Toto je silné NAS riešenie do domácnosti alebo firmy. Je to dvojdisková verzia s 2 alebo 4 GB RAM. Rozhodovať sa však nemusíte výlučne pred kúpou samotného zariadenia a ako obvykle, toto riešenie nemá integrované disky. Tie si každý kupuje sám podľa svojho uváženia.

Sprievodca konfiguráciou dáva na výber medzi dvomi základnými scenármi. Na použitie doma alebo vo firme a od toho sa ďalej odvíja inštalácia základného balíka aplikácií. Samozrejme, je na vás, čo si dodatočne nainštalujete. Vo výbave je procesor Intel Celeron N3060 s frekvenciou 1,6 GHz a dvomi jadrami.

Na použitie v NAS riešení je naozaj výkonný a môžete sa naň spoľahnúť. My sme vyskúšali streamovanie video obsahu z NAS cez LAN sieť a celkové ovládanie sa podobalo, ako by bol film umiestnený na SSD disku počítača. Pravdou je, že my sme testovali stanicu s SSD diskom GoodRAM Iridium, aby sme zabezpečili čo najlepší výkon samotnej stanice bez brzdenia diskom.

K diskom sa dá dobre dostať z prednej strany. Stačí vyklopiť hot-swapovú šachtu. Netreba sa obávať ani zneužitia dát, nakoľko je tu priame hardvérové šifrovanie AES-NI. Pokles prenosovej rýchlosti by mal byť v tomto prípade len nepatrný (jednotky megabajtov). Sieť však nie je jediný spôsob, ako sa k súborom dostať.

Využiť môžete slot na SD kartu na prednej strane, rovnako tak aj dva USB porty a na zadnej strane je tretí port tohto typu. Priamo v systéme je synchronizačná utilita, ktorá umožní automatické prenosy dát z a do NASky z vymeniteľných zariadení, ale aj smartfónov na platforme Android a iOS. Ako obvykle, aj toto QNAP zariadenie je dodávané s diaľkovým ovládačom na ovládanie multimediálnych funkcií a časti systému. Pripojiť sa k nemu môžete priamo cez HDMI kábel a nepotrebujete ani typický počítač.

Systém netreba nijako výrazne rozoberať. Má široké možnosti nastavenia systému, multimediálnych funkcií ako aj sieťových vlastností. Detailne sa dá nakonfigurovať aj dvojica gigabitových portov v závislosti na domácom zapojení routera a vyrobiť si tak z NAS-ky napríklad switch.

V prípade pridania dvoch diskov tu sú klasické možnosti ich využitia. Môžete si vložiť jeden veľký 3,5″ na hlavné dáta a jeden 2,5″ disk a nastaviť ho v systéme ako cachovací disk. Všetky disky budú monitorované a dozviete sa nielen ich „zdravotný stav“, ale aj technické parametre.

Operačný systém sa veľmi podobá Windows alebo inému systému. Je tu dokonca klasický Kôš na zmazané súbory. Antivírus je priamou súčasťou systému, pridávať môžete ďalšie aplikácie, na zálohovanie, na vytváranie rozličných webových serverov, kalendáre, emailové aplikácie atď.

Hodnotenie
+ výkonná NAS na streamovanie 4K videa,
+ prepracovaný operačný systém,
+ konzolové riešenie s vlastným HDMI portom,
+ vhodná ako multimediálne centrum,
+ jednoduchý prístup cez internet
– žiadne podstatné

Cena: 346,80 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Verdikt

QNAP TS-251A je už podstatne pokročilejší sieťový disk s obrovskými možnosťami nastavenia. Kto sa trochu vyzná v tejto oblasti, bude preferovať práve toto zariadenie. Treba si do neho kúpiť vlastné disky, ale potom si doma alebo v práci rozbehnete vlastné multimediálne centrum či dátový sklad.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu sieťových nástrojov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.