Herné klávesnice sú obvykle veľké.

Toto je problém väčšiny z nich a aj dôvod, prečo si ich mnohí hráči nekupujú. Jednoducho sa im nezmestia na stôl alebo zaberajú príliš veľa miesta.

ROCCAT Suora FX je určená práve pre tento segment používateľov. Výrobca dokázal minimalizovať rozmery pri zachovaní funkcionality. Výsledkom je klávesnica s takmer identickým rozložením klávesov ako v prípade značne väčšieho modelu ROCCAT Ryos MK Pro, čo je presne ten typ hernej klávesnice, ktorá vyžaduje veľa miesta na stole. Je to dané tým, že Ryos MK Pro ponúka masívnu opierku na zápästia a takisto aj zabudované USB porty a vstup pre slúchadlá či mikrofón. Všetky tieto doplnky potrebujú nejaký priestor a na výsledných rozmeroch klávesnice je to cítiť.

V prípade modelu Suora FX je však koncept úplne opačný. ROCCAT všetky doplnky a extra funkcie odstránil, pričom ostala iba holá klávesnica. Rozmery sú skutočne minimalistické, ak berieme do úvahy zachovanie veľkosti klávesov, ich rozloženie a takisto zabudovanie numerickej klávesnice. Z hľadiska dostupných klávesov je Suora FX plnohodnotná klávesnica a výrobca dokonca dokázal do konštrukcie zakomponovať aj špeciálne klávesy na ovládanie hlasitosti a pre aktiváciu herného režimu. Zvyšné multimediálne klávesy sú integrované ako alternatívne funkcie pre tlačidlá F1 až F12.

Dizajn klávesnice sa nám páči, je využitý s dôrazom na maximálnu efektivitu. Oceňujeme, že kontrola hlasitosti a herný režim majú dedikované klávesy, pretože ide o funkcie, ktoré budete používať asi najčastejšie. Suora FX ponúka aj 6 makro tlačidiel, tie sa delia o klávesy s funkciami Insert, Home, Delete atď. a makro funkcie plnia v hernom režime.

Chválime prepracovanú aplikáciu ROCCAT Swarm, ktorá umožňuje prispôsobiť funkcie jednotlivým klávesom a nastaviť aj svetelné efekty. FX v názve totiž označuje farebné podsvietenie v až 16,8 milióna farbách. Čo je však najdôležitejšie, Suora FX je skutočná mechanická klávesnica. Jej vyhotovenie je na pohľad kvalitné, klávesy sú umiestnené v hliníkovej konštrukcii. Výrobca udáva životnosť 50 miliónov stlačení, pričom reakčná doba je 1 ms a nechýba ani technológia anti-ghosting pre súbežné stláčanie viacerých klávesov.

ROCCAT Suora FX vhodne rozširuje existujúce portfólio klávesníc. ROCCAT tak ponúka nielen klávesnice pre hráčov, ktorí chcú masívnu klávesnicu s extra funkciami, ale aj riešenie pre tých, ktorí preferujú minimalistický dizajn na úkor doplnkov. Základná funkcionalita, teda kvalita samotných klávesov a používanie klávesnice, je aj v tomto prípade vynikajúca.

Cena: 140 EUR
Zapožičal: ROCCAT

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

ROCCAT Cross: Univerzálne slúchadlá nielen pre hráčov

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit