Samsung predáva novú generáciu svojho prémiového tabletu. Galaxy Tab S4 prináša zmenený pomer strán displeja a väčší dôraz na produktivitu vďaka režimu DeX. Nechýba ani dotykové pero S Pen. Bude to však stačiť na úspech?

Situácia na trhu s tabletmi sa počas posledných rokov zmenila. Mnoho výrobcov prestalo tento typ zariadení úplne vyrábať, a tak si pozornosť zaslúžia iba tablety od firiem Apple, Samsung a Huawei. Sekunduje im Lenovo a Acer, ktorí prinášajú na trh najmä cenovo atraktívne zariadenia. Faktom však je, že niečo extra ponúka iba spomenutá trojica technologických gigantov.

Zástupcovia radu Samsung Galaxy Tab S patrili vždy k tomu najlepšiemu, čo ponúkal segment Android tabletov. Galaxy Tab S4 pokračuje v nastolenom trende, v porovnaní so svojimi predchodcami však prináša niekoľko zmien. Tou najvýznamnejšou je návrat k pomeru strán 16 : 10. Predchádzajúce generácie mali pomer strán 4 : 3 tak ako iPad, Galaxy Tab S4 však využíva širokouhlý pomer strán, ktorý je vhodnejší na sledovanie videa.

Vďaka 10,5-palcovému Super AMOLED displeju s pomerom strán 2560 × 1600 pixelov však ponúka tablet dostatočne veľkú zobrazovaciu plochu, aby sa dal využiť aj na základnú prácu alebo prezeranie webu. A v porovnaní s 10,8-palcovým modelom Huawei MediaPad M5 sa novinka od Samsungu pohodlnejšie používa aj v režime na výšku. Rozdiel je síce iba 0,3 palca, avšak Galaxy Tab S4 nie je zbytočne veľký.

V súvislosti so zmenou formátu strán treba spomenúť aj upravený dizajn prednej strany. Rámik okolo displeja je tenší, čo so sebou prináša výhody aj nevýhody. Výhodou je samozrejme väčšia zobrazovacia plocha vzhľadom na konštrukciu tabletu. Nevýhodou je absencia snímača odtlačkov prstov a fakt, že niekedy displej zaregistruje dotyk, keď tablet chytíte medzi prsty. Budete si na to musieť zvyknúť, palec presahuje cez rám až na obrazovku. Treba si dať na to pozor.

Snímač odtlačkov prstov nahradzuje rýchle odomykanie tvárou, resp. kombinovaná identifikácia používateľa rozpoznaním tváre aj dúhovky. V tejto súvislosti oceňujeme, že displej môžete zobraziť dvojitým poklepaním. Je to pohodlnejšie ako stláčanie bočného tlačidla.

Displej patrí k tomu najlepšiemu, čo na trhu s tabletmi nájdete. Zobrazenie farieb je jasné a živé, nevýhodou je slabší maximálny jas. Pri používaní tabletu na priamom slnku môžete mať problémy s čitateľnosťou – platí to najmä počas letných mesiacov.

Má triky v rukáve

Galaxy Tab S4 tiež ponúka procesor Snapdragon 835, 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Operačný systém je Android 8.1, reakcie tabletu sú bleskové. 7300 mAh batéria dosiahla v teste aplikácie PCMark výdrž takmer 11 hodín. Výrobca udáva výdrž 16 hodín prehrávania videa. V tejto súvislosti chválime podporu HDR obsahu, napr. v službe Netflix a tiež aj dostupnosť 3,5 mm jacku, ktorý v prípade nových Huawei tabletov chýba. USB-C port umožňuje rýchle nabíjanie, vo výbave je aj magnetický port na pripojenie dokovacej nabíjacej stanice alebo ochranného obalu s klávesnicou. Počas nabíjania si môžete aktivovať špeciálny režim, ktorý vyzerá ako šetrič obrazovky a zobrazuje aktuálny čas, počasie a ďalšie praktické informácie. Práve v takomto prípade je vhodný nabíjací dok.

Tab S4 sa od väčšiny tabletov odlišuje podporou dotykového pera, ktoré je zároveň súčasťou základného balenia. S Pen v prípade tohto tabletu neponúka prepojenie cez Bluetooth, ako je tomu pri Note 9. Aj napriek tomu ho využijete na písanie poznámok, anotácie a tiež aj na písanie na vypnutom displeji. Je výborné, že môžete písať aj s rukou pohodlne položenou na displeji.

Ďalšou pridanou hodnotou je zabudovaný režim DeX, ktorý môžete spustiť priamo v tablete alebo využiť pripojenie k externému displeju. DeX ponúka pracovnú plochu a používanie aplikácií v samostatných oknách, čo uľahčuje prácu s viacerými aplikáciami súbežne. Počítač či notebook zatiaľ režim DeX nenahradí, ale v porovnaní s klasickým rozhraním tabletu je naozaj lepší na prácu. Jeho plný potenciál využijete v kombinácii s externou klávesnicou, bohužiaľ, Samsung a Android ponúkajú pre fyzické klávesnice iba QWERTY rozloženie. Určitej skupine používateľov to bude prekážať.

BenchmarkyGalaxy Tab S4
AnTuTu Benchmark – Total score200784
PCMark for Android – Performance6348
3DMark Sling Shot Extreme – Total3377
Graphic3559
Physics2864
VRMark Amber Room – Total3064

Verdikt

Galaxy Tab S4 má špičkovú multimediálnu výbavu, ktorú zabezpečuje 10,5-palcový Super AMOLED displej, štyri reproduktory a viac ako dostatok výkonu. Pridanou hodnotou je dotykové pero S Pen a režim DeX, vďaka ktorému možno využijete tento tablet aj na prácu. Plnohodnotný počítač vám však nenahradí. Prémiová výbava si vyžaduje prémiovú cenovku a z tohto hľadiska bude možno pre obyčajného používateľa atraktívnejší tohtoročný iPad.

Cena: 699 € (Wi-Fi), 759 € (LTE)

Zapožičal: Samsung

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit