Séria, ktorá už druhý rok zažíva významný prerod. Kúpiť kedysi áčkovú sériu znamenalo urobiť veľké kompromisy.

Či už vo výkone alebo spoľahlivosti, napríklad čítačky odtlačkov. Teraz je situácia podstatne lepšia a telefóny radu Galaxy A sú významným konkurentom pre najvyššiu, eskovú sériu.

Odkedy sú telefóny tejto triedy označené dvomi číslicami, máte istotu, že kupujete rozumný telefón za danú cenu. Veľa zlepšení oproti predchodcovi A50 tu nie je, najvýraznejšou zmenou prešli fotoaparáty. Čo je logické a výrobcovia tu sústreďujú najviac energie a pozornosti.

Telefón samotný je pomerne veľký, čo je dané 6,5″ displejom. Je to trend, ktorý výrobca využíva na to, aby do tela mohol dať veľkú batériu a mohol zachovať tenšie telo. Pri kapacite 4000 mAh ide o telefón s dvojdňovou výdržou. Pri Nokii to nie je nič výnimočné, pri Samsungu je to však malý zázrak. Veľkú batériu Samsung potrebuje ako soľ, nakoľko mnohí poznáte prípad, keď vám za noc zmizne 15 % kapacity batérie a ani ste sa ho nedotkli. Tu to nie je až také dramatické.

V súvislosti s výdržou si ale treba zvyknúť na nižší výkon. Galaxy S20+ to nebude, no jeho rýchlosť sme dokázali akceptovať a na pomalšie reakcie sme si zvykli.

Pochvalu si od nás odnáša spracovanie. Na zadnej strane nie je sklo, čo nepovažujeme v tejto kategórii za nutnosť. Materiál ho však pripomína, to aj z hľadiska pevnosti. Navyše sa ale v ruke tak veľmi nešmýka, na hladkých povrchoch sa nestabilite nevyhnete.

Poteší audiokonektor na spodnej hrane. Nabíjanie je cez USB-C a 15 W nabíjačka je v balení. Tu sa nachádza aj reproduktor. Poslúži na základné ozvučenie a dá sa na ňom púšťať aj hudba.

Zvykli sme si na Super AMOLED displej a jeho funkciu Always-on. Výborná vec, ktorá podľa našich skúseností s týmto modelom nemala negatívny dopad na batériu. Vidíte aktuálny čas a všetky notifikácie. Vhodné je to aj v noci, nemusíte rozsvecovať displej. Pod displejom je čítačka odtlačkov, je optická a menej spoľahlivá ako ultrazvuková na sériách Galaxy S (okrem S10e, tam bola takisto optická). Dá sa použiť, no tu sme si nastavili odomykanie tvárou. Bolo to praktickejšie ako smerovať prst už aj tak na dosť veľkom smartfóne.

Nadstavba od Samsungu je identická, kupujete si teda zároveň vynikajúci systém, cloudovú galériu, zálohovanie a obnovu na iné telefóny tejto značky a všetky možné finesy, ktoré majú telefóny Galaxy v sebe. Stále však tvrdíme, že výrobca by mohol prispôsobiť rozhranie pre smartfóny za takúto cenu. Boli by svižnejšie.

Fotoaparát je veľmi dobrý, no treba si naň počkať. Zapnutie ako aj ostrenie je pomalšie, to je dané procesorom. Macro fotoaparát fotí veľmi dobre, nájde svoje využitie, nám sa viac páči optické priblíženie, to však v tomto telefóne nenájdete. Čipová súprava fotoaparátu podporuje nakrúcanie 4K videa zadnou aj prednou kamerou. Ideálne je však použiť Full HD.

Model telefónuSamsung Galaxy A51
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 2. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1080 × 2400, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 (f/2.0) + 12 (f/2.2) + 5 (f/2.4) + 5 (f/2.2) Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video32 (f/2.2) Mpx, 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]159 × 74 × 8 / 172
KonektorUSB-C, 15 W
ZapožičalSamsung
Cena [EUR s DPH]369
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score176264
PCMark for Android – Performance5417
3DMark Sling Shot Extreme – Total1564
Graphic1454
Physics2127
VRMark Amber Room – Total1786
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5057
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]460 / 193
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalitné spracovanie
  • Super AMOLED displej
  • Výdrž na batériu
  • Rozhranie od Samsungu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nižší výkon
  • Iba 15 W nabíjanie
  • Širokouhlé fotky stratia trochu farebnosti

Verdikt

Samsung Galaxy A51 takisto prináša inovácie. Nie však zásadné a v hre je stále model Galaxy A50. Oproti minulosti sú zlepšené hlavne fotoaparáty. Telefón veľmi dobre fotí a má dlhú výdrž na jedno nabitie. Je síce pomalší, ale nie je to problém. Najmä, keď si zvyknete, že máte výbornú výbavu v podobe rôznych prepracovaných funkcií hardvéru a systémovej nadstavby a nemusíte neustále hľadať nabíjačku.

Cena: 369 €

Zapožičal: Samsung

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.