Aký zmysel má dávať do smartfónu štyri fotoaparáty? Nie je to o kvalite fotiek, ale o viacerých možnostiach fotenia.

Môžete fotografovať s rozostreným pozadím, opticky dvojnásobne približovať alebo fotiť so širokouhlým fotoaparátom. To sú možnosti, ktoré sa otvárajú s väčším počtom šošoviek, najmä ale so špecializovanými šošovkami. Samé o sebe by inak nemali zmysel. Uvidíme, či zväčšovanie počtu objektívov bude cesta. Samsung, ale aj iní výrobcovia si myslia, že to má zmysel. Veríme, že aj používatelia.

Galaxy A9 je veľký smartfón so 6,3-palcovým displejom. Je zaoblený a nemá výrez. To je podľa nás dobrá kombinácia tvaru displeja k pomeru veľkosti smartfónu. Využitie nemá len na fotenie, ale aj na multimediálne účely. Na veľkej obrazovke sa dobre sledujú filmy, rovnako dobre čítajú webové stránky alebo elektronické knihy. Dostupný je v dvoch farbách, a to čiernej a gradientnej modrej s prechodom do zelena. Efektná kombinácia, viac nás ale teší priľnavosť telefónu. V dlani sa vám nebude šmýkať. Vlastne nie je šmykľavý ani na iných povrchoch na rozdiel od iných smarftónov.

Podporuje rýchle nabíjanie a na spodnej hrane je USB-C a audiokonektor. Čítačka odtlačkov je na zadnej strane. Pointou tohto smartfónu nie je výkon, ale spomenuté štyri hlavné fotoaparáty. Po výkonovej stránke je to zástupca strednej triedy. Niektoré parametre sú trochu vyššie, ako napríklad 6 GB RAM a 128 GB úložisko. Je to z nášho pohľadu nutná výbava na to, aby výrobca obhájil cenu, ktorou sa úspešne pretlačil do najvyššej triedy smartfónov.

Telefón ako taký sa dobre používa a má všetko podstatné, čo medzi zástupcami strednej triedy očakávate. Hlavnou výhodou je rozhranie Samsung Experience. Ponúka naozaj prepracované ovládanie, zálohovanie nastavení, aplikácií alebo fotiek do cloudu. Kto pozná smartfóny tejto značky, vie, o čom je reč.

Fotoaparát, to je dôvod, prečo si niekto kúpi tento kúsok. Podporuje dvojnásobné optické priblíženie. To je snáď najužitočnejšia vlastnosť pri fotení. Je praktická, a to aj za cenu, že sčasti prídete o perspektívu. Ultraširokouhlý fotoaparát je výhodný na skupinové fotografie alebo na fotografie veľkého priestranstva. Ideálne bez objektov na okrajoch, inak sa budú skláňať alebo ustupovať do pozadia.

No a tretí objektív je zameraný na fotky so selektívnou hĺbkou ostrosti. Využijete ho pri režime Dynamické zaostrenie. Stále tento režim nemáme až tak radi. Rozostruje fotky aj tam, kde by sme nechceli. Spoliehame sa radšej na automatický režim s bodovým zaostrením na objekt v popredí. Nočné fotky sú priemerné, s dennými sme boli spokojní. Zaostrovanie v šere by mohlo byť rýchlejšie.

Štyri objektívy na smartfóne Samsung Galaxy A9

Model telefónuSamsung Galaxy A9
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 1. 10. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]6/128
Procesor8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]6,3/1080 × 2220, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video24 + 5 + 10 + 8 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát/video24 Mpx, f/2.0, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3800 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]163 × 77 × 8/183
KonektorUSB-C, 18 W
ZapožičalSamsung
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score140233
PCMark for Android – Performance5975
3DMark Sling Shot Extreme – Total1349
Graphic1180
Physics2713
VRMark Amber Room – Total987
A1 SD Bench – RAM [MB/s]6667
Úložisko čítanie/zápis [MB/s]364/186
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • zadný kryt sa tak nešmýka
  • rozhranie od Samsungu
  • 2-násobné optické priblíženie
  • 128 GB úložisko

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vysoká cena

Verdikt

Samsung Galaxy A9 je netradičný smartfón. Má štyri fotoaparáty, s ktorými sa dá scéna priblížiť ako aj vzdialiť ultraširokouhlým objektívom. Má svoje využitie, netvrdíme, že nie. Výrobca ale rozšíril možnosti fotografovania, počtom objektívov nezvýšil kvalitu fotiek. Výbava je solídna, výkonom však nepresahuje strednú triedu. Platíte teda najmä za rozšírené možnosti fotenia, 128 GB úložisko a výbornú softvérovú nadstavbu/ekosystém.

Cena: 579 EUR

Zapožičal: Samsung

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.