Tento monitor je skutočná lahôdka. Stačí sa pozrieť na špecifikácie a pochopíte prečo.

Zároveň ide o obrazovku, ktorá môže potenciálne nahradiť aj klasický televízor v obývačke. Preto sme ho testovali aj s dôrazom na takéto využitie. Philips Momentum 436M6VBPAB je tiež prvý monitor na svete, ktorý spĺňa štandard VESA DisplayHDR 1000.

V kombinácii so 4K rozlíšením a 43-palcovou uhlopriečkou je aktuálne najvyššia podpora HDR medzi monitormi hlavným lákadlom novinky od Philipsu. A v kombinácii s technológiami, ktoré sú zamerané priamo na hráčov, je Momentum z určitého hľadiska vhodnejšia obrazovka na hranie ako bežný televízor. Faktom je, že podpora HDR je v prípade tohto monitora zrovnateľná s najlepšími technológiami v televízoroch a garantuje maximálny jas na úrovni 1000 cd/m2.

43-palcový displej predstavuje veľkú obrazovku, čomu zodpovedá aj konštrukcia. Stojan je vo forme dvojice nožičiek, ktoré sú pevne pripojené k displeju. Uľahčuje to inštaláciu monitora – stačí ho vytiahnuť z krabice a položiť na stolík. Zároveň však toto riešenie neumožňuje meniť výšku alebo natočenie monitora. Môžete meniť iba jeho náklon.

V porovnaní s modernými trendmi sa výrobcovi nepodarilo dosiahnuť ultratenký rám okolo displeja po troch stranách, čo je dnešný štandard v prípade rozmerovo menších monitorov. Vzhľadom k jeho veľkosti je to však pochopiteľné. Philips Momentum 436M6VBPAB má lesklý rámik o hrúbke 16 mm po bokoch, resp. 19 a 24 mm nad a pod displejom. Vadiť vám to nebude. Lesklý je aj samotný displej a vzhľadom na jeho veľkosť je potrebné dobre zvážiť jeho umiestnenie, aby oproti nemu nebolo umiestnené svetlo či okno, cez ktoré bude svietiť slnko. V takom prípade sa bude svetlo odrážať na obrazovke, čo negatívne ovplyvňuje používateľský zážitok.

43-palcová obrazovka ponúka rozlíšenie 3840 × 2160 pixelov a umožňuje zobrazenie 1 miliardy farieb vďaka kombinácii 8-bitovej hĺbky a technológie FRC pre ďalšie 2 bity. Nechýba už spomínaná podpora HDR s maximálnym jasom na úrovni 1000 cd/m2, resp. jas na úrovni 650 cd/m2 v prípade zobrazenia bielej plochy na celú obrazovku. Monitor využíva VA panel, čo so sebou prináša ešte lepšie zobrazenie HDR obsahu a v takýchto prípadoch aj naozaj vysoký kontrast. HDR režimy sú tri, môžete si vybrať, ktorý vám bude vyhovovať najviac. My sme používali DisplayHDR 1000 a režim HDR Normal. V prvom prípade je naozaj vysoký maximálny jas, ktorý presahuje hraničnú hodnotu 1000 cd/m2. V druhom prípade je maximálny jas o niečo nižší, avšak režim HDR Normal lepšie zobrazuje tmavé oblasti, ktoré sú ešte o niečo tmavšie ako v prípade režimu DisplayHDR 1000. Celkový kontrastný pomer je vďaka tomu vyšší.

Vďaka VA panelu ponúka monitor rýchlu odozvu a veľmi dobré zobrazenie rýchleho pohybu. To oceníte pri hraní či sledovaní športov alebo akčných filmov. K dispozícii je aj funkcia SmartResponse, viac nám však vyhovovalo nevyužívať ju. Pri nastavení hociktorej z troch úrovní sme si občas všimli „duchov“, ktorí sa v prípade vypnutej funkcie neobjavovali. Philips Momentum 436M6VBPAB má v technologickej výbave aj technológiu Quantum Dot a 100% pokrytie priestoru BT. 709, resp. 97,6% priestoru DCI-P3. Pozorovacie uhly sú dobré, pri pohľade zboku však dochádza k miernemu skresleniu farieb.

Monitor sme počas testovania využívali najčastejšie v kombinácii s hernou konzolou Xbox One X. Dôvodom je fakt, že Philips Momentum 436M6VBPAB je svojimi parametrami ideálnou obrazovkou na hranie, druhým dôležitým faktom je podpora technológie AMD FreeSync. Xbox a počítače s grafickou kartou od AMD ju dokážu využiť a jej prínos spočíva v prispôsobení obnovovacej frekvencie obrazovky aktuálnemu počtu vykresľovaných snímok. Funguje to teda rovnako ako v prípade technológie G-SYNC pre grafické karty od firmy NVIDIA. Škoda len, že monitor má variabilnú obnovovaciu frekvenciu iba od 48 Hz do 60 Hz. Trochu to obmedzuje potenciál adaptívnej obnovovacej frekvencie.

Všetky tieto parametre a technológie však v praxi zabezpečujú jeden z najlepších zážitkov z hrania na hernej konzole. V porovnaní s väčšinou televíznych obrazoviek má Momentum lepšiu odozvu a výborne vykresľuje rýchlu akciu. VA panel zobrazuje krásne žiarivé farby, exceluje aj z hľadiska HDR efektov. 43-palcová veľkosť sa môže niekomu máliť, na druhej strane, keď si sadnete k monitoru bližšie, pokryje celé vaše zorné pole a všímate si viac detailov, ako pri hraní na väčšej obrazovke z väčšej diaľky. Záleží však na preferenciách každého používateľa.

Philips Momentum 436M6VBPAB sme testovali aj pri sledovaní videí a obsahu zo služby Netflix. Aj v tomto prípade sme využili naplno podporu 4K HDR a ani v rámci tejto aktivity nezaostával monitor za bežnými televízormi. Vďaka tomu ide teda o výbornú viacúčelovú obrazovku, ktorá dokáže plnohodnotne nahradiť aj televízor. Má však jeden nedostatok – v portovej výbave nájdete iba jeden HDMI 2.0 port. Monitor obsahuje aj USB-C port, DisplayPort 1.2 a Mini DisplayPort, avšak v prípade tejto obrazovky by sme naozaj preferovali minimálne dva HDMI porty. Poteší však podpora pre HDMI-CEC a jednoduchý diaľkový ovládač ako súčasť balenia.

thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalitný displej
  • vysoký kontrast
  • kvalitné HDR s možnosťou nastavenia 3 režimov
  • nahradí aj televízor
  • jemné podsvietenie
  • HDMI-CEC
  • diaľkový ovládač

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • iba jeden HDMI port
  • niektoré objekty sú v HDR prepálené

Verdikt

Philips Momentum 436M6VBPAB je monitor, ktorý by sme si sami kúpili do obývačky ako náhradu za televízor a primárne by sme ho využívali na hranie na konzolách a sledovanie videí, filmov a seriálov. Vďaka bohatej portovej výbave ho využijete aj na bežnú prácu či pripojenie počítača. Jeho hlavnými prednosťami sú podpora HDR s vysokým maximálnym jasom, adaptívna obnovovacia frekvencia a nízka odozva.

Cena: 799 eur

Zapožičal: Philips

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit