POCO M6 Pro prišiel na trh ako najlacnejší prírastok známej značky, ktorá spadá do skupiny Xiaomi.

Lacné smartfóny s cenou okolo 200 eur sú často najzaujímavejšou kategóriou medzi výrobcami smartfónov. Vytvoriť však dobrý lacný smartfón nie je vôbec jednoduché, keďže treba vedieť, na ktorých miestach sa dá šetriť. Ak výrobca šetrí na nesprávnych miestach, môže sa stať, že sa daný model nebude takmer vôbec predávať. Čínska spoločnosť Xiaomi so svojimi dcérskymi značkami však veľmi dobre vie, ako vytvoriť dobrý lacný smartfón.

Dôkazom je aj čerstvá novinka z dielne POCO, ktorá sa označuje ako POCO M6 Pro. Tento smartfón nám pristál v redakcii a aj my sme mali možnosť stráviť s ním niekoľko dní a poriadne ho otestovať. Ako sa nám lacný model s cenou len o niečo vyššou ako 200 eur pozdával a komu by sme ho odporúčali, si prečítate v našej recenzii alebo pozriete vo videorecenzii.

POCO M6 Pro už na prvý pohľad zaujme

Smartfóny značky POCO sa zvyčajne od iných modelov na trhu odlišujú výrazným dizajnom. Typickými prvkami pre túto značku sú výrazné moduly fotoaparátu, veľké logo spoločnosti na zadnej strane a tiež farba POCO Yellow. Tu však POCO spravilo mierne úpravy a novinku s označením POCO M6 Pro dizajnovo trochu pozmenilo. Na prvý pohľad tak je síce poznať, že ide o ich smartfón, no prvky, ktoré mi predtým mierne udierali do očí, ako je aj veľké logo výrobcu, na tomto telefóne nenájdete.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro

Už pri prvom vybalení telefónu z balenia si všimnete príjemne spracované plastové rámčeky. Ide o lacný smartfón a v tomto prípade považujem plast za ideálne riešenie. POCO M6 Pro pôsobí robustne a aj keď je na ňom cítiť, že patrí medzi lacnejšie modely, tak ide o lepšie spracovaný model. Ku nám do redakcie sa telefón dostal v krásnej modrej farbe, ktorá mu jednoducho svedčí.

Zadná strana je však lapačom odtlačkov prstov. Pri väčšine telefónov mi to bežne neprekáža, keďže ich okamžite po vybalení vkladám aspoň do silikónového obalu. Ten je však v prípade POCO M6 Pro riešený inak ako som zvyknutá. POCO pribalilo tmavý obal telefónu do balenia, no jeho výrez na fotoaparát je širší ako fotoaparát samotný. Veľká časť zadnej strany je tak nepokrytá a s odtlačkami prstov som mierne bojovala, najmä keď som si chcela užiť peknú modrú farbu.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Balenie modelu POCO M6 Pro

Logo výrobcu je tu skutočne nenápadné. Ako som už spomenula, veľké logo spoločnosti POCO na mňa zvyčajne pôsobí rušivo aj keď chápem, že ide o akýsi imidž. Tu ale výrobca ubral a logo je elegantné. Túto voľbu naozaj môžem len pochváliť.

Za zmienku stojí aj farebné prevedenie. Modrá farba telefónu pôsobí skutočne netradične a elegantne aj v kombinácii s čiernym rámčekom. Ak by vám však modrá nesadla, POCO M6 Pro sa predáva aj v čiernom a fialovom prevedení.

Displej modelu ma príjemne prekvapil

Pri lacnejších telefónoch je zvykom, že displeje nebývajú také kvalitné. Vo všeobecnosti ide o jednu z hlavných súčiastok, kde sa snažia výrobcovia šetriť a je príjemné vidieť, že v prípade POCO M6 Pro to tak nie je. POCO M6 Pro disponuje 6,67″ displejom typu AMOLED. Táto veľkosť uhlopriečky je štandardnou veľkosťou v lacnejších telefónoch aj modeloch strednej triedy. Nejde však o niečo, s čím by sa nedalo pokojne pracovať aj v jednej ruke.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro

120 Hz panel s FHD+ rozlíšením pôsobí naozaj prirodzene a aj keď je poznať rozdiel medzi displejom lacnejšieho POCO a displejom Xiaomi 13, ktorý bežne využívam, nepovažujem to za problém. S displejom sa mi pracovalo skutočne príjemne a nezažila som situáciu, keď by som sa naň posťažovala či už pri pozeraní videa, hraní hry alebo bežnom scrollovaní na sociálnych sieťach.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro

Nesmiem však zabudnúť spomenúť ani to, že o ochranu displeja sa stará Corning Gorilla Glass 5. Xiaomi túto vylepšenú ochranu displeja v lacnejších smartfónoch prinieslo minulý rok so sériou Redmi Note 12. Je tak príjemné vidieť, že v tomto trende pokračuje aj ďalej.

