Tento monitor je skutočná špecialita, a to nielen kvôli tomu, že ide o prvý displej s pomerom strán 32 : 9, ktorý sme kedy testovali. Monitor má uhlopriečku 49 palcov a v praxi sa vyrovná dvom 27-palcovým monitorom s pomerom strán 16 : 9, ktoré sú umiestnené vedľa seba.

Tento fakt je zároveň aj hlavným dôvodom, prečo zvažovať kúpu práve tohto modelu – chcete si užiť hranie s úplne iným zážitkom alebo potrebujete pracovať na dvoch monitoroch súbežne, ale rovnakú zobrazovaciu plochu preferujete na jednej obrazovke.

Ideálne je, ak dokážete využiť CHG90 v oboch prípadoch. Pokiaľ chcete iba dve obrazovky na prácu, ich kúpa môže byť lacnejším riešením v porovnaní so zakúpením Samsungu CHG90. Samozrejme, záleží aj na ich kvalite. Dá sa povedať, že Samsung CHG90 sa v podstate rovná dvom zariadeniam ASUS ROG Strix XG27VQ vedľa seba. Monitory majú veľmi podobné parametre.

CHG90 ponúka rozlíšenie 3840 × 1080. VA panel má maximálny jas na úrovni 350 cd/m2 a podporuje zobrazenie HDR10 obsahu, čo z pohľadu hráča chválime, aj keď ponuka hier s podporou HDR je aktuálne obmedzená. Ide však o investíciu do budúcnosti. Poteší aj obnovovacia frekvencia na úrovni až 144 Hz.

K dispozícii sú tiež režimy 120 Hz, 100 Hz a 60 Hz a môžete sa medzi nimi prepínať aj v nastaveniach monitora. Obrazovka je zaoblená (1800R), podporuje technológiu AMD Radeon FreeSync 2 na synchronizáciu grafickej karty s obrazovkou a celkovú lepšiu vizuálnu kvalitu. Konkrétne ide o prvý monitor s podporou druhej generácie tejto technológie. Budete však potrebovať grafickú kartu od AMD. Technológiu NVIDIA G-SYNC pre grafické karty NVIDIA monitor nepodporuje.

Z pohľadu hráča chválime 1 ms dobu odozvy a využitie technológie Quantum Dot, vďaka ktorej farby pôsobia sviežejšie a mali by si dlhšie udržať svoju kvalitu. To sa prejaví po pár rokoch používania, stálosť zobrazenia farieb teda hodnotiť aktuálne ešte nemožno. Zobrazenie farieb je však výborné a v prípade režimu sRGB je skvelá aj ich vernosť.

Chválime zobrazenie čiernej, pod ktoré sa takisto podpisuje technológia Quantum Dot. V prípade herných režimov dochádza k určitému skresleniu farieb pre účel lepšieho vizuálneho zážitku z hrania. Monitor má rovnomerné podsvietenie a trochu horšie pozorovacie uhly ako IPS displeje. V praxi to až tak nevadí vďaka jeho zaobleniu.

Stojan monitora umožňuje nastaviť náklon, natočenie aj zmeniť výšku. Z hľadiska úpravy výšky sú možnosti monitora obmedzené, avšak tá možnosť tu je. My sme ho používali pri maximálnej možnej výške, ocenili by sme však ešte pár centimetrov navyše. Displej je možné pripojiť aj na stenu, čo môže byť riešením.

Monitor je vybavený dvojicou HDMI 2.0 portov, jedným DisplayPortom 1.3, mini DisplayPortom 1.3 a USB hubom. Ten obsahuje dvojicu USB 3.0 portov, pričom druhý z nich podporuje technológiu USB Super charging pre rýchle nabíjanie pripojeného zariadenia.

Samsung CHG90 najlepšie využijete pri hraní hier. Na rozdiel od filmov je podpora hier veľmi dobrá a prakticky akýkoľvek moderný titul si zahráte v rozlíšení pre pomer strán 32 : 9. Zobrazenie hry sa výrazne natiahne do šírky, čo môže zabezpečiť intenzívnejší zážitok z hrania. Záleží od vašich preferencií. Faktom je, že na plnohodnotné využitie budete potrebovať dostatočne výkonný počítač. V prípade filmov je podpora formátu 32 : 9 horšia a väčšinu videí budú lemovať čierne boky.

Monitor ponúka bohaté možnosti nastavení. Môžete si prispôsobiť zobrazenie čiernej farby – jej svetlejšie zobrazenie sa hodí pri hraní hier, v ktorých sa môžu súperi schovávať v tmavých kútoch. Takisto sú k dispozícii viaceré režimy pre jednotlivé herné žánre. Silnou stránkou je práca s viacerými aplikáciami.

Na tento účel pravdepodobne nenájdete lepší monitor, ako je práve tento. Okrem toho, že môžete využívať plnohodnotne dve aplikácie súbežne, si môžete aktivovať aj jeden z dostupných režimov obraz v obraze, ktoré využívajú zobrazenie z dvoch rôznych zdrojov naraz.

Cena: 1539 EUR
Zapožičal: Samsung

Hodnotenie:
+ Unikátna zobrazovacia plocha
+ Podpora HDR10
+ Technologická špička
– Nie každému bude vyhovovať extrémne širokouhlý obraz
– Slabá kompatibilita videí s pomerom strán 32 : 9

Verdikt

Samsung CHG90 QLED Gaming Monitor je unikát. Tento monitor nie je určený masám, ale ak chcete zažiť kinematický zážitok z hrania a využili by ste jeho veľkú zobrazovaciu plochu, ktorá sa rovná dvojici klasických 27-palcových monitorov, toto je správna voľba. Pripravte sa na vyššiu cenu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit