Tento technologicky nabitý router nie je síce tým najvýkonnejším v portfóliu výrobcu, no patrí medzi top modely.

Je to po všetkých stránkach silný router, prekvapením bola kvalita signálu. Na vzdialenosť 10 m a s dvomi panelovými stenami sme mali v 2,4 GHz pásme plný signál na stupnici ukazovateľa operačného systému Windows 10. Samozrejme, malo to pozitívny dopad na stabilitu prenosov. Ak máte doma powerline adaptér, napr. kvôli zlému pokrytiu, s týmto routerom ho už nebudete potrebovať. Minimálne nie v konfigurácii 10/100 Mbps. Tu je prenos vzduchom bezkonkurenčne rýchlejší. Svoj podiel majú na tom aj technológie ako automatické QoS a špeciálna funkcia na ochranu priepustnosti, ak sa k routeru pripoja pomalé zariadenia s nižším prenosovým štandardom.

Router je vskutku priateľský k nastaveniu úplne bežným používateľom. Automaticky zistí nastavenia siete a poskytne riešenia, takisto oznámi dostupnosť nového firmvéru. Ten sme aktualizovali počas testov na tomto zariadení. Sprievodca zistí, či nie je router zapojený už v inom routeri a poskytne možnosti jeho konfigurácie. Môže naklonovať MAC adresu pôvodného routera, prípadne vytvorí nový segment siete. Vynikajúca vec, ktorú síce spravíte aj na iných modeloch, no treba vedieť, čo a ako, hlavne to však treba vykonať manuálne v nastaveniach. Tu sa o všetko postaral sprievodca.

Router má dva USB porty s tým, že jeden je v konfigurácii USB 3.0 a využijete ho na pripojenie externých diskov. Ten je v prednej časti, v zadnej časti je port pre tlačiareň a ten je vo verzii USB 2.0.

Na nastavenie používa rozhranie dve zobrazenia. Jedno základné, druhé pokročilé. V oboch sa dá dobre vyznať, hoci základné je „preriedené“ a nie sú tam pokročilé funkcie pre expertov. Podstatné je, že po prihlásení vidíte stav zariadenia, ďalej koľko je k nemu pripojených zariadení, stav pripojeného zariadenia v USB porte a stav rodičovskej kontroly. Hostiteľské siete môžu byť dve a to pre každé pásmo. V rámci bezpečnostnej politiky sa nám páčil spôsob definovania povolených zariadení. Stačí si vybrať z tých, čo už sú pripojené a povoliť im trvalý prístup. Iste, funguje aj manuálne pridávanie na základe MAC adresy. Súčasťou je blokovanie vybraných stránok, blokovanie služieb, a to všetko s napojením na kalendárny rozvrh. Môžete si tak vybrané reštrikcie načasovať.

Prečítajte si tiež: 5 najlepších funkcií v routeroch

Medzi ďalšie špeciálne funkcie patrí sledovanie sieťovej prevádzky. Môžete sledovať údaje pre dnešok, včerajšok, aktuálny týždeň, mesiac a minulý mesiac. Ak máte od operátora dátový limit, dá sa nastaviť upozornenie o prekročení povoleného limitu dát. Môžete zájsť až tak ďaleko, že sa vypne internetová konektivita. Zaujímavosťou je aj signalizovanie limitu blikaním diódy určenej na signalizáciu internetového spojenia.

No a samozrejme, je možné pristupovať k externému disku v routeri aj cez internet. Stačí si nakonfigurovať cloudový prístup. Ocenili sme aj správu zariadenia cez samostatnú aplikáciu pre systém Windows.

Hodnotenie:

+ nadštandardná výbava, extra veľké pokrytie, pokročilé možnosti pre skutočných fajnšmekrov, stabilita prenosu dát na veľké vzdialenosti
– žiadne podstatné

Cena: 179 EUR
Zapožičal: SWS Distribution

Verdikt touchIT

Netgear R6400 je nadštandardne vybavený router. Navyše má aj veľmi dobrú cenu vzhľadom na svoje parametre a celkové možnosti. Najväčšou prednosťou je maximum užitočných funkcií a silné pokrytie signálom.

Prehľad parametrov a výsledky testovaného sieťového zariadenia:

Názov routeraNetgear 6400
Prenosový štandardIEEE 802.11 A/B/G/N/ac
Dvojpásmovýáno
Maximálna rýchlosť [Mb/s]450+1300
WAN port1 × 10/100/1000
LAN port [Mb/s]1 × 10/100/1000
USB port1 × USB 3.0 / 1 × USB 2.0
Špeciálne vlastnostiDynamic QoS, Airtime fairness
Podpora clouduáno
Hodnotenie Výsledky
Sila signálu – 10 m / dve steny5/5
Rýchlosť – 10 m / dve steny [MB/s]8,7
Rýchlosť – 2 m / priama viditeľnosť [MB/s]21,2
Funkčná výbava5/5
ZapožičalSWS Distribution
Cena [EUR s DPH]179,00

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.