Česká značka, ktorá svoje produkty vystavuje aj na výstave CES. Acoustique Quality prináša poctivo spracované reproduktory a my sme dva modely tejto značky vyskúšali u nás v redakcii.

Pozrieť sme sa boli aj priamo v obci Červenka, kde sa tieto reproduktory vyrábajú. Pozrite sa spolu s nami, ako vlastne výroba takéhoto produktu prebieha.

Wega 55 MKIII

Trojpásmové reproduktory z dielne AQ sú dielom precíznosti už na prvý pohľad. Tieto reproduktory si kupujete, keď chcete nielen kvalitný zvuk ale aj niečo, čo na pohľad dobre vyzerá. Spracovanie je skutočne precízne a hodia sa aj do väčšej obývačky. My sme ich skúšali v miestnosti so zhruba 50 m2.

Najlepšie precítenie zvuku získate v polovičnej miestnosti. Ideálne sú teda pre bežné obývačky. Stĺpcové reproduktory sú mohutné a technológia lepenia jednotlivých strán je veľmi presná. Reproduktory vytvárajú dojem, ako by boli vyhotovené z jediného kusu materiálu. Dyha na všetkých stranách umožňuje ich postavenie do priestoru.

To sme využili aj my a s natočením k nám sme dosiahli citeľne lepšie šírenie zvuku. Vďaka ich spracovaniu ich nemusíte pritlačiť k stene. Okrem toho si dal výrobca záležať na vsadení dosky s konektormi.

Vsadenie meničov je ďalšia vec, ktorá vás po stránke precíznosti príjemne prekvapí. Dva 8“ basové meniče sú neprehliadnuteľné, nad ním je stredový menič s priemerom 5,5“ a nad nimi výškový menič s priemerom 1“. V tomto prípade nie je prichytenie krycej mriežky použitý systém magnetov.

Po jej odobratí zostanú po rohoch čierne otvory. Na nami testovanom vyhotovení s povrchom čerešne, boli vidno viac. V prípade, že si zvolíte jaseň v čiernej farbe, otvory nebudú tak viditeľné. Subjektívne sa nám ale čerešňové vyhotovenie páčilo viac.

Skrutkové konektory umožňujú pripojenie káblov až do priemeru 4,5 mm2. V spodnej časti sú matice M6 pre možnosť osadenia hrotov.

Zvuk

Zvukovo je zostava dimenzovaná tak, aby pokryla čo najlepšie svoj frekvenčný rozsah cez svoju trojpásmovú zostavu meničov. Je to na zvuku poznať, najmä ak máte v priamom porovnaní možnosť vypočuť si vzápätí aj Labradory.

Dvojica basových meničov v spodnej časti vytvára silné basy, ktoré sa vďaka basovému výduchu a celkovému umiestneniu v spodnej časti dobre šíria. Pri vyššej úprave ekvalizéru v hranici nízkych tónov budete cítiť jemné dunenie podlahy.

Kto, chce môže si vďaka nim vytvoriť silnú atmosféru. Výšky sú vynikajúce, najmä vďaka samostatnému meniču v hornej časti. Celkovo je na tejto zostave cítiť, že je trojpásmová a nemusí si tri pásma deliť medzi dva meniče. Špeciálne upozorňujeme na stredné oblasti zvukového pásma. Sú vynikajúco vykreslené.

Toto sú presne tie reproduktory vďaka ktorým sa oplatí používať hudbu vo vysokej kvalite. Práve vďaka nim budete pociťovať tóny, ktoré inak bývajú potlačené alebo nie sú až tak zreteľné rozpoznateľné.

Technické parametre

  • Systém – trojpásmový
  • Impedancia – 8 Ohm
  • Šumový výkon – 120 W
  • Hudobný výkon – 250 W
  • Citlivosť – 91dB/1W/1m
  • Rozsah – 35Hz – 30kHz v 6dB pásme
  • Výhybka – 12,12,6 dB/oct
  • Rozmery – 254 × 890 × 310 mm
  • Hmotnosť – 18,75 kg
  • Objem – 46 l

Cena: 699 EUR

Labrador 29 MKIII

Toto je menšia zostava a ako je vidno na fotografiách, ide o dvojpásmové regálové reproduktory. Objem 10 litrov pre každý z nich poskytne viac výkonu, ako by ste od nich čakali. Najmä ak otvorene priznávame, že sme ich testovali s väčšími WEGAmi.

Po zapojení do zosilňovača sa naše rozpaky rozplynuli. Reproduktory totiž zvládnu ozvučiť takisto veľkú miestnosť. Tu si treba dať viac záležať na ich rozmiestnení. Ideálne je položiť ich na vyvýšené miesto a takisto jemne natočiť smerom k poslucháčom.

Sú kvalitne spracované, na čom si firma dáva extra záležať. Všetko v ich výrobe majú totiž pod priamou kontrolou. Sú kompletne dyhované a tak ich môžete mať v priestore bez toho, aby zadná strana nejako narúčala celkový dojem. Zostava sa dá pripevniť na stenu alebo vložiť do nábytkovej steny.

Reproduktor je zložený z 5“ stredobasového meniča v hliníkovom ráme. Horná časť je vyhradená opäť pre 1“ výškový menič. Spodná časť má rovnako ako u väčšieho modelu v teste, basový výduch.

Zvuk

Keď porovnávame tieto reproduktory s veľkými, tak je tu cítiť jemná odlišnosť zvuku. Avšak myslime si že je počuť len pri priamom porovnaní. Prechody medzi pásmami sú inak nebadateľné.

Ak si vypočujete tieto reproduktory samostatne, prekvapia vysokým výkonom a možnosťou ozvučenia väčšej miestnosti. Ich rozmery môžu trochu pomýliť, avšak je to len „optický“ klam. V oblasti výšok budete s reprodukciou spokojní.

Celkovo chválime naozaj dobré podanie zvuku. Najlepšie výsledky sme dosiahli vo výšky zhruba 1 ÷ 1,5 metra nad zemou. V prípade, že ich chcete ako ozvučenie k vašej pohovke, je ideálne ich umiestnenie aj nižšie.

Technické parametre

  • Systém – dvojpásmový
  • Impedancia – 8 Ohm
  • Šumový výkon – 60 W
  • Hudobný výkon – 120 W
  • Citlivosť – 87dB/1W/1m
  • Rozsah – 45Hz – 30kHz v 6dB pásme
  • Výhybka – 12,12,6 dB / oct
  • Rozmery – 180 × 380 × 290 mm
  • Hmotnosť – 7,25 kg
  • Objem – 10 l

Cena: 555 EUR

Verdikt

Wega 55 MKIII poskytujú vynikajúci zvuk aj pre väčšiu miestnosť. Kvalita spracovania je prvotriedna. Reproduktory sú ideálne pre používateľov, ktorí si potrpia na vysokú kvalitu zvuku aj konštrukčné vyhotovenie.

Labrador 29 MKIII sú regálovky. S ich zvukom budete spokojní a ich voľba bude predovšetkým závisieť od vašich možností umiestnenia. Prihovárame sa viac za model WEGA, no ten o 144 EUR drahší a hlavne rozmerovo väčší. Zvuk z modelu Labrador sa nám pozdával. To, že sú „len“ dvojpásmové nie je pre ne limitujúce.

Zapožičal: www.aq.cz

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.