Smartfón, ktorý je výborný, avšak môže vás pomýliť svojím názvom. Je totiž iba o 100 eur lacnejší ako klasická S10, nejaké veci mu chýbajú, no iné zase predháňajú pôvodný model.

Na prvý pohľad je vidno, že telefón podrástol. Má až 6,7-palcový displej. Väčšie rozmery ale umožnili pridať silnejšiu batériu, a tak máte 4500 mAh kapacitu a na výdrži je to poznať. Môžete sa na ňu spoľahnúť po celý deň, čo sa o klasickej S10 (neplusovej) verzii nedalo povedať.

Displej nie je zaoblený, to je dobrá správa a mnohým to bude vyhovovať. Ako bonus alebo nevyhnutnosť pri takto vysokej kapacite batérie je rýchle nabíjanie na úrovni 25 W. Zabudovaná je podpora pre 45 W nabíjanie, nabíjačku si ale treba dokúpiť samostatne (asi 50 eur).

Telo nie je skonštruované tak, aby poskytlo vodoodolnosť. Je to škoda, býva to žiadaná funkcia. Najmä keď vezmeme do úvahy cenu tohto kusu. Chýba aj audiokonektor, ten sa do takto veľkého tela asi „nevošiel“. V balení ale máte káblové slúchadlá s konektorom USB-C.

Displej má kruhový výrez a výrobca ho umiestnil doprostred hornej časti. Z praxe sme si overili, že nám nijako nezavadzia a prestanete ho vnímať. Snímač odtlačkov je pod displejom, je optický, a tak reaguje horšie ako ultrazvukový na pôvodnej S10. Takýto snímač bol použitý aj v Galaxy S10e. My sme aktivovali rozpoznávanie tvárou, to fungovalo rýchlo, akurát potrebujete dobré osvetlenie.

Oceňujeme použitie Super AMOLED Plus displeja. Je to niečo, na čo sme si zvykli a fanúšikovia tmavého režimu majú možnosť ušetriť časť energie.

Telefón je rýchly a v benchmarkových testoch prekonal aj pôvodnú Galaxy S10. Získavate teda naozaj svižný telefón a poznať to aj pri fotení alebo iných náročných aplikáciách. Prepínanie režimov je rýchle, rovnako tak aj fotenie. V rámci rôznych režimov nechýba nočný alebo širokouhlý.

Teleobjektív tu nie je a 2-násobné priblíženie nám chýbalo. Dá sa však bez neho žiť, je to otázka zvyku a priorít. Chválime vyzretosť dynamického zaostrenia ako aj nie veľké skreslenie širokouhlých fotiek. Dynamické zaostrenie zostalo aj pri nakrúcaní videa. Využiť môžete aj makro režim, avšak vo veľkej časti prípadov sme si poradili s automatickým režimom, priblížením objektívu a manuálnym zaostrením. Výhodou je stabilizácia obrazu.

S týmto režimom máte istotu vydareného videa aj počas chôdze. Nebude z toho roztrasená videosekvencia, ktorá sa nebude dať pozerať. Optická stabilizácia tu zostala, vďaka čomu máte možnosť stabilnej scény aj pri širšom zábere. Z Note10 tu pribudla funkcia zosilnenia mikrofónu podľa toho, odkiaľ zo scény ide zvuk s ohľadom na zameranie vášho záberu. Stačí si priblížiť scénu a získate zosilnený zvuk z danej scény.

Operačný systém má rozšírenie pre hráčov s názvom Game Booster. Optimalizuje hry a rozhranie pri hraní tak, aby ste dosiahli čo najväčší výkon a zároveň si omylom nevypli hru. Na hranie je to výborný telefón, takisto aj na pozeranie filmov, a to práve vďaka svojej veľkej uhlopriečke. Páčila sa nám aj aplikácia Link to Windows, ktorá prepojí váš telefón s Windows 10. Môžete tak vykonávať hovory, písať a prijímať SMS, sledovať notifikácie alebo prechádzať galériou obrázkov.

Model telefónuSamsung Galaxy S10 Lite
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 1. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,8 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 1 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 (f/2.0) + 5 (f/2.4) + 12 (f/2.2 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video32 (f/2.2) Mpx, 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 76 × 8 / 186
KonektorUSB-C, 25 W
ZapožičalSamsung
Cena [EUR s DPH]649
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score453780
PCMark for Android – Performance9975
3DMark Sling Shot Extreme – Total5692
Graphic6313
Physics4235
VRMark Amber Room – Total4927
A1 SD Bench – RAM [MB/s]27491
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]1223 / 225
HodnotenieVýsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť5/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalita spracovania
  • Rýchle nabíjanie, výkonný procesor
  • Kvalita fotografií, optická stabilizácia
  • Super AMOLED Plus displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nie je odolný voči vode
  • Chýba teleobjektív
  • Vysoká cena na Lite verziu

Verdikt

Samsung Galaxy S10 Lite je trochu zvláštny počin. Telefón ako taký je výborný. Nesmiete ho ale porovnávať s pôvodným Galaxy S10. Ušetríte len 100 eur, nemáte vodoodolnosť, prídete o 2× optický zoom, ale získate rýchlejšie nabíjanie a vyšší výkon. Skutočne zvláštna voľba prívlastku „Lite“.

Cena: 649 €

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S20: Čo môžete čakať od najlacnejšieho modelu z novej série? (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.