Na globálnom trhu so smart hodinkami sa do dnešných dní udržali iba silní hráči.

Okrem známych zástupcov v segmente tradičných inteligentných hodiniek, ktorí ponúkajú okrajové športové funkcie založené na meraní tepu a sledovanie trasy pomocou GPS, nájdeme aj vyslovene športové hodinky, ktoré k výbave zameranej predovšetkým na šport ponúkajú aj určitú smart funkcionalitu.

Na tomto poli pôsobnosti hrá už pomerne dlhú dobu prím Garmin so svojim modelovým radom Fénix a aj novším MARQ. Veľmi dobre však sekunduje fínska značka Suunto, pričom nemôžeme zabudnúť ani na ďalšieho silného hráča, spoločnosť Polar.

Aktuálne medzi najnovšie a najvybavenejšie hodinky výrobcu patria dvaja zástupcovia modelového radu Vantage – model V a M. My sme sa v redakcii pozreli na vybavenejší model V, o ktorom vám hneď na začiatku prezradíme, že nebude pre každého. Ide totiž o čistokrvné hodinky pre športových nadšencov.

Samotný dizajn je neutrálny a pomerne nenápadný. Rozmery tela hodiniek sú 46 × 46 × 13 mm s hmotnosťou 66 gramov (overené). Čo môžeme vyzdvihnúť a všimli sme si to hneď na začiatku používania, je veľmi pohodlný a mäkký 22 mm silikónový remienok, ktorý je privedený až k puzdru s presným nastavením upnutia. Počas nosenia sme vďaka tomu o hodinkách ani nevedeli. 

Zameranie hodiniek je multišportové s cielením hlavne na triatlon, pričom práve tu sa vynára prvá otázka ku konštrukcii, pretože hodinky disponujú vodeodolnosťou iba 3 ATM, čo je pomerne malé krytie. Bežné postriekanie vodou alebo dážď hodinky zvládajú, no podľa výrobcu je hodinky možné zobrať aj do bazéna. Vantage V sú inak veľmi kvalitne spracované a doplnené odolnosťou aj podľa vojenského štandardu MIL-STD-810G. 

Spodná časť hodiniek je vrúbkovaná, čo už ocení športovec priamo pri aktivite, keď sa ruka spotí a hodinky majú tendenciu šmýkať sa. Tým, že hodinky držia na svojom mieste je zabezpečené aj veľmi presné meranie tepovej frekvencie pomocou 9 LED diód.

Malú pripomienku máme aj k displeju, alebo lepšie povedané k jeho dotykovému ovládaniu, ktoré sme takmer vôbec nepoužívali a vystačili sme si iba tlačidlovým ovládaním, pri ktorom sme mali istotu voľby funkcie. Displej je chránený ochranným sklíčkom Gorilla Glass s ochranou proti mastnote z odtlačkov prstov.

Čitateľnosť displeja je dobrá aj počas slnečného dňa. Počas noci je možné používať podsvietenie, ktoré je možné regulovať. Zobrazované údaje na 1,2-palcovom displeji sú dostatočne jemné aj vďaka rozlíšeniu 240 × 240 pixelov. Trochu nám prekážalo, že sme si nevedeli zvoliť svetlé pozadie displeja, no možno v našom prípade išlo skôr o zvyk používať toto nastavenie ako o nutnosť.

Konektivita a výbava

Poriadné športové hodinky musia mať aj poriadnu výbavu, ktorú Polar Vantage V samozrejme majú. GPS dopĺňa Glonass a pre presné meranie nastúpaných metrov sa používa Barometer. V nastaveniach nám chýbala ručná kalibrácia barometra, inak hodinky nastúpané a naklesané metre merali spoľahlivo.

K hodinkám je možné pripojiť aj podporované senzory pomocou BLE. My sme si počas testovania vystačili s meraním tepu zo zápästia, čo pre väčšinu používateľov je postačujúce. Aj v tomto smere sa technológie posúvajú stále dopredu. Pri porovnávaní údajov z iných vlajkových hodiniek konkurencie (porovnávacie testy boli merané súbežne s viacerými značkami) boli výsledky takmer na jeden úder srdca vždy rovnaké.

V teste GPS si hodinky viedli veľmi dobre. Na otvorených priestranstvách a mierne zalesnenom teréne merali trasu s vysokou presnosťou, ibaže my sme hodinky podrobili aj veľmi náročnému testu, kde sme už spokojní neboli. 

Testovanie prebiehalo v hustom lese s pomerne dlhými úsekmi v doline a malým výsekom na oblohu. Pri porovnaní s konkurenciou však dochádzalo ku zmätenému snaženiu hodiniek o lokalizáciu, čo malo za následok nesprávne namerané hodnoty vzdialenosti. Z viacerých tréningov sa to stalo v tejto lokalite lesa zakaždým, pričom iba pri jednom z konkurenčných zariadení sme sa stretli (iba jedenkrát) s pozastavením merania a upozornením na slabý GPS signál.

Kebyže sa to udeje aj v prípade Polar hodiniek rovnakým spôsobom, že pozastavia meranie, tak nepresnosti sú oveľa menšie až žiadne. Veríme, že budúca aktualizácia softvéru tento problém odstráni.

Silné stránky hodiniek Polar Vantage V

Keď sme na začiatku článku naznačili, že hodinky nebudú pre každého, tak samozrejme nemôžeme nikomu brániť, aby si ich kúpil, alebo používal. Skôr sme chceli vyzdvihnúť softvérovú výbavu určenú hlavne pre športovcov, ktorá je až vysoko analytická, pričom je potrebné sa povenovať sledovaniu viacerých faktorov a meraní, aby hodinky poskytovali výkon podľa zamýšľania výrobcu.

Samotné prostredie hodiniek tiež nie je vyslovene intuitívne, ale dá sa na neho pomerne rýchlo zvyknúť. Ovládanie prebieha pomocou 5 tlačidiel a dotykového displeja. Na pravej strane spodné a horné tlačidlo sa používa na pohyb v menu. Stredné na potvrdzovanie vybranej funkcie. Na ľavej strane sú dve tlačidlá – spodné sa používa pre vstup do menu a ukončenie tréningu a horné pre ovládanie osvetlenia a zámok. 

Keď sa pozrieme bližšie na prostredie obrazoviek, tak tie sú rozdelené medzi 6 základných a každá z nich ukazuje všetky podstatné sledované oblasti. Pre získanie podrobných údajov o sledovanej oblasti je potrebnú vstúpiť stredovým tlačidlom do menu obrazovky pre získanie podrobných informácií.

  1. základná obrazovka zobrazuje iba čas, dátum, deň, stav batérie a posunutím obrazovky zo spodnej strany sa dostaneme k upozorneniam, ktoré sú v základnom nastavení naozaj otravné a je ich potrebné skrotiť v nastaveniach, pretože hodinky upozorňujú úplne na všetko čo sa udeje v smartfóne. Ako prvé sme odstavili notifikácie Obchodu Play, pretože napríklad počas sťahovania sme každú sekundu počúvali vibrovanie hodiniek, čo je neskutočne otravné. Aj pri aplikácii Spotify sme boli na každú ďalšiu skladbu v poradí upozorňovaní vibráciami.
  2. druhá obrazovka zobrazuje pokrok aktivít počas dňa
  3. obrazovka zobrazuje stav kardio záťaže
  4. obrazovka sa venuje podrobne tepovej frekvencii
  5. obrazovka združuje údaje z tréningov
  6. obrazovka zobrazuje údaje o spánku

Hlavné výhody hodiniek Polar Vantage V

Meranie srdcového tepu – Precision Prime

Hodinky Polar Vantage predstavujú ďalšiu generáciu merania tepovej frekvencie pomocou fúznej technológie optického snímača Polar Precision Prime. Táto inovácia kombinuje optické meranie tepovej frekvencie s meraním kontaktu snímača s pokožkou športovca, aby sa predišlo akýmkoľvek pohybovým artefaktom, ktoré by mohli narušiť signál tepovej frekvencie a tak skresliť namerané údaje. 

Polar Vantage V a běžecký výkon

Hodinky Vantage V merajú bežecký výkon zo zápästia bez potreby dodatočného snímača. Bežecký výkon skvele doplňuje sledovanie tepovej frekvencie, takže pomáha monitorovať externú záťaž pri behu. Výkon reaguje na zmeny intenzity rýchlejšie ako tepová frekvencia, preto je bežecký výkon výborným meraním pri intervalovom tréningu do kopca. 

Optimalizácia tréningu

Hodinky Vantage pomáhajú nájsť rovnováhu medzi tréningom a odpočinkom a predchádzať tak zraneniam pomocou riešenia v podobe sledovania tréningového zaťaženia a regenerácie.

Training Load Pro

Funkcia ponúka komplexný pohľad na to ako tréning zaťažuje telo. Výsledkom sú úrovne zaťaženia ako pre kardiovaskulárny, tak aj pre muskuloskeletárnu sústavu a takisto sa berie do úvahy ako unavene sa športovec cíti.

