Bežný používateľ nemusí celkom rozumieť výhodám drahších routerov.

Ceny začínajú na hodnote 19 eur za najjednoduchší router až po kúsky do 400 eur pre domáce multimediálne routery. To je také široké cenové rozpätie, že nie je jednoduché vždy vedieť, za čo vlastne používateľ platí.

Vybrali sme preto najlepšie funkcie, ktoré sú v drahých mašinkách. Takže počítame s cenou od 100 eur a vyššie. Nezanedbateľný podiel na cene má aj maximálna rýchlosť a celková hardvérová výbava. Napríklad použitie gigabitových LAN portov, počet Wi-Fi sietí, ktoré router dokáže v rovnakom čase vytvoriť, podpora cloudu a iných vecí, napríklad aj priama integrácia antivírusového riešenia. Tá býva spravidla až vo firemnom segmente týchto zariadení.

Cloud – podpora tohto prvku znamená, že bez potreby rôznych obchádzok alebo nastavení v routeri dokážete pristupovať na úložisko a počítače v domácej sieti aj mimo vašu sieť. Teda ak ste na dovolenke, máte možnosť čítať dáta z domu, napríklad pripojené na disku v USB porte.

Tri-Band Smart Connect – funkcia, ktorá vytvorí až tri Wi-Fi siete. Spravidla jednu v 21,4 GHz pásme, dve v pásme 5 GHz. Vidíte však len jednu, tak ako ste ju spoločne v nastaveniach pomenovali. Až router sa rozhodne na základe zariadenia žiadajúceho o prístup, na ktorý štandard ho napojí. Ak chcete mať prehľad, môžete si nechať všetky tri siete viditeľné samostatne a pripájať sa na ne podľa vášho uváženia.

QoS – riadenie prevádzky. Toto je bežná súčasť všetkých routerov, no výrobcovia si ju prispôsobujú podľa seba. Niektorým routerom, najmä lacnejším treba „pomôcť“ a určiť prioritu zariadení, drahšie si toto spravujú dynamicky. Znamená to, že pri pozeraní filmu cez internet vás nebude brzdiť sťahovanie na inom počítači, aj keby bol v lepšom pokrytí routera.

Rodičovská kontrola – funkcia vhodná na definovanie, ktoré weby sa môžu prehliadať a ktoré nie. Tiež dokážete nastaviť, ktoré počítače budú mať obmedzený prístup k internetu. Nastavenia sa dajú naplánovať aj plošne. Na grafickom rozložení týždňa môžete zvoliť, v ktoré dni a hodiny, budú vaše pravidlá platiť.

Beamforming – toto je súčasťou štandardu AC. Výrobcovia však zlepšujú túto funkciu sami a slúži na smerovanie signálu. Teda antény zistia, kde a ako ďaleko je zariadenie a tam smerujú intenzitu signálu, aby vytvorili lepšiu prenosovú cestu. Vidieť to môžete v praxi, keď sa napríklad pripojíte s notebookom na Wi-Fi a po niekoľkých sekundách dostanete o jednu-dve „paličky“ signálu navyše.

Beamforming

Beamforming

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.