Nielen smartfóny alebo tablety, ale aj notebooky. Značka Prestigio ich má v ponuke niekoľko a my sme vyskúšali jeden z modelov tejto značky. Smartbook 133S je veľmi pekný notebook a má aj super cenu. Prekážala nám vlastne len jedna vec.

Vyhotovenie a používanie

Výrobca skombinoval hliník a plasty. Tu sa nám dokonca páčil spôsob kombinácie podstatne viac ako pri konkurenčných značkách. Kým ostatní dávajú hliníkovú opierku na dlane a plastový kryt v spodnej časti, tu to výrobca urobil lepšie. Opierka je plastová a zvyšok je hliníkový.

Model notebooku / ParameterPrestigio Smartbook 133S
ProcesorIntel Celeron N3350 1,1 ÷ 2,4 GHz, 2 MB cache (max. 6 W TDP)
Operačná pamäť3 GB
Pevný disk32 GB eMMC
Displej13,3″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 500
Porty2 × USB 3.0, 1 × microHDMI, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]317 × 220 × 17
Skutočná hmotnosť [kg]1,369
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)239

To pomôže odolnosti výrazne viac. Páčila sa nám aj farebná kombinácia striebornej a čiernej. Klávesy majú výrazné značenie, škoda len, že nemajú aj podsvietenie. Klávesnica je pomerne tichá, a tak ku nej nemáme nejaké zvláštne výhrady. Štandardné rozloženie je niečo na čo sme si hneď zvykli a mohli na nej písať, akoby sme ju už dobre poznali.

Veko sa dá vyklopiť maximálne na približne 130°. To bohato postačuje a páčilo sa nám aj to, že displej nie je dotykový. Jasné, v hre je stále cena notebooku aj jeho určenie. To, čo výrobca pripravil, vyzerá dobre a koncept je zladený. Touchpad je príjemný na dotyk a spoľahlivý. Tlačidlá mohli byť vyriešené inak. Je to clickpad a občas budete počuť dve kliknutia. Stále síce pôjde o stlačenie akoby ľavého tlačidla myši, no trochu to pletie. Treba použiť plochu viac vľavo. Prítlak je tak akurát, hlučnosť mohla byť nižšia.

Výkon a hardvérová výbava

Základom celého výkonu je procesor Intel Celeron N3350 1,1 ÷ 2,4 GHz. Nebudeme vám tvrdiť, že Celeron je to isté ako Intel Core. Nie je a budete to počas práce poznať. Vyskúšali sme notebook na bežné činnosti, teda na písanie textu v kancelárskom balíku a surfovanie na webe.

Model / TestyPrestigio Smartbook 133S
Kancelársky výkon – PCMark 10919
Essentials2456
Productivity1503
Digital Content Creation571
Herný výkon – 3DMark 11427
Graphics score382
Physics score1198
Combined score398
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]93
Access time [ms]0,296
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:37
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]30,5 / 33,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]31,7 / 35,5
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,37
Odolnosť tela3/5
Dizajn5/5
Klávesnica2/5

Diskové operácie sú celkom svižné. Je tu ale iba eMMC pamäť s kapacitou 32 GB. Nepresiahnete teda rýchlosť čítania nad 100 MB/s. Je tu ale možnosť rozšírenia prostredníctvom M.2 SSD disku až do kapacity 512 GB. To vám aj odporúčame. Vlastne jediná naša výhrada je tu k malému priestoru. V štandardnej dodávke nemáte k dispozícii ani 10 MB. Aktualizácia Windows dá disku poriadne zabrať, ak na ňu vôbec budete mať ešte miesto. Škoda, že tu nie je aspoň 64 GB úložisko. Nemali by sme k tomuto stroju výhrady.

Je to tichý počítač, ktorý má dva USB 3.0 porty a jeden microHDMI port. Čítačka je vo verzii microSD. Na rozšírenie priestoru môžete použiť aj takto vloženú kartu, do slotu sa zmestí celá.

V bechmarkoch je vidno poriadny prepad, no pri bežnej práci sa dá počítač normálne používať. Netreba mať žiadne obavy ani pri náročnejších činnostiach. Pri konverzii fotiek budete pociťovať, že nejde o top zostavu. Toto ale nie je model na strihanie videa a výrobca tomu nastavil parametre, tiež aj cenovku.

Hodnotenie
+ dizajn,
+ klávesnica,
+ pevný kĺb displeja,
+ možnosť rozšírenia úložiska cez M.2 SSD disk,
+ tichý
– kriticky malé úložisko

Cena: 239 EUR
Zapožičal: ASBIS SK

Verdikt

Prestigio Smartbook 133S je efektný tenký notebook za vynikajúcu cenu. Nižšia kapacita RAM nám až tak neprekážala. Procesor je síce menej výkonný, ale energeticky úsporný. Keď si tento notebook kúpite, odporúčame hneď k nemu kúpiť aj M.2 SSD disk a získate celkom dobrý počítač na cestovanie a kancelárske využitie. Disk sa vkladá zo spodnej časti, dve minúty a máte ho tam.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.