Najnovší zástupca tabletov strednej triedy od Samsungu má 10,5-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1200 pixelov. Ide o TFT obrazovku, čo môže niekoho prekvapiť – Samsung v prípade smartfónov používa Super AMOLED displej aj pri lacnejších modeloch.

Vo svete tabletov je tomu inak. Kvalita displeja je na dobrej úrovni, bohužiaľ v službe Netflix nepodporuje prehrávanie v HD.

Galaxy Tab A je v 10,5-palcovej verzii dostupný vo Wi-Fi verzii za cenu 315 eur. LTE verzia sa predáva za 389 eur. Ide o pomerne zaujímavé nastavenie ceny, nakoľko priamym konkurentom Galaxy Tabu A sa tak stáva iPad pre rok 2018. A ten ponúka operačný systém iOS a aj lepší pomer cena/výkon ako nový tablet od Samsungu. To treba povedať hneď a priamo.

Základom tabletu od Samsungu je procesor Snapdragon 450, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Výhodou je podpora microSD kariet až do 400 GB. Samotná výbava však neohúri, a to najmä z hľadiska výkonu. Ten je dostatočný pre nenáročné aplikácie, v prípade graficky náročných hier sa tablet zapotí. Práve v tomto smere má výrazne navrch tohtoročný iPad s oficiálnou cenovkou 349 eur. Galaxy Tab A 10,5 chce v priamom porovnaní s ním zaujať o čosi menšími rámikmi a o trošku väčšou zobrazovacou plochou. Niekomu tiež môže viac vyhovovať operačný systém a ekosystém Samsung služieb. Faktom ale je, že v tejto cene by si zaslúžil o trošku lepší procesor.

Tablet od Samsungu má dobre známy dizajn, ktorý neprekvapí. Zadnej strane dominuje mierne vystupujúci fotoaparát, na prednej strane si všimnete iba displej a prednú kameru, ktorá podporuje odomykanie tvárou. Snímač odtlačkov prstov vo výbave nenájdete. Odomykanie tvárou funguje rýchlo iba v optimálnych podmienkach, často teda môže trvať proces autentifikácie trošku dlhšie.

Galaxy Tab A 10,5 je vybavený aj USB-C portom, 3,5 mm jackom a štvoricou reproduktorov – dva sa nachádzajú po stranách USB-C portu, ďalšiu dvojicu nájdete na hornej hrane vedľa 3,5 mm jacku. Reprodukcia zvuku je na vysokej úrovni a vhodne dopĺňa kvalitný displej. Tablet poteší aj POGO konektorom, ten však aktuálne podporuje iba nabíjaciu POGO stanicu. Klávesnica, ktorá je dostupná pre Galaxy Tab S4 a využíva totožný konektor, nie je kompatibilná s Galaxy Tab A tabletom. Je to škoda. Na druhej strane, Galaxy Tab S4 je navrhnutý ako multifunkčný tablet, ktorý môžete využiť aj na prácu. V prípade Galaxy Tab A je zrejmý dôraz na konzumáciu multimédií. Toto nie je tablet na prácu a neobsahuje ani režim DeX.

Samsung Galaxy Tab A 10,5 ponúka užitočné funkcie, ako je detský režim alebo tzv. denná tabuľa, ktorá sa dokáže automaticky zapnúť po pripojení zariadenia k POGO nabíjačke. Tablet sa v takom prípade premení na digitálny fotorámik a zobrazuje fotky a informácie o čase, počasí a kalendári. Nechýba ani Bixby, operačný systém Android je vo verzii 8.1. Výdrž batérie je nadštandardná, v teste PCMark vydržal tablet až 12 hodín. V tomto smere si zaslúži pochvalu. Poteší aj rýchle nabíjanie cez USB-C port.

Model tabletuSamsung Galaxy Tab A 10,5 LTE
Operačný systémAndroid 8.1
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]3/32
ProcesorSnapdragon 450, 8 jadier, 1,8 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]10,5/1920 × 1200, 16 : 10
Slot na pamäťovú/SIM kartumicroSDXC do 400 GB/nano SIM
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, USB-C, áno, nie
Fotoaparáty8 Mpx zadný, 5 Mpx predný
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 7300 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]260 × 161 × 8/534
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score69533
PCMark for Android – Performance/Výdrž4375 / 12:07
3DMark Sling Shot Extreme – Total440
Graphic362
Physics1790
VRMark Amber Room – Total399
A1 SD Bench – RAM3050
Úložisko čítanie/zápis243 / 94
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • výdrž
  • slušný multimediálny základ
  • niektoré extra funkcie
  • rýchle nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabší pomer cena/výkon
  • žiadne pracovné funkcie
  • Netflix si pozriete iba v SD kvalite

Verdikt

Samsung Galaxy Tab A 10,5 LTE zaujme najmä používateľov, ktorí preferujú značku Samsung a jej riešenia. Cena tabletu je vzhľadom na výbavu trošku vyššia a chýbala nám aj ďalšia pridaná hodnota. Reálne je ňou iba ekosystém Samsungu. Galaxy Tab A musí tiež čeliť priamej konkurencii lepšie vybaveného iPadu pre rok 2018 a na chrbát mu dýcha aj menší z dvojice Huawei MediaPadov M5.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit