kódy, potrebuje podpisovať doručenky, faktúry atď. toto zariadenie využije. Je naozaj premyslené a pevná konštrukcia ho pri vašej práci dostatočne ochráni. Má síce Android 5.1.1 a 2 GB RAM, no povedzme pre skladových pracovníkov to bude výborný nástroj. Špecialitou je výmena batérie za behu zariadenia.

Cena: 1749 €

Zapožičal: Panasonic

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.