Toto je monitor ako z iného sveta. Ponúka 49-palcový VA panel s pomerom strán 32:9 a rozlíšením 5120 × 1440 pixelov.

V praxi to znamená, že k dispozícii máte rovnakú zobrazovaciu plochu, ako keby ste vedľa seba postavili dvojicu 27-palcových monitorov s rozlíšením 1440p.

Philips 499P9H má zaoblený displej na úrovni 1800R. Jeho dizajn je moderný, obrazovku lemujú tri tenké rámiky a spodný rámik štandardnej veľkosti. Dizajn stojana je atypický, avšak k monitoru výborne pasuje. Stojan je praktický, umožňuje zmenu výšky aj náklonu.

VA panel má trošku slabšie pozorovacie uhly, avšak keď budete sedieť priamo pred monitorom, nevšimnete si to. Pri práci vám to nebude prekážať. Podsvietenie displeja je rovnomerné a maximálny jas sme namerali na úrovni takmer 456 cd/m2. Výborné je aj pokrytie farebného priestoru sRGB, ktoré dosahuje takmer 100 %. V prípade Adobe RGB je to takmer 80 % a DCI P3 pokrýva na viac ako 85 %. Monitor sme museli trochu kalibrovať, aby sme dosiahli tieto hodnoty. V prednastavenom režime sRGB to bolo o pár percent menej.

Obrazovka monitora je skutočne veľká a najlepšie ju využijete, ak budete pracovať s dvoma oknami súbežne. Pre multitasking je tento monitor stvorený, avšak špecifický zážitok ponúka aj pri hraní. V tejto súvislosti poteší technológia Adaptive-Sync pre synchronizáciu s grafickou kartou.

Philips 499P9H ponúka množstva extra funkcií. Vo výbave má USB-C port, ethernet a trojicu USB 3.1 portov. Notebook či tablet s USB-C portom tak jednoducho premeníte na stolný počítač – stačí ho prepojiť s monitorom pomocou jedného kábla. Cez USB-C je k dispozícii aj napájanie a to až do 65 W.

Monitor tiež obsahuje KMV prepínač na rýchle prepínanie medzi dvoma počítačmi s jednou súpravou klávesnice a myši. Znamená to, že klávesnica a myš bude aktívna pre ten počítač, ktorý je práve aktívny cez KMV prepínač.

Pri monitore s takouto uhlopriečkou je samozrejmosťou aj režim obraz v obraze. Monitor si môžete rozdeliť na dve polovice a na každú časť zobrazovať obraz z iného zdroja. V tejto súvislosti treba spomenúť portovú výbavu. USB-C port dopĺňa dvojica HDMI 2.0b portov a DisplayPort 1.4.

Philips 499P9H podporuje zobrazenie HDR obsahu s jasom na úrovni 400 nitov. Považujeme to za základ HDR, obraz to príjemne oživí. Zaujímavosťou je zabudovaná kamera s technológiou Windows Hello pre biometrické prihlasovanie sa do systému Windows 10. Túto kameru je možné schovať do horného rámika.

ModelPhilips 499P9H
Veľkosť a typ panelu49″, VA, 5120 × 1440 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva455,9 cd/m2, 5 ms
Pokrytie farebného priestoru99,2% sRGB, 79,6% Adobe RGB, 85,3% DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, Adaptive-Sync, DisplayHDR 400, Windows Hello kamera, KMV, Obraz v obraze
Konektivita2× HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4, USB-C, 3× USB 3.1, Ethernet
thumbs-up-icon

Výhody

  • veľká zobrazovacia plocha
  • ideálny monitor na prácu s viacerými aplikáciami súbežne
  • množstvo extra funkcií
  • zabudovaná USB-C dokovacia stanica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • pomer strán 32:9 nie je vhodný na všetky úkony

Verdikt

Philips 499P9H nie je prvý monitor s pomerom strán 32:9. Na rozdiel od konkurencie však prináša vyššie rozlíšenie na úrovni 1440p. Jeho kvalitný displej dopĺňa množstvo praktických extra funkcií, ktoré aj reálne využijete. V tomto smere si zaslúži pochvalu.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit