Cenový tip v strednej triede od Samsungu. Ponúka tri fotoaparáty, výhody smartfónov tejto značky, najmä čo sa rozhrania týka a tiež aj rýchle nabíjanie.

My sme si už po niekoľkých dňoch testovania všimli jeho dlhšiu výdrž. Ako obvykle, kapacita ide nadol ak viac fotíte. Pri bežnej činnosti ako vybavovanie emailov alebo chatovanie sa na batériu môžete spoľahnúť celý deň.

Konštrukčne sa vydaril. Nie je taký klzký a trojica objektívov spomaľuje šmýkanie smartfónu na hladkých povrchoch. Zvislo usporiadané fotoaparáty majú oválne lemovanie a dobrá správa je, že sa telefón nekýve, ak ho ovládate na stole. Konštrukčne by mohla niekomu chýbať odolnosť IP67. My s týmto dokážeme žiť a nie je to taká silná prekážka.

Samsung integroval čítačku odtlačkov priamo do displeja. Po vzore vlajkových lodí výrobcu je toto ďalší smartfón, ktorý má takto umiestnenú čítačku. V áčkovej sérii je to od tohto modelu. Nižšie modely ako napríklad A40 alebo A30 (nebude dostupný na Slovensku) majú štandardnú čítačku. Je to dobrý krok na to, aby ste získali skutočne veľkú plochu displeja. V tomto prípade ho výrobca nazýva Infinity-U. Je zaoblený po hranách, ale nie je zakrivený.

Nechýba podpora odomykania tvárou. Tú sme vlastne využívali najčastejšie. Je tu optický snímač odtlačkov v displeji, ale nie je tu procesor z Galaxy S10. A to je poznať. Telefón je trochu pomalší a vlastne sa nám celkom nepodarilo zistiť, ktorý spôsob odomknutia prebehol. Po vypnutí rozpoznávania tváre sme ale zistili, že odomknutie vyžaduje zhruba dve sekundy. Nabehnutie hlavnej obrazovky je ešte s pocitom mierneho oneskorenia. V ostatných prípadoch je telefón dostatočne rýchly.

To aj v prípade fotoaparátu, na ktorý výrobca stavil, hneď po výdrži a dobrej cene, úspech tohto modelu. Nemá optické priblíženie, ale využiť sa dá ultraširoký záber s rozsahom 123°. To je dobrá správa pre všetkých skupinkárov a krajinkárov, ktorí chcú do záberu natlačiť čo najviac. Všimli sme si, že zakrivenie okrajov je menšie ako u minuloročných modelov Galaxy A7 alebo A9. Ak ste teda váhali s kúpou smartfónu, ktorý má trojicu objektívov, teraz máte voľnú ruku. Po tejto stránke A50 odporúčame. Fotoaparát má implementovanú technológiu umelej inteligencie. Rozpozná vtáctvo, stromy, krajinu, zvieratá, osoby, jedlo a celkovo tak 20 scén a objektov na prispôsobenie fotky. Vyzerá to dobre a s výsledkami sme boli spokojní. Upozorní vás, keď osoba na fotke žmurkne a bude ju treba spraviť znova, takisto aj na zašpinený objektív alebo riziko, že realizovaná fotka môže byť rozmazaná.

Rozhranie Samsung UI je niečo, čo sa nám veľmi zapáčilo, hoci ani napríklad konkurencia z Huawei nespí. Subjektívne viac inklinujeme k tomuto rozhraniu. Keďže je orientované tak, aby ste mali v danej chvíli všetko dôležité na displeji. Tiež na to, aby ste mali ovládacie prvky pokiaľ možno dole a nie hore na displeji.

Model telefónuSamsung Galaxy A50
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 2. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,4 / 1080 × 2340, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video25 (f/1.7) + 5 (f/2.2)  + 8 Mpx (f/2.2), Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video25 Mpx (f/2.0), Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]159 × 75 × 8 / 166
KonektorUSB-C, 15 W
ZapožičalSamsung
Cena [EUR s DPH]349
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score146592
PCMark for Android – Performance6790
3DMark Sling Shot Extreme – Total1211
Graphic1097
Physics2346
VRMark Amber Room – Total841
A1 SD Bench – RAM [MB/s]7311
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]479 / 153
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • menej šmykľavý zadný kryt
  • výdrž batérie
  • čítačka odtlačkov v displeji
  • veľmi dobrý fotoaparát v tejto triede

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • pomalší pri odomykaní odtlačkom prsta
  • niekomu bude chýbať vodoodolnosť

Verdikt

Samsung Galaxy A50 sa nám páčil. Je to cenovo dobre postavený smartfón od Samsungu. Má jeho ekosystém, rozhranie, podporu cloudu a ešte k tomu dobrý fotoaparát. Kto nechce čistý Android a zvládne občas pomalšie reakcie oproti modelom s čistým Androidom v tejto cene, toto je mobil preňho.

Cena: 349 €

Zapožičal: Samsung

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.