Samsung rozšíril svoje portfólio zakrivených monitorov o nové modely, ktoré sú určené hráčom.

Monitor CFG70 je dostupný vo verziách s 24-palcovou a 27-palcovou uhlopriečkou. My sme testovali väčší z dvojice.

Novinka nám pripomína kancelárske, resp. multimediálne monitory tohto výrobcu, ktoré sme recenzovali v minulosti. Najmä atypicky spracovaným stojanom, ktorý najnovšie umožňuje aj výškové nastavenie. Riešenie je však trochu nepraktické a ak máte za monitorom málo miesta, výšku si výraznejšie neprispôsobíte. Pokiaľ ju chcete znižovať, predlžuje sa nutná vzdialenosť medzi monitorom a napr. stenou za ním. Stojan totiž funguje ako rameno. Riešením môže byť čiastočné natočenie, ale ani to nepredstavuje univerzálnu odpoveď na prípadný problém nedostatku miesta. Monitor okrem prispôsobenia výšky umožňuje úpravu náklonu a natočenia.

27-palcový displej má rozlíšenie 1920 x 1080 a zakrivenie na úrovni 1800R. Zakrivenie máme radi, pretože pôsobí prirodzene, ale nie každému bude táto vlastnosť vyhovovať. Samsung opäť použil VA panel a ten ponúka obnovovaciu frekvenciu 144 Hz. Ocenia to najmä hráči a nie je náhoda, že výrobca týmto monitorom cieli práve na nich. Vďaka bohatým nastaveniam však ide o výborný multimediálny monitor do domácnosti.

Chválime dobré pozorovacie uhly a veľmi dobrú vernosť zobrazenia farieb. Tá poteší aj náročnejších používateľov. V teste sme namerali priemernú odchýlku deltaE = 2,4 a maximálnu = 4,4. V tomto smere pomáha technológia Quantum Dot. Takisto sme namerali maximálny jas na úrovni 255 cd/m2 a spotrebu na úrovni 23 W až 35 W.

Na rozdiel od Dellu, Samsung zabudoval množstvo nastavení. Na výber je množstvo herných, ale aj multimediálnych režimov a môžete si ukladať aj vlastné nastavenia. Potešia extra technológie ako FreeSync, čo je v podstate funkcia G-SYNC, avšak pre grafické karty od AMD. Z hľadiska nastavení je praktický režim ochrany zraku aj režim Low Input Lag. Oceňujeme nastavenie čiernej farby, takže ak chcete mať čiernu farbu naozaj čiernu, môžete si to prispôsobiť. Alebo naopak.

Monitor má vo výbave dvojicu HDMI 2.0 portov a jeden DisplayPort 1.2. USB konektory úplne chýbajú, čo je škoda. Špecialitou sú svetelné LED efekty, tzv. funkcia Arena Lighting. Môžete si nastaviť, aby svetlo blikalo v pravidelných intervaloch alebo aby sa prispôsobovalo dianiu na obrazovke.

V druhom prípade reaguje monitor aj na hlasitosť zvuku, čo je škoda, pretože ak je hlasitosť tichšia, svetelné efekty si ani nevšimnete. Obvykle sa aktivujú pri strieľaní alebo výbuchoch. Svetelné efekty sa premietajú na stojan.

Cena: 499 €
Zapožičal: Samsung

Plusy

+ Vernosť zobrazenia farieb
+ Možnosti prispôsobenia stojana
+ Bohatá ponuka nastavení a režimov
+ Prispôsobenie čiernej farby
+ 144 Hz obnovovacia frekvencia

Mínusy

  • Chýbajúce USB porty
  • Stojan vyžaduje veľa priestoru
  • Iba Full HD rozlíšenie

Verdikt

Samsung 27 CFG70 je herný monitor, ktorý zaujme najmä všestrannosťou. Verne zobrazuje farby, ale ponúka aj viacero herných funkcií. Oceňujeme jeho zakrivenie, ktoré však nemusí vyhovovať každému a bohaté možnosti nastavení, ktoré majú aj prakticky prínos. Pokiaľ nepožadujete technológiu G-SYNC alebo máte grafickú kartu od AMD, tento monitor je výborná voľba.

Parametre a namerané hodnoty:

ModelSamsung 27 CFG70
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja27″, VA
Rozlíšenie a frekvencia1920 × 1080, 144 Hz
Udávaná doba odozvy1 ms
Maximálny nameraný jas255 cd/m2
Nastaviteľnosť stojanaVýška, náklon, natočenie
Porty2 × HDMI 2.0, DisplayPort 1.2
Nameraná maximálna spotreba / pri 120 cd/m²35 W / 23 W
Priemerná odchýlka deltaE2,4
Maximálna odchýlka deltaE4,4

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Dell S2716DG: Herný monitor s technológiou G-SYNC

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit