Segment drahších slúchadiel má o jedny navyše.

Fidelio L4 sú precízne spracované a majú všetky potrebné technológie. Teda ANC, ambientný režim, Spatial Audio a tiež odpovedajúce spracovanie. Výrobca skombinoval plastové a kovové materiály. Oceľová konštrukcia z nich robí robustné slúchadlá, ktoré niečo vydržia. Nedá sa ale vyslovene tvrdiť, že sú ťažké.

Majú hmotnosť 330 gramov. Slúchadlá sú priamou konkurenciou pre model Sony WH-1000XM5. Cena modelu od Philipsu nie je ešte stanovená. Predpokladám cenu okolo 200 eur aj na základe predchádzajúcej generácie Fidelio L3.

Spracovanie v koži

Na polstrovanie s pamäťovou penou použil výrobca špeciálny typ kože. Je to príjemné na dotyk, v lete budete pociťovať mierne teplo. Na ušiach sa nosia pohodlne a vďaka svojmu rozmeru obklopujú celé uši. Nastavenie veľkosti oblúka je voľné a dostatočne pevné, aby veľkosť zostala nastavená aj pri zložení slúchadiel z hlavy.

Súčasťou je pevné puzdro so zipsom a mušle sa dajú otočiť o 90°. Nie je tu konštrukcia so skladaním mosta nad mušľami. Prenášanie mimo puzdra je možné len „na plocho“. Vo vnútri pravej mušle je snímač priblíženia na zastavenie prehrávania po zložení slúchadiel. V nastaveniach sa dá jeho funkcia vypnúť.

Slúchadlá Philips Fidelio L4Zdroj: TOUCHIT

Možnosť pripojenia

Ak vás ešte nepresvedčilo prvotriedne spracovanie, technologické možnosti počnúc pripojením, vám dajú predstavu o možnostiach modelu L4. Podporujú prepojenie cez Bluetooth na dve zariadenia naraz a tiež cez audio kábel alebo na dosiahnutie najvyššej kvality zvuku aj digitálnym pripojením cez USB-C kábel.

Cez Bluetooth sa dá použiť kodek LDAC. Ten je treba najprv povoliť v aplikácii a po novom spojení slúchadiel so smartfónom vám bude ukazovať možnosť použiť LDAC namiesto AAC. Softvér umožňuje dodatočné nastavenia a prispôsobenie dostupných funkcií.

Slúchadlá Philips Fidelio L4Zdroj: TOUCHIT

Dotykové ovládanie na slúchadle

Na pravej mušli je dotyková plocha. Je to cítiť odlišným pocitom už po hmate. Ľavá nereaguje a kryt mušle nepodporuje žiadne gestá. Pohybom do strán sa mení skladba, zvislým pohybom zase hlasitosť. Gestá sa dajú použiť aj na ovládanie hovorov. Toto je klasika a výrobca nepoužil nič, čo by ste dobre nepoznali z iných modelov či lepšie povedané, zo zaužívaných zvykov.

Vypnutie slúchadiel je cez jediné tlačidlo na ľavej mušli. Dlhé stlačenie ich prepína do režimu párovania Bluetooth. Na pravej strane je samostatné tlačidlo na digitálneho asistenta a režim prepínania ANC / Awareness / vypnuté. Na okamžité stíšenie prehrávania stačí priložiť dlaň na pravú mušľu. Nemusíte slúchadlá dávať dole, keď chcete počuť okolie alebo niekomu odpovedať.

Aktívne odhlučnenie sa dá použiť a pri káblovom pripojení. Treba mať ale slúchadlá zapnuté. Používať sa dajú aj vybité, stačí ich prepojiť cez kábel. Všetky káble máte v balení, teda 3,5 na 2,5 mm do slúchadiel aj USB-C. Ten je ale iba na nabíjanie a je krátky, takže treba použiť napríklad kábel od nabíjačky k smartfónu.

Batéria

Na jedno nabitie vydržia do 50 hodín prehrávania bez zapnutého aktívneho odhlučnenia. O desať hodín menej vydržia s ANC. V praxi je to tak dlhá výdrž, že tieto slúchadlá pri občasnom nabíjaní nemáte kedy vybiť. Na plné nabitie sú potrebné dve hodiny. Ide o štandardné časy pri takto veľkých slúchadlách. Je to ale pozitívna správa a ako vidno, výrobca nerobí kompromisy. Drží sa zaužívaných štandardov.

Aplikácia pre smartfón

S aplikáciou získate všetky dostupné nastavenia a možnosti, rovnako aj možnosť aktualizovať firmvér. To som urobil aj ja počas testovania, keďže vyšla nová verzia pre slúchadlá. Všetky možnosti vidíte na obrázkoch. Určite odporúčam využiť vstavaný ekvalizér. Kto má rád hlboké basy, je tu režim Bass. Na mňa pôsobili až príliš tvrdo.

Režim Powerful by som prirovnal k Sony ekvalizéru a režimu s názvom Excited, ktorý som často odporúčal. V oboch prípadoch (Sony aj Philips) získate skvelú dynamiku zvuku, detailné prekreslenie a zrozumiteľnosť a zároveň citeľné no nie tak tvrdé nízke tóny.

ANC režim sa dá nastaviť ručne alebo ho nechať korigovať intenzitu na základe okolitého hluku. Ambientný režim Awareness má takisto nastavenie intenzity a tiež zameranie na hlas a možnosť aktivovať redukciu proti vetru.

Verdikt

Philips Fidelio L4 nemajú chybu. Sú pohodlné, majú kovové telo a kožené náušníky a plnú technologickú výbavu, akú v segmente drahších slúchadiel očakávate. Vychutnáte si naozaj špičkový zvuk a určite sa dajú odporúčať aj náročným používateľom.

Variabilita používania cez kábel, nabité či vybité a možnosť využiť softvér na presné nastavenie podľa seba, sú perličkami vedúce snáď k úplnej dokonalosti. Sú konkurenciou pre najviac vybavené slúchadlá Sony na hlavu. Nemajú všetky funkcie ako Sony, ale ak bude cena okolo 200 eur či do 250 eur, toto považujem za jasnú voľbu.

Cena: neznáma

Zapožičal: Philips

Páči sa nám

  • Pevné spracovanie
  • Pohodlné na nosenie
  • Jemné náušníky
  • Vynikajúca kvalita zvuku
  • Adaptívne ANC

Nepáči sa nám

  • Vyššia hmotnosť

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametrePhilips Fidelio L4
TypBluetooth 5.3
Veľkosť meniča [mm]40
OdhlučnenieANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 – 20 000
Audio konektoráno, 3,5 mm
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]40 s ANC
HodnoteniePhilips Fidelio L4
Vlastné odhlučnenie3/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti4/5
Cena [EUR s DPH]zatiaľ neuvedená

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.