POCO M6 Pro poháňa MediaTek Helio G99-Ultra

MediaTek, kedysi takmer urážka medzi čipsetmi, dnes už bežná súčasť telefónov, ktoré chcú ponúknuť viac, no zároveň aj ušetriť. Aj ja som pôvodne bola skeptická, predtým než som začala testovať telefóny s čipsetom od spoločnosti MediaTek. Po niekoľkých testoch však môžem povedať, že s týmto čipsetom nemám vôbec žiadny problém, a to ani v prípade modelu POCO M6 Pro. Výrobca v tomto prípade využil čipset MediaTek Helio G99-Ultra, ktorý ponúka pripojenie nanajvýš do 4G LTE siete. Ak si však kupujete takýto lacný telefón, s 5G pripojením zrejme nepočítate.

POCO M6 Pro som testovala naozaj starostlivo a výkon som testovala v rámci multitaskingu, teda práce s viacerými aplikáciami súčasne, ďalej v známych benchmarkových platformách ako je AnTuTu, Geekbench 6, PCMark či 3DMark a nezabudla som ani na hranie hier.

Keď si človek kúpi smartfón, nekupuje si ho len na prácu, ale aj na odreagovanie. K tomu patrí samozrejme aj nejaká tá hra. POCO M6 Pro síce nepatrí medzi tie najvýkonnejšie zariadenia na trhu, no napriek tomu si s ním hry bez väčších problémov zahráte. Výkonnejšie hry však budete hrať s menšími zásekmi, a to aj pri nižších nastaveniach grafiky. Presne tieto problémy som zaznamenala pri hraní hry Ace Racer, v ktorej boli záseky o niečo viditeľnejšie ako pri drahších telefónoch.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro a herný režim

S multitaskingom som v telefóne však nemala žiadne problémy a také četovanie na sociálnych sieťach popri surfovaní na internete či sledovaní videa bolo plynulé. Výsledky z benchmarkov prinášam nižšie na snímkach obrazovky. Nejde o výsledky, ktoré by ponúkli vlajkové lode, no na telefón vo svojej cenovej kategórii obstál POCO M6 Pro skutočne slušne.

Až 12 GB RAM a 512 GB interného úložiska

POCO tento rok vsadilo v prípade modelu POCO M6 Pro na dve pamäťové konfigurácie. Lacnejšia verzia má 8 GB LPDDR4X RAM a 256 GB UFS 2.2 úložiska. Ak by vám však bolo málo, v predaji je aj model s 12 GB RAM a 512 GB interného úložiska. POCO M6 Pro pritom podporuje aj microSD karty do kapacity až 1 TB, tu však treba spomenúť, že ide o hybridný slot. Buď teda v telefóne využijete možnosť dvoch kariet SIM alebo kombinácie SIM a microSD karty.

Fotoaparát modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Fotoaparát modelu POCO M6 Pro

POCO M6 Pro je telefónom, ktorý spája najnovšie trendy a technológie so zaužívanými štandardmi. Okrem slotu pre microSD kartu tak telefón poteší aj prítomnosťou 3,5 mm jacku určeného na pripojenie slúchadiel. V jeho výbave ďalej nájdete aj IR blaster, spoľahlivú čítačku odtlačkov prstov pod displejom či duálne reproduktory.

POCO M6 Pro má aj 3,5 mm konektorZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro má aj 3,5 mm konektor

Reproduktory telefónu sú naozaj kvalitné a so zvukom som nemala problém. V poslednej dobe je však trendom nasadiť do výbavy telefónu mono reproduktor, druhý reproduktor teda vynechať s cieľom ušetriť. Som tak rada, že toto nie je prípadom modelu POCO M6 Pro, ktorý prináša aj v tomto ohľade plnohodnotnú výbavu.

POCO M6 Pro s rýchlym nabíjaním aj veľkou batériou

Batéria a nabíjanie, práve táto kapitola mnohokrát zaujíma bežných používateľov najviac. POCO M6 Pro disponuje veľkou 5000 mAh batériou, s ktorou určite budete spokojní. Pri bežnom používaní spojenom s fotením, hraním hier či surfovaním na internete a sociálnych sieťach som dokázala z telefónu získať približe 4 hodiny SOT, čo je v dnešnom meradle priemernou hodnotou.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Nabíjanie modelu POCO M6 Pro

Okrem veľkej batérie však POCO M6 Pro ponúka aj podporu pre rýchle 67 W nabíjanie. Asi netreba spomínať, že takéto nabíjanie je bežne štandardom pri drahších telefónoch a lacnejšie modely zvyčajne siahnu po pomalšom 33 W nabíjaní. Vďaka 67 W nabíjaniu som ale telefón dokázala nabiť z 0 na 100 % už za približne 45 minút. Rýchlejšie nabíjanie však oceníte najmä pri rýchlejšom dobíjaní telefónu, keď potrebujete ísť napríklad von, už za pár minút dokážete mať svoj telefón nabitý na dostatočnú kapacitu. 67 W adaptér spolu s nabíjacím káblom nájdete aj v balení smartfónu.

