V tejto firme vedia, ako sa majú urobiť slúchadlá.

Určené sú pre používateľov, ktorí majú radi veľké slúchadlá na ušiach s využitím vyššej dynamiky prehrávaného zvuku. Meniče s priemerom 42 mm poskytnú veľmi dobrú reprodukciu a celé sú zaobalené do produktu, ktorý budete radi nosiť na hlave. Výrobca sa sústredil na tie najmenšie detaily. Celková výbava ich zaraďuje medzi najvyššiu sféru konkurenčného prostredia. Podstatné ale je, že vyprodukujú fantastický zvuk.

Spracovanie

Toto je dôležitý faktor na to, aby sa slúchadlá nosili pohodlne. Výrobca nič nepodcenil, vyvážil a skonštruoval ich tak, aby vás nikde neťahali alebo netlačili. Konštrukcia umožňuje otočiť mušle tak, aby sa mohli prenášať na plocho. Zohnutie v spojovacom moste nie je dostupné. Súčasťou balenia je aj obal na prenášanie so zipsom, ktorý má pevný tvar. Okrem slúchadiel tu je aj nabíjací kábel, audiokábel a konektor do lietadla.

sennheiser momentum 4 wirelessZdroj: TOUCHIT

Spôsob použitia

Silnou stránkou je veľká kapacita batérie, ktorá umožní až 60-hodinové prehrávanie, to vrátane zapnutého aktívneho odhlučnenia. Výrobca hovorí o tom, že na 4 hodiny počúvania ich stačí nabíjať 5 minút. Nabíjajú sa prostredníctvom konektora USB-C. Tieto slúchadlá budete mať prakticky vždy nabité, hoci čas výdrže je pri takto veľkých slúchadlách bežný aj pri konkurencii. Ak by však ale nastala situácia s prázdnou kapacitou batérie, máte možnosť ich prepojiť prostredníctvom audio kábla. Vtedy sa dajú použiť aj v takzvanom off-line režime, bez potreby ich aktívne napájať. Prídete ale o funkciu ANC.

Náušníky

Nosenie je pohodlné aj vďaka jemnému a bohatému polstrovaniu. Dalo by sa povedať, že je výrazne mäkšie ako to bežne pri slúchadlách tohto typu vidieť. Pridanou hodnotou je možnosť si u výrobcu objednať novú súpravu náušníkov. Tie sú zaobalené do materiálu imitujúceho umelú kožu.

sennheiser momentum 4 wirelessZdroj: TOUCHIT

Aplikácia nadovšetko

Slúchadlá majú priamu podporu mobilnej aplikácie a všetky funkcie môžete nastaviť práve cez ňu. Pripojenie cez Bluetooth je možné až na 2 zariadenia súčasne, pričom aplikácia si bude pamätať všetky zariadenia, ku ktorým ste slúchadlá pripojili. Presnejšie povedané, táto informácia je uložená v slúchadlách a následne ju preberie aj aplikácia.

Špecialitou je prispôsobenie zvukového výstupu. Máte k dispozícii ekvalizér, ale aj takzvaný personalizovaný zvuk. Treba sa do aplikácie registrovať a následne s vami sprievodca prejde tri melódie a na základe vašej počuteľnosti a toho ako vám znejú, prispôsobí celkový výstup zo slúchadiel. Ide o nadštandardnú funkciu, ktorú mávajú len tie najlepšie slúchadlá na trhu. Nechýba ani podpora zvukových zón. Ide o prispôsobenie nastavení podľa polohy slúchadiel respektíve smartfónu. Iné nastavenie môžete vyžadovať doma, v práci alebo napríklad v posilňovni.

Pravé slúchadlo má dotykovú plochu, ktorej funkcie si môžete pozrieť v aplikácii. Prispôsobenie tu nie je možné, avšak je tu možnosť vypnúť a zapnúť reakcie na túto plochu. Nie každý používateľ ocení tento spôsob ovládania, a tak je možné ho vypnúť. Zamedzíte nežiaducim dotykom, hoci šanca takéhoto dotyku sa znižuje na polovicu, keďže takýto dotykový snímač má len pravá mušľa.

Takisto je samozrejmosťou pozastavenie hudby po zložení slúchadiel z hlavy. Aj táto funkcia sa dá vypnúť. V rámci šetrenia energie je tu možnosť automatického vypnutia slúchadiel, ak do nich neprichádza žiadny zvukový signál, a to v rozsahu 15, 30 alebo 60 minút.

Spomenúť treba ešte možnosť deaktivovať hlasové alebo tónové upozornenia. Pri štandardnom nastavení máte zapojené oba typy vnútorného upozornenia na indikáciu hovoru alebo pri zložení či párovaní slúchadiel. No kto chce, môže tieto prvky vypnúť a slúchadlá ho nebudú rušiť žiadnymi svojimi zvukmi.

Aktívne odhlučnenie

Samozrejmosťou v tejto cenovej kategórii je aj odhlučnenie od okolia, ktoré si môžete prispôsobiť. Na výber je nastavenie medzi silným odhlučnením a transparentným prejavom, napríklad pri nosení počas cestovania alebo na ulici. Je tu aj adaptívny režim, ktorý sa prispôsobí automaticky na základe prostredia. So slúchadlami sa dá aj telefonovať a tu využijete redukciu vetra a to buď na automatickom alebo maximálnom režime. Funkcia sa dá vypnúť. V rámci telefonovania máte ešte možnosť určiť si, ako veľmi budete počuť svoj vlastný hlas. Tiež prostredníctvom polohy prvku na jemné nastavenie.

Kvalita zvuku

Model Momentum 4 odporúčame zvukovým nadšencom a používateľom, ktorí hľadajú vyslovene vynikajúci zvuk vyladený do najmenších detailov. Každý si ho prostredníctvom personalizovaného ekvalizéra môže prispôsobiť, no už pri základnom nastavení od výrobcu poznáte, že dostávate slúchadlá s vynikajúcou dynamikou a rozsahom.

Verdikt

Slúchadlá Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless poskytujú vynikajúci zvuk a prvotriedne spracovanie čo sa týka konštrukčnej stránky, ale aj detailnosti toho, čo všetko poskytne aplikácia. Rozhodne ide o jedny z najlepšie prispôsobiteľných slúchadiel, ktoré môžete používať v tomto rozmere. Nikde netlačia, pohodlne sa nosia a ešte si vychutnáte zvuk, ktorý si definujete presne podľa seba.

Cena: 329 €

Zapožičal: Sennheiser

Páči sa nám

  • Mäkké polstrovanie
  • Špičkový zvuk a nastavenia aplikácie
  • Vyvážená konštrukcia
  • Možnosť pripojenia cez audio kábel
  • Výdrž na jedno nabitie

Nepáči sa nám

  • Gumový povrch spodnej časti spojovacieho mosta zachytáva prach

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreSennheiser MOMENTUM 4 Wireless
TypBluetooth 5.2
Veľkosť meniča [mm]42
OdhlučnenieANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]6 ÷ 22 000
Audio konektor2,5 mm
Bezdrôtové nabíjanienie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]60 s ANC
HodnotenieSennheiser MOMENTUM 4 Wireless
Vlastné odhlučnenie4/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]329

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.