Bežné video si spravíte aj s mobilom. No efektné 360° video, v ktorom vám neunikne ani to, čo sa deje za vami, len tak nespravíte. Na to je treba špeciálnu kameru, napríklad nami testovaný model Ricoh Theta SC.

Nakrúcanie takýchto videí rastie na obľube. Nemusíte byť zrovna na Panenských ostrovoch, aby ste nakrútili krásne zábery. Takáto vecička je užitočná v každej situácii, na horách, v meste, alebo napríklad na obyčajnej párty. Stačí zapnúť kameru a budú na nej všetci. Už žiadne riziko, že sa vaši priatelia nezmestia do objektívu.

Na výber je viac farebných variantov

Čo všetko dokáže?

Kamera funguje samostatne, ale aj so smartfónom. Je to nezávislé zariadenie. Stačí ju nabiť a môžete ju používať. Interná pamäť má kapacitu 8 GB a dáta z kamery dostanete prepojením cez microUSB kábel priamo do počítača. Nainštalovať sa dá aj softvér pre Windows alebo macOS a samozrejme aj na smartfóny s Androidom a iOS. Tento softvér odporúčame nainštalovať, nakoľko bežný program nezobrazuje sférické fotografie tak, ako by mal.

Theta SC má integrované Wi-Fi. Týmto spôsobom sa prepája so smartfónom, aby sa dala ovládať priamo cez špeciálnu aplikáciu. Na nej zároveň uvidíte aj živý obraz z kamery a budete môcť prezerať fotky a videá alebo si ich uložiť do smartfónu. Ocenili sme možnosti triedenia, a tak vidíte, ktoré fotky a videá sú v telefóne a ktoré len v kamere.

Celkovo ide o praktickú vec a dobre sa ovláda. Páčila sa nám aj pevná konštrukcia. Netreba na ňu nejako výrazne dávať pozor, avšak počas prenášania sme ju vložili do ochranného obalu. Najmä kvôli obom objektívom. Tie sú vystúpené na oboch stranách zariadenia a mohli by sa poškriabať ochranné sklá.

Ukážka aplikácie Theta S pre smartfóny

Na tele je mikrofón a reproduktor, tlačidlo na spúšťanie nakrúcania alebo fotenia a v prednej časti aj dve podsvietené ikony. Tie zobrazujú aktuálny režim a budete vidieť, či realizujete statické snímky alebo video. Prepínanie je na boku, tu je zároveň tlačidlo na zapnutie Wi-Fi a podsvietené tlačidlo na zapnutie kamery. Zároveň sa podľa farby LED diódy dozviete stav kapacity akumulátora. Kamera je vyvážená tak, že stojí na pevnom podklade sama. Výrobca ale myslel aj na náročnejších používateľov a vedľa microUSB konektora je v spodnej časti závit na statív.

Ukážka aplikácie Theta S pre smartfóny

 

Výbava

Režimov fotografovania je tu viac a dajú sa nastaviť práve v smartfónovej aplikácii. Môžete snímať s prioritou clony, ISO alebo využiť manuálne nastavovanie. ISO sa dá nastaviť v rozsahu 100 ÷ 1600 pre fotografie ako aj pre video. Rýchlosť uzávierky je 1/8000. Do internej pamäte sa zmestí približne 1600 fotiek v najvyššom rozlíšení, teda 5376 × 2688 px a okolo 9000 fotiek v nižšom rozlíšení 2048 × 1024 px.

Pekný dizajn s odolným telom. Kamera bude stáť sama, je dobre vyvážená

Video sa dá nakrúcať vo Full HD alebo HD režime. Svetelnosť objektívov je f/2.0. Výrobca hovorí o teplotnom rozsahu 0 ÷ 40 °C. Silné mrazy by teda nemuseli byť pre kameru vhodné.

Ovládacie prvky sú podsvietené

Fotky a video

Fotografovanie odporúčame robiť v pokoji. Teda rozhodne nie za behu. Ideálne je zastať, a tak stlačiť spúšť na fotografovanie. Inak budete mať časť obrázkov rozmazaných. Nastavením priority clony zlepšíte ostrosť na pohyblivých fotografiách. Nezabudnite, že pokročilé úpravy je treba robiť v aplikácii. Keď sme videli svetelnosť f/2.0, neboli sme si celkom istí, aké výsledky dá kamera večer.

Takto vyzerá 360° fotografia

Avšak podarili sa nám pekné videá s minimálnym šumom. To isté platí o fotografiách. Cez deň sú fotky vynikajúce, aj keď je zamračené. To isté platí o snímkach pri umelom osvetlení. Podľa testovania teda hodnotíme, že kamera nemá žiadne zásadné nedostatky, čo sa týka kvality obrazu. Po tejto stránku ju odporúčame.

Verdikt

Ricoh Theta SC je skutočne praktická kamera. Dobre sa používa, rýchlo reaguje, fotí a nakrúca videá okamžite po stlačení tlačidla. Je pripravená vždy, keď ju potrebujete. Páčilo sa nám aj kvalitné spracovanie a to, že je naozaj autonómna a nepotrebujete mať ešte v druhej ruke smartfón. Spravíte s ňou kvalitné fotky a definitívne aj veľmi kvalitné video na nočnej ulici.

Cena: od 235,90 EUR
Zapožičal: Ricoh

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.