Operačný systém v podaní Androidu 13 a MIUI 14

Aj napriek predchádzajúcim dohadom o tom, že POCO M6 Pro príde na trh už so systémom Xiaomi HyperOS, nestalo sa tak. Novinka z dielne POCO tak pri prvom zapnutí ponúkne operačný systém Android 13 v kombinácii s MIUI 14 spolu s bezpečnostnou záplatou za november 2023. Na druhý deň nášho používania nám však telefón ponúkol aktuálnejšiu verziu systému s bezpečnostnou záplatou za január 2024. Stále však ide o Android 13 s MIUI 14 a na Xiaomi HyperOS si teda ešte chvíľu počkáte.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro s nadstavbou MIUI 14

Fotoaparát je skôr priemerom, no neprekáža to

POCO M6 Pro prichádza s hlavným 64 Mpx snímačom fotoaparátu vo výbave. S takýmto snímačom som sa už dlho nestretla, pretože výrobcovia bežne vsádzajú na 50 Mpx alebo 108 Mpx snímače, tu však POCO spravilo výnimku. Ťažko povedať či ide o správny krok alebo nie. Snímky z telefónu mi však pripadali adekvátne k jeho cene, možno ešte o trochu lepšie.

Zadný fotoaparát vôbec nefotí zle, a to ani v prípade použitia 8 Mpx ultraširokouhlého snímača. 2 Mpx makro snímač je však vo výbave skôr do počtu.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro s aplikáciou fotoaparátu

POCO M6 Pro ponúka aj 16 Mpx snímač selfie fotoaparátu, ktorý nájdete v priestrele displeja. Selfie snímky telefónu podľa mňa nie sú niečím, čím by ste sa mohli pýšiť, najmä pri horšom okolitom osvetlení. Stále však pripomínam, že ide o lacný telefón a niekde sa šetriť muselo. Ak by som teda mala poukázať na súčasti, kde POCO šetrilo výraznejšie, selfie fotoaparát by bol jednou z nich.

Video určite postačí

Ani v prípade videa nemôžeme rátať so zázrakmi, video môže byť maximálne v kvalite 1080 p pri 60 fps. Pochvalu má u mňa POCO ale za optickú stabilizáciu obrazu aj v takomto lacnom telefóne. Video nie je vôbec zlé a na bežné používanie by som s ním vôbec nemala problém. Nie každý totiž potrebuje úplne prémiové výsledky.

Ukážky videa spolu s ďalším pohľadom na fotoaparáty však prinášam aj vo svojej videorecenzii, ktorú vám odporúčam si pozrieť, najmä ak máte o model POCO M6 Pro skutočný záujem.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro

Galéria fotiek vytvorených modelom POCO M6 Pro

Prejdeme ale späť k fotografiám. Nižšie nájdete výber snímok, ktoré sa mi podarili vytvoriť na model POCO M6 Pro a na účely webu sú komprimované. Ak by vás však zaujímali snímky v plnom rozlíšení, pozrieť sa na ne môžete na úložisku OneDrive.

Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
Vzorka fotky z modelu POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Model POCO M6 Pro je skvelým telefónom určeným pre mladých, menej či stredne náročnejších používateľov, ktorí hľadajú telefón za nižšiu cenu. Na svoju cenovú kategóriu však ponúka nadpriemernú výbavu a podľa mňa ide o skutočne dobrý lacný smartfón z dielne POCO. Ak by som tak dnes mala odporučiť svojim známym nejaký lacnejší telefón, určite by som zvolila aj tento model.

POCO M6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO M6 Pro

POCO M6 Pro v prvom rade zaujme dizajnom a živými farbami, no vo svojom vnútri toho skrýva oveľa viac. Za zmienku stojí veľká batéria s rýchlym nabíjaním, veľké úložisko spolu s pamäťou RAM a tiež displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Telefón je za mňa špeciálny aj preto, že ponúka 3,5 mm jack či slot pre microSD kartu, kombinuje teda novšie prvky s tými, ktoré drahšie telefóny zvyčajne neponúkajú.

Cena: 219 € (8 + 256 GB)/279 € (12 + 512 GB)

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Nízka cena s vyššou pamäťovou konfiguráciou
  • Atraktívny dizajn so živými farbami
  • 120 Hz AMOLED displej
  • Ochrana displeja Corning Gorilla Glass 5
  • Čítačka odtlačkov prstov v displeji
  • 67 W nabíjanie s adaptérom nabíjania v balení
  • 3,5 mm jack a slot pre microSD
  • IP54

Nepáči sa nám

  • Kvalita nočných snímok
  • Zadná strana chytá odtlačky prstov

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.