Recovery Pro 

S touto funkciou je možné zistiť, či je telo pripravené trénovať a získať informácie o regenerácii. (Funkcia vyžaduje pripojenie hrudného snímača tepu Polar H10).

Ďalšie zaujímavé funkcie Polar Vantage

Športovné profily – hodinky Polar Vantage podporujú viac ako 130 rôznych športov. V aplikácii Polar Flow si do svojich hodiniek pridajte obľúbený šport podľa potreby.

Metriky plávania – Hodinky automaticky detekujú srdcový tep, plavecký štýl, preplávanú vzdialenosť, rýchlosť, tempá a odpočinok. Preplávaná vzdialenosť a počet temp možno sledovať vo vonkajšom a vnútornom bazéne.

Bežecký index (Running Index) – hodinky prostredníctvom odhadu hodnoty VO2max pomáhajú odhaliť ako sa bežecký výkon zlepšuje.

Bežecký program – získajte osobný a adaptívny tréningový plán, ktorý vyhovuje vám i vašim cieľom.

Inteligentné kalórie (Smart Calories) – táto funkcia informuje o spálených kalóriách pri tréningu na základe váhy, výšky, veku, pohlavia, individuálnej max. tepovej frekvencie (HRmax) a intenzity tréningu.

Prínos tréningu (Training Benefits) – ihneď po tréningu sme dostávali spätnú väzbu s popisom účinku danej tréningovej jednotky.

Kontiuálne meranie srdcového tepu – táto funkcia poskytuje nepretržité výsledky z merania srdcovej frekvencie, čo umožňuje ešte presnejšie vypočítať hodnoty spálených kalórií a informuje aj o najnižšom a najvyššom srdcovom tepe, ktorý sme počas dňa dosiahli.

Sleep Plus – rozšírené sledovanie spánku vylepšuje regeneráciu a výkon. Funkcia automaticky detekuje dobu, množstvo a kvalitu spánku. Z našich meraní a porovnávaní sme zistili, že v prípade záznamu spánku hodinkami Polar ide o vskutku presný nástroj.

Aplikácia a analýza tréningov

Namerané hodnoty počas dňa alebo noci je možné jednoducho preniesť do mobilnej aplikácie Polar Flow pomocou Bluetooth, alebo do jej web verzie, ktorá sa nám páčila oveľa viac a na účely analýzy tréningu je aj lepšie prezerať tieto hodnoty na veľkom displeji – jednoducho webová verzia je prehľadnejšia. Údaje môžu byť tiež zdieľané do aplikácií tretích strán ako sú Strava, či Training Peaks.

Polar Flow ponúka kompletný eko systém a zahŕňa rozšírené plánovanie tréningov a analytické nástroje, automatický tréningový diár, správy o pokroku a veľa ďalšieho. Hodnoty je dokonca možné zdieľať s osobným trénerom, takže aj on hneď získa okamžité údaje o tréningu pomocou bezplatnej služby Polar Flow pre trénerov.

Mobilná aplikácia Polar Flow

Technické parametre

  • nový typ snímača srdcového tepu pozostávajúceho z 9 LED diód
  • obsahujú funkciu nového automatického presného merania behu
  • dotykový displej hodiniek má 1,2-palca a rozlíšenie 240 × 240 pixelov
  • Bluetooth
  • GPS + GLONASS
  • vodeodolnosť 3 ATM (30 m)
  • Prémiové materiály – nerezová oceľ a ochranné sklo Gorilla Glass 
  • Displej – Dotykový, farebný + 5 ovládacích tlačidiel
  • 40 hodín tréningu so zapnutým GPS (1 sek) + optické snímanie srdcového tepu
  • Funkcie: Training Load Pro, Recovery Pro, Real time bežecký výkon zo zápästia
  • Barometrický výškomer, kompas a gyroskop
  • Akcelerometer

Zhrnutie

Hodinky Polar Vantage V patria k tomu najlepšiemu, čo sa dá momentálne na trhu so športtestermi zaobstarať. Po stránke výbavy ide o veľmi dobre zvolenú kombináciu senzorov a na druhej strane hodinky ponúkajú výstupy, aké nenájdete pri žiadnom konkurenčnom zariadení. Na začiatku používania je potrebné sa zoznámiť s veľmi „preplnenou“ aplikáciou rôznymi hodnotami a zorientovať sa. Následne získate podrobný prehľad o svojom tréningu, čase regenerácie alebo aj spánku, ktoré si môžete prezerať v aplikácii Polar Flow pre smartfóny alebo web.

Cena: 459 €

Zapožičal: Fitendo

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.