Šikovný telefón do ruky a s dostatočne veľkým displejom. To vďaka malému výrezu. Ide o kvapôčkový výrez, ktorý výrobca nazýva Infinity-U.

Je uprostred hornej hrany a zmestila sa doň selfie kamera. Samsung cieli týmto smartfónom do segmentu lacnejšej strednej triedy. Jeho 5,9-palcový Full HD+ patrí do rodiny Super AMOLED. Nemá ale Always-On funkciu, čo je trochu škoda. Tento displej je na informácie na zhasnutom displeji ako stvorený. Rozsvecuje len tie pixely, ktoré potrebuje a nemá to drastický dopad na spotrebu energie.

Dizajnovo vychádza z ostatných smartfónov tohtoročnej série A. Dobre sa drží v ruke a zadná strana sa priveľmi nešmýka. Nemá typické ochranné sklo, ale upravený povrch zo skla, ktorý výrobca pomenoval 3D Glasstic. Je menej klzký a zároveň dostatočne odolný proti škrabancom. Rozdiel poznáte hneď pri prvom chytení do ruky.

Ocenili sme, že je tu kombinácia 4/64 GB pamäte. Žiadne polovičné riešenia v podobe 3,5 GB ako to Samsung robil v minulosti. Komu by kapacita nestačila, má možnosť ju rozšíriť pamäťovou kartou. To je jediná možnosť, neexistuje viac pamäťových variantov.

Kapacita batérie je 3100 mAh, čo je tak akurát na celodenné používanie. Nie je potrebné telefón šetriť, vydrží bežné používanie. Dobrou správou je aj podpora rýchleho nabíjania alebo NFC.

To zaujímavé ale prichádza po zapnutí systému. Toto nie je S séria, čo je poznať nielen podľa technických parametrov, ale aj ceny. Faktom ale je, že Android 9 s nadstavbou One UI sa dá rozumne používať. V minulosti to také plynulé nebolo. Rozdiely medzi 3-násobnou cenou ale nezasiahli používateľské prostredie tak drasticky. Z tohto hľadiska je to výrazný posun vpred. Rozhranie sa dá komfortne používať. Aplikácie nabiehajú trošku pomalšie ako na vlajkových lodiach tohto výrobcu. To znamená, že si stihnete nakrátko pozrieť aj ich logo. Rýchlosť je bežná v tejto cenovej kategórii.

Nám sa páčil celkový koncept smartfónu. Takže USB-C nabíjanie samozrejmosťou rovnako aj audiokonektor. Žiadne špekulovanie, ale klasika, ktorú každý očakáva. Snímač odtlačkov je na zadnej strane a je oválny. Zdal sa nám trochu úzky a museli sme sa naučiť sa doň trafiť.

Fotoaparát ponúka klasické možnosti a dá sa dobre použiť. Pomalšie reakcie pri niektorých fotkách sú prirodzené. Typicky večerných alebo s dynamickým zaostrením. Oba režimy sú dobre použiteľné a na fotku sa oplatí sekundu počkať. Nočné sú vydarené, je tu tiež clona, f/1.7, ktorú má väčšina fotoaparátov z vyššej triedy. Fotografie majú dobre vyvážené svetlo, čiže aj pri umelom osvetlení získate prirodzene pôsobiace fotky. Nebudú mať povestný teplý odtieň. No a veľká zaujímavosť je podpora ultraširokouhlého fotenia s uhlom až 123°. Nehodí sa na všetky fotky. Namiesto spadania objektov do stredu fotografie sa prejavuje viac odstupovanie objektov mimo fotku v šikmej a nezaoblenej polohe. Režim je vhodný skôr na skupinové fotky, kde chcete zachytiť viac ľudí zblízka a nehľadáte detaily v kvalite alebo potom na pouličné fotky. Tu treba trochu experimentovať. Naproti tomu Galaxy A50 fotí v širokouhlom režime o poznanie lepšie. Nechýba ani podpora umelej inteligencie, funguje dobre, ale zdalo sa nám, že na zistenie scény treba dlhšie čakať.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Malé telo a veľký displej
  • Kvalita fotiek
  • Ultraširokouhlý režim
  • Celková rýchlosť systému

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Úzka čítačka odtlačkov
  • Nie je viac pamäťových variantov

Model telefónuSamsung Galaxy A40
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 3. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]4/64
ProcesorExynos 7904, 8-jadrový, 1,8 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]5,9/1080 x 2340, 19,5 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video16 (f/1.7) + 5 (f/2.2) Mpx, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát/video25 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3100 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]144 x 69 x 8/140
KonektorUSB-C, 15 W
ZapožičalSamsung
Cena [EUR s DPH]249
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score106991
PCMark for Android – Performance5352
3DMark Sling Shot Extreme – Total632
Graphic537
Physics1664
VRMark Amber Room – Total921
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5304
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]207 / neprešiel
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Verdikt

Samsung Galaxy A40 je skutočne podarený smartfón od Samsungu za prijateľnú cenu. Taká stredná trieda, pritom zároveň dostatočne výkonný aj pre náročnú nadstavbu tohto výrobcu. Páčil sa nám pomerne veľký displej v menšom tele. Nebýva to zvykom, ale ocenili sme aj ultraširokouhlý režim. Výrobca na ňom oproti minulosti poriadne zapracoval a na fotkách to je vidno.

Cena: 249 €

Zapožičal: Samsung

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.