Tento model sa sústredí v prvom rade na dizajn.

Nedá sa povedať, že by išlo o dizajnovú špičku, taký prívlastok si skôr zaslúži AOC PDS241 alebo PDS271. Avšak pri pohľade na stojan s pevnou výškou je zrejmé, že sa Philips snažil vytvoriť monitor, ktorý nezaberá viac miesta, ako by musel. Zaoblenie spodnej časti stojana pritom vhodne korešponduje so zaoblením samotnej 27-palcovej obrazovky.

Philips 278E8QJAB ponúka 27-palcovú uhlopriečku s rozlíšením 1920 × 1080 a obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Ide teda o klasický širokouhlý displej s pomerom strán 16:9. Aj v tomto prípade je zakrivenie poznať, je však mierne, takže vám nebude prekážať. Skôr naopak. Oceňujeme takéto riešenie.

VA panel ponúka o niečo horšie pozorovacie uhly v porovnaní s IPS monitormi, ale počas bežnej práce vám to vadiť nebude. Kvalita zobrazenia farieb je štandardná. Farby sú vykresľované pomerne verne a na domáce či kancelárske využitie to bohato postačuje. IPS panely však ponúkajú živšie zobrazenie farieb, čo môže subjektívne vyhovovať viacerým používateľom. Krajšie vyzerajú fotky aj videá. VA panely však majú lepšiu odozvu. Tá je na úrovni 4 ms a výrobca udáva maximálny jas na úrovni 250 cd/m2 a kontrast 3000:1. Už spomenutý stojan neumožňuje výraznejšie prispôsobenie obrazovky, musíte si vystačiť s úpravou náklonu.

Monitor ponúka štandardné technológie, aké sú obvykle súčasťou monitorov značky Philips. Obsahuje nastaviteľný modrý filter a funkcie Flicker-free pre minimalizovanie blikania, SmartContrast pre dynamické prispôsobenie kontrastu a SmartResponse pre minimalizovanie doby odozvy. Smart funkcie si môžete vypnúť alebo zapnúť a ako sme už spomenuli, nájdete ich vo výbave prakticky všetkých Philips monitorov. PowerSensor, ktorý bol súčasťou výbavy modelu Philips 240B7QPTEB v tomto prípade nenájdete.

Philips 278E8QJAB obsahuje HDMI, DisplayPort a VGA výstup. USB hub na tomto monitore nenájdete. Maximálna spotreba je 32 W a monitor sa ovláda pomocou tlačidla v strednej časti spodného displeja. Proti tomuto riešeniu nemáme výhrady.

Cena: 235,90 eur
Zapožičal: Philips

Plusy

+ Zaoblenie displeja
+ Bohaté nastavenia

Mínusy

– Výška sa nedá nastaviť
– Chýba USB hub

Parametre testovaného monitoru:

ModelPhilips 278E8QJAB
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja27″, VA, zakrivený, 16,7 milióna farieb
Rozlíšenie a frekvencia1920 × 1080, 60 Hz
Udávaná doba odozvy4 ms
Maximálny jas a kontrast250 cd/m2, 3000:1
Nastaviteľnosť stojanaNáklon
PortyDisplayPort 1.2, HDMI, VGA

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017 ako súčasť testu monitorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj: 

Philips 240B7QPTEB: výborne spracovaný kancelársky monitor